"Livada cu vişini", preferatul VIP-urilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Livada cu vişini" (situat pe strada Grigore Alexandrescu nr. 77, aproape de Piaţa Victoriei) este unul dintre restaurantele căruia VIP-urile Capitalei nu se sfiesc să-i calce pragul. Ce poate fi

"Livada cu vişini" (situat pe strada Grigore Alexandrescu nr. 77, aproape de Piaţa Victoriei) este unul dintre restaurantele căruia VIP-urile Capitalei nu se sfiesc să-i calce pragul. Ce poate fi mai minunat să sorbi o cafea la umbra vişinilor bătrâni, din care curg frunze îngălbenite? Ştefan Iordache, Ştefan Bănică jr., Paula Seling, Ducu Darie, Marcel Guguianu sau Bianca Brad se refugiază deseori la o masă, alături de prieteni şi colegi, fără să atragă privirile celor din jur.
E greu să găseşti în Bucureşti un loc unde se mănâncă bine, unde lumea nu întoarce capul să vadă ce ai în farfurie, unde poţi să te bucuri de intimitate şi răsfăţ. "Livada cu vişini" (situat undeva aproape de Piaţa Victoriei) este unul dintre restaurantele căruia VIP-urile Capitalei nu se sfiesc să-i calce pragul. Ce poate fi mai minunat să sorbi o cafea la umbra vişinilor bătrâni, din care curg frunze îngălbenite? Ştefan Iordache, Ştefan Bănică jr., Paula Seling, Ducu Darie, Marcel Guguianu sau Bianca Brad se refugiază deseori la o masă, alături de prieteni şi colegi, fără să atragă privirile celor din jur. Am stat de vorbă la un pahar de suc de portocale roşii cu proprietara localului, o doamnă de 27 de ani, jovială şi extrem de politicoasă.
Numele acestui loc nu a fost ales întâmplător. Soţul Paulei Moldovan, Mihai (un mare pasionat de teatru), stătea la adăpostul unui vişin atunci când muza i-a şoptit: De ce nu s-ar chema "Livada cu vişini ?" (după celebra piesă a lui Cehov "Livada de vişini"). Poate vă întrebaţi de ce este aşa special localul şi prin ce diferă de celelalte. Răspunsul îl aflăm chiar de la proprietara Paula Moldovan: "Aici toţi clienţii sunt trataţi ca oaspeţi, ca şi când i-am primi la noi acasă. Pot da sugestii, pot avea preferinţe. Desigur că avem
ciorbiţe
pe care le găseşti oriunde, dar aici se fac foarte bine şi sunt foarte gustoase. Piaţa o eu fac zilnic sau îmi aduc furnizorii marfa. Totul este foarte proaspăt".
Promoţii în meniu
"Hangiţa" a creat o bază de date cu adresele de e-mail ale clienţilor, cu ajutorul cărora îi înştiinţează periodic despre noutăţile culinare ale localului. Am fost surprinsă, răsfoind meniul, să văd preţuri tăiate şi lângă ele adăugate altele noi cu 20.000 şi chiar 40.000 de lei mai mici. Oferta zilei, la rubrica "întrebaţi ospătarul", este: ciorbă, felul al doilea şi desert la preţul de 200.000 lei, reducerile de vară putând ajunge şi la... 30%. În plus, soţii Moldovan nu se limitează la a împrumuta câte ceva din restaurantele din România, ci, atunci când merg în străinătate, vizitează negreşit diferite localuri pentru a aduce în ţară cât mai multe reţete noi. Unul dintre cele mai celebre exemple în acest sens este "limoncello", o băutură dulce-alcoolizată, din lămâie, cu rol digestiv, importată tocmai din Italia. În fiecare toamnă, meniurile sunt schimbate şi, evident, încep promoţiile. Tot timpul atmosfera este alta.
Iser, la loc de cinste pe pereţi
În afară de terasă (ideală pentru timpul frumos), există şi un restaurant acoperit, cu mobilier căruia i s-a dat o patină de vechi, cu şerveţele frumos împăturite pe mese, un gramofon încă în stare de funcţionare, o oglindă de acum 150 de ani, vitralii originale la geamuri. Multe flori de toamnă pe mese şi tablouri autentice de Iser pe pereţi. Un colţ este rezervat revistelor şi ziarelor. O scară din lemn duce în cramă, un spaţiu intim şi relaxant, unde nu se aud decât ritmuri de blues sau şuşotelile partenerului. "Cineva ne-a sugerat să facem un sos de vişine. Mi-a dat o reţetă, am exersat acasă şi mie mi-a ieşit foarte bine. Este un sos dulce-acrişor, puţin închegat şi ne-am gândit foarte bine că ar merge cu un preparate din pui", ne-a spus entuziasmată Paula. Restaurantul ei are "o politică sănătoasă": vara, preţurile intră la apă, iar iarna sunt introduse în meniu mai multe preparate tradiţionale. Oferta pentru Revelion a fost terminată în urmă cu doar câteva zile, un meniu complet costând 3.500.000: băutură la discreţie, cu excepţia "tăriilor", o gustare tradiţională românească - piftie, lebăr, tobă -, muşchi de vită Wellington, sarmale fierte în vin cu mămăliguţă, şalău Menier cu cartofi natur, iar la desert cheese-cake, un tort cu brânză. Acesta din urmă, specialitatea casei, se serveşte cu dulceaţă de vişine, pentru care clienţii sună şi se tânguiesc: "Să-mi opriţi şi mie, trei sau cinci porţii".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite