„Me too“ de România. Legea care interzice actele de hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, promulgată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hartuire sexuala FOTO 123 RF

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de promulgare a Legii privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, potrivit căreia sunt interzise actele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, atât în public, cât şi în privat. „Este interzis orice comportament de hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat", se arată în lege.

Actul normativ prevede, de asemenea, că aceste acte constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 de lei, dacă fapta nu a fost săvârşită în condiţii care, potrivit legii penale, este considerată infracţiune.

Dispoziţiile acestei legi vor fi puse în practică de Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali.

Astfel, angajatorii care discriminează femeile în baza sexului, nu le promovează, sau le hărţuiesc pot primi amendă de până la 10.000 de lei. De asemenea, hărţuirea psihologică stradală, care până acum îmbrăca forma nevinovată a unor simple remarci, va fi amendată. 

Alineatul 1 al Articolului 6 din Legea 202/2002 va avea următoarea formă: ,,Se interzic comportamentele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică atât în public, cât şi în privat”. 

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputatul Oana Bîzgan şi este binevenit în societatea românească, unde încă mai domneşte patriarhatul. „Sper ca aceste lucruri să se schimbe odată cu intrarea în vigoare a acestei legi. Zi de zi, femeile din România sunt agresate şi umilite prin hărţuire – sub toate formele sale – inclusiv în şcoli şi universităţi, la locul de muncă, pe stradă, în transportul în comun şi în instituţii publice. De cele mai multe ori, hărţuitorii nu se opresc doar la abuzuri verbale sau gesturi. Hărţuirea nesancţionată poate duce la forme grave de violenţă, iar acest lucru nu mai poate fi tolerat”, a explicat deputatul Oana Bîzgan.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite