INFOGRAFIE Adevărul despre România: doi români din trei cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deşi mulţi români consideră că ţara se îndreptă într-o direcţie greşită, există totuşi o doză de optimism ce se manifestă la persoanele mai bine adaptate social FOTO Adevărul
Deşi mulţi români consideră că ţara se îndreptă într-o direcţie greşită, există totuşi o doză de optimism ce se manifestă la persoanele mai bine adaptate social FOTO Adevărul

Potrivit „Barometrului de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 65,5% din români sunt de părere că ţara se află pe o traiectorie nepotrivită.

Românii sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă ţara, atât din cauza unei inerţii a percepţiilor negative acumulate în timpul crizei economice, cât şi pe fondul întârzierii măsurilor de redresare economică şi socială, relevă cercetarea „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România“, efectuat în perioada 12  - 21 iulie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Astfel, 65,5% din respondenţi apreciază drept greşit drumul pe care păşeşte România. Doar  22,2% din cei chestionaţi cred că direcţia este bună, iar 12,3% au optat pentru varianta „Nu ştiu/Nu răspund“. Deşi varianta că ne îndreptăm într-o direcţie greşită este răspândită, o doză ceva mai mare de optimism pare a se înregistra la persoanele mai bine adaptate social: persoanele de vârstă activă, cu un nivel mai ridicat de educaţie, cu un nivel mai ridicat de venituri şi provenind din mediul urban. 

Cu privire la viitor, românii sunt îngrijoraţi de creşterea preţurilor (29,5%), de pierderea locului de muncă (28,6%), de diminuarea veniturilor (17,5%), de înrăutăţirea stării de sănătate (15,3%), de calamităţi naturale (2,8%) şi de posibilitatea unui conflict/război în zonă (1,4%). Doar 2,5% din români declară că nu sunt îngrijoraţi de ce le va rezerva viitorul. 

Costurile cu energia, coşmar pentru români

Potrivit INSCOP Research, costurile energiei şi ale carburanţilor sunt, pentru 58,3% din români, mai mari decât în alte ţări europene. 22,5% cred că sunt la fel ca în majoritatea statelor europene, iar 9,2% le apreciază drept mai mici. Faptul că românii consideră costurile la carburanţi, energie electrică, gaz şi agent termic mai mari decât în restul Europei are legătură, probabil, cu raportul dintre puterea de cumpărare şi costul produselor menţionate.

În medie, românii consumă 51,4% din venitul mediu al gospodăriei pe energie şi combustibil, în lunile de iarnă, şi 31,3%, vara. 

infografie adevarul despre romania


Click pentru a mări infografia

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite