În 2011, 864 de cupluri de români au ales să se căsătorească în Italia
0
În Italia s-au înregistrat, anul trecut, 864 de căsătorii între români, echivalentul a 19% din totalul căsătoriilor între soţi străini, din peninsulă. Numărul românilor care au spus “da” în limba italiană, în faţa ofiţerului stării civile, este în creştere faţă de anii precedenţi.
Cele mai răspândite căsătorii din Italia în care ambii soţi sunt străini sunt cele ale românilor (864 de căsătorii în 2011, echivalentul a 19% din totalul căsătoriilor de acest gen), notează gazetaromaneasca.com, preluată de Romanian Global News.
Românii sunt urmaţi, la mare distanţă, de nigerieni (567 de cupluri, 12%) şi de chinezi (526 de căsătorii, 11%).
Căsătoriile mixte reprezintă partea cea mai consistentă a cuplurilor cu cel puţin un soţ străin (68%). Din totalul acestora, 17,7% sunt între bărbaţi italieni şi femei românce. De altfel, tipologia cea mai frecventă este aceea în care soţul este italian şi soţia este străină. Femeile italience care s-au căsătorit cu un cetăţean străin au ales în special bărbaţi din Maroc (10%) şi din Albania (8,1%).
Cât costă să te căsătoreşti în Italia?
Căsătoria în Italia presupune ceva costuri, dar şi birocraţie. Doi cetăţeni români se pot căsători în peninsulă doar dacă obţin fiecare de la consulatul României “Nulla Osta al Matrimonio”, un act prin care se atestă că nu există niciun impediment în efectuarea căsătoriei.
Taxele impuse de autorităţile române sunt destul de piperate. Costul unui astfel de certificat este de 90 de euro. La acesta se mai adaugă 80 de euro pentru legalizarea semnăturii traducătorului pentru traducerea certificatelor medicale ale viitorilor soţi şi o taxă de recuperări, de 5 euro. În total, nu mai puţin de 175 de euro.
Taxele pentru starea civilă ale altor state sunt mult mai mici. Spre comparaţie, la Consulatul Republicii Moldova înregistrarea căsătoriei şi eliberarea certificatului de căsătorie costă 50 de euro. Consulatul Albaniei la Roma eliberează certificatul “Nulla Osta al Matrimonio” cu 30 de euro, iar cel al Belgiei cu doar 15 euro. Franţa, Germania, Olanda sau SUA au preţuri care variază între 30 de euro şi 50 de euro.