Iohannis: Nu văd rolul meu în a tranşa discuţia pe Constituţie, ci în a explica societăţii că toleranţa este o calitate esenţială în Europa secolului XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele întrebări a unui membru al asociaţiei ACCEPT privind discriminarea în şcoală, că trăim din păcate nişte vremuri în care toleranţa în loc să crească în societate este mai degrabă în reducere, iar el nu vede rolul său de exemplu în a tranşa discuţia pe Constituţie, ci în a explica societăţii că toleranţa este o calitate esenţială în Europa secolului XXI.

Preşedintele a spus că orice formă de discriminare trebuie combătută. ”Însă pentru a combate discriminarea elaborarea unei legislaţii specifice este doar un pas, un pas important. O să mă sfătuiesc cu colegele şi cu colegii să vedem în ce măsură putem să încurajăm Parlamentul României să accepte o discuţie şi o legiferare pe tema eliminării discriminării. Asta se poate face relativ uşor”, a adăugat Klaus Iohannis.

Preşedintele a spus că discriminarea va dispărea atunci când societatea în general devine mai conştientă. El a adăugat că în şcoală discriminarea poate fi eliminată mai uşor atunci când dascălii se vor implica, când părinţii se vor implica, când conducerile şcolilor se vor implica şi când această dorinţă de a fi deschişi din partea societăţii se transmite şi clasei, şcolii, sistemului la modul cel mai general.

”Ştiţi foarte bine că în momentul de faţă o discuţie pe modificarea Constituţiei inflamează societatea românească. Eu cred că şi în chestiunea discriminării, şi în chestiunea modificării Constituţiei, cuvântul cel mai potrivit este toleranţă. Dacă suntem toleranţi nu înseamnă că vrem să fim altfel, dar vrem să-l cunoaştem pe celălalt şi să încercăm să îl înţelegem. Trăim din păcate nişte vremuri în care toleranţa în loc să crească în societate este mai degrabă în reducere, ceea ce este foarte, foarte păcat şi eu n-am văzut rolul meu în a tranşa discuţia de exemplu pe Constituţie, ci eu văd rolul meu în a explica societăţii în ansamblu că toleranţa este o calitate esenţială a unei societăţi moderne din Europa secolului XXI, şi nu altceva. Şi atunci, cu siguranţă într-un climat de mai bună toleranţă şi aceste chestiuni de eliminare a discriminării vor fi mult mai uşor de tratat”, a subliniat Klaus Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Iniţiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere şi vot. 

Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi", însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie".

Potrivit articolului 151 al legii fundamentale, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite