Mai mult de jumătate dintre românce lucrează peste program şi în timpul liber
0De teamă să nu fie concediate, dar şi din dorinţa de a obţine un post mai bun şi un salariu mai mare, jumătate dintre românce lucrează peste program şi în timpul lor liber, arată o cercetare recentă făcută de Fundaţia Estuar.
Concret, statul la locul de muncă peste program şi rezolvarea sarcinilor de serviciu inclusiv în timpul liber este o practică frecventă a româncelor. Acestea îşi sacrifică, astfel, şi sănătatea, aşa cum arată şi ultimul raport al Institutului European al Egalităţii de Gen.
Pe o scală de la unu la 100, unde unu înseamnă inegalitate de gen, iar 100 egalitate de gen, România are indexul de 17,8, în ceea ce priveşte distribuţia timpului liber între femei şi bărbaţi. Mai exact, ţara noastră ocupă ultimul loc între toate statele europene.
Ce probleme întâmpină româncele la locul de muncă
Potrivit specialiştilor Fundaţiei Estuar, o problemă cu care se confruntă femeile la locul de muncă o reprezintă necesitatea de a se ocupa, în mod constant, de alte sarcini faţă de cele prevăzute în fişa postului. Totodată, munca suplimentară depusă de acestea nu este plătită. Aşadar, salariul femeilor este cu 20% mai mic decât salariul bărbaţilor, în ciuda faptului că ocupă poziţii similare.
De asemenea, o altă problemă pe care o întâmpină femeile la locul de muncă este hărţuirea, sub toate formele sale. „Abuzurile superiorilor sau ale altor colegi sau colege sunt o problemă pe care majoritatea femeilor o pun sub tăcere, aşteptând să treacă de la sine. Acest lucru le opreşte să aibă un parcurs profesional normal şi fac fenomenul extrem de greu de stopat”, subliniază cercetarea.