Jobul în care începătorii fără studii ar lua leafă de medic, dar angajatorii nu găsesc oameni. „Mai pică și-o șpăguță”

0
Publicat:

România se confruntă cu o veritabilă criză a forței de muncă, în condițiile în care milioane de români au fugit de sărăcie și lucrează în străinătate. Salariile mici din țară și lipsa perspectivelor sunt principalele motive, dar chiar și așa în România există și joburi bine plătite, dar despre care prea puțini știu.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Patronii firmelor de construcții sunt disperați de faptul că nu găsesc angajați, deși salariile sunt bine peste medie. Un antreprenor a vorbit deschis despre această problemă și a explicat că deși e dispus să angajeze începători care nu cunosc deloc meserie, pe care să-i plătească cu 200 de lei pe zi, nu găsește pe nimeni interesat.

În disperare de cauză, el a postat un anunț inclusiv pe Reddit. „Caut ucenic pentru a învăța meseria de rigipsar. Salariul intre 180-200 de lei pe zi. Program de luni până vineri de la 07:30-16:30 cu o oră pauză. Îl repostez că nu am avut succes în a găsi pe cineva”, a scris el.

„Nu trebuie studii de Oxford”

Salariul între 180-200 de lei pe zi este brut sau net?”, a întebat cineva, iar răspunsul a venit prompt: „Net.”

„Omiteți partea esențială. Ucenic. Adică un fel de internship. Peste 800 euro net, probabil mai pică și-o șpăguță dacă clientul e mulțumit... Mie mi se pare super deal, meseria în sine fiind bănoasă. Nici nu trebuie studii la Oxford, nici nu e cea mai grea parte a muncii în construcții, vorbind de partea strict fizică. Eu sincer nu cred că am primit banii ăștia când mi-a făcut ucenicia, desigur, fiind vorba de alt domeniu”, i-a dat dreptate cineva.

„Și în fond, dacă cineva e pasionat de construcții, care este problema? 1.000 euro pe lună, aproximativ, pentru început, mi se pare super ok. Câștigi în IT, cu facultate începută și ceva cunoștințe (că dai un interviu), tot cam 1.000 euro la început, deci eu zic că e mai mult decât rezonabil pentru o muncă mai puțin calificată”, a observat un internaut.

„Mai bine oprești un curier Tazz / Glovo pe stradă și îi povestești lui. Și așa îi sclavagesc afaceriștii români, și băieții chiar sunt muncitori”, l-a sfătuit altcineva.

„Toți sunt trapperi și influenceri”

„E un pic trist că nu mai vrea tineretul să muncească, na, toți sunt trapperi și influenceri acum”, a spus altul. 

Cât un medic rezident, doar că e si program mai lejer. Mă bag”, a scris cineva. „Salut, recent am împlinit 18 ani, dețin mașină și scule personale (de la aspirator, mașină de canelat, bormasina pentru gips carton, circulare etc) absolut tot ce îți închipui, de pe mai multe nișee de construcții. Am lucrat de la 16 ani ( nu știu dacă chiar îi pot spune part time, lucram de luni pana vineri de la 13:00 la 8 seara) în confecții de gips carton. Am făcut majoritar numai placări cu rigips, foarte rar prindeam un tavan”, și-a început altul mesajul.

„Ideea este că am experiență mai multă decât îți poți imagina, după șase luni deja transcriam singur proiectul în teren, eram doar verificat (băiatul care m-a primit la el în echipă este prieten cu tata și probabil de asta am putut face asta numai după șase luni). Sunt interesat de oferta ta, mai ales dacă te ocupi cu tavane. Vreau să te întreb dacă poți crește plata de la 200 la 300 de lei pe zi? Pot să bag și sâmbătă fără probleme, dacă vrei”, a încheiat el.

Exact ce ziceam mai sus. Salariul e mic, dar OP nu înțelege asta și mi-am luat înjurături. Nu mai vrea să sclavagească nimeni la patronii români pe bani puțini. Plătiți munca la adevărata ei valoare”, a intervenit altul. „Bagă o facultate, ia o licență și treci la birou pe 3.000 de lei - ca ucenic! «Munca la adevărata ei valoare»!”, l-a contrazis altul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite