Guvernul investeşte 56 milioane lei în reabilitarea a patru maternităţi din zona Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 56.000.000 de lei urmează să fie investiţi de Guvern în reabilitarea maternităţilor din cadrul a patru spitale din zona Moldovei. Mai exact, banii vor intra la bugetul următoarelor unităţi sanitare: Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, Spitalul Municipal Rădăuţi şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Hotărârea vizează aprobarea listei cuprinzând patru obiective de investiţii cuprinse în Proiectul privind „Restructurarea şi modernizarea secţiilor de obstetrică şi neonatologie” din unităţile spitaliceşti, precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestora.

Astfel, valorile investiţiilor sunt de 10.574.000 de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă "Sf. Ioan cel Nou" din Suceava, 25.450.000 de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" din Botoşani, 8.275.000 de lei pentru Spitalul Municipal Rădăuţi şi de 11.627.000 de lei pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

„Finanţarea obiectivelor de investiţii se face din împrumuturile acordate de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi de Banca Europeană pentru Investiţii, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, precum şi din alte surse legal constituite”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern publicată pe site-ul MS.

„În prezent există un program de reabilitare şi dotare a maternităţilor care este a Băncii Mondiale, în care sunt incluse 20 de maternităţi. Acest program de reabilitare şi dotare a maternităţilor prin Banca Mondială a fost realizat, o parte, anul trecut, iar o parte este încă în derulare. Sunt discuţii cu Banca Mondială pentru un nou împrumut şi pentru investiţii, în continuare, în ceea ce priveşte dotarea inclusivă a maternităţilor”, a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

România, primul loc în UE la mortalitatea infantilă

România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile, de 9,4 la 1.000 de copii născuţi vii, cauza principală fiind naşterile premature, potrivit datelor furnizate de „Salvaţi Copiii”, organizaţie care a dotat cu echipamente medicale mai multe maternităţi şi secţii de neonatologie din ţară.

Potrivit sursei citate, o treime din aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea programelor suport pentru mame şi copii, dar şi prin dotarea maternităţilor, secţiilor de nou-născuţi cu echipemente medicale performante.

Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş, desfiinţat prin hotărârea Guvernului

Pe de altă parte, Executivul a aprobat o Hotărâre privind desfiinţarea Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş din judeţul Alba.

„Ca urmare a Hotărârii nr. 56/2013 a Consiliului Local al oraşului Ocna Mureş, Guvernul a adoptat prezentul act normativ prin care se desfiinţează Spitalul Orăşenesc Ocna Mureş. Menţionăm că această unitate sanitară şi-a încheiat activitatea începând cu data 01.04.2011. Componentele bazei materiale ale spitalului achiziţionate cu finanţare de la bugetul de stat, inclusiv stocurile de medicamente şi materiale sanitare se vor prelua de către DSPJ Alba”, arată Guvernul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite