Guvernul completează legislația anti-cancer. Ce document a adoptat

0
Publicat:

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că prin hotărârea de joi se organizează reţeaua de profil oncologic din ţara noastră „pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului”.

Hotărârea de Guvern a trecut în ședința de joi a Executivului FOTO Inquam Photos
Hotărârea de Guvern a trecut în ședința de joi a Executivului FOTO Inquam Photos

Guvernul a completat şi pachetul legislativ pentru prevenirea, combaterea şi tratarea cancerului cu noi măsuri care vin în sprijinul pacienţilor oncologici. Hotărârea aprobată astăzi conţine o serie de măsuri, atât în acord cu bugetul aprobat pe anul în curs al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, cât şi cu necesitatea îndeplinirii obiectivelor prevăzute în Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului din Romania. Practic, se organizează reţeaua de profil oncologic din ţara noastră pe diverse paliere de îngrijiri, cu accent pe abordarea multidisciplinară şi integrată a cancerului, pentru uniformizarea practicii medicale în sistemul românesc de sănătate”, a afirmat Mihai Constantin, la finalul şedinţei de joi a Executivului. 

Detalii au fost date și în comunicatul de presă al Guvernului. „Actul normativ adoptat astăzi de Executiv prevede că asigurarea serviciilor medicale necesare în vederea diagnosticului de cancer pentru persoanele care nu beneficiază de asigurare socială de sănătate se face din fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, prin transferuri către bugetul FNUASS (Fondul National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate)”, arată Guvernul.

Urmează noi măsuri

De asemenea, hotărârea aprobă modalitatea de implementare a unor măsuri cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului din România aprobat prin Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului. Este vorba despre elaborarea a 10 acte normative la nivel de ordin de ministru, referitoare, de exemplu, la setul de recomandări pentru diagnosticul fiecărui tip de cancer, traseul pacientului, specific fiecărui tip de cancer și dezvoltarea instrumentelor de management a intervalelor de timp caracteristice fiecărei etape, ghidul de intervenție integrată pentru prevenirea cancerului la adult în asistența medicală primară, etc. Hotărârea face parte din pachetul legislativ aprobat recent de Guvern privind controlul și combaterea afecțiunilor oncologice”, a mai explicat Guvernul.

Pacienții oncologici vor beneficia de un pachet extins de testări gratuite și de consliere psihologică, anunța, la finalul lunii iulie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

  Planulul naţional de prevenire şi combatere a cancerului din România nu este un document prin care se aprobă norme și, imediat, lucrurile se schimbă spre perfecțiune, a mai declarat ministrul. „Vreau să înţelegeţi ceva, acest Plan de Control al Cancerului este un plan, nu este un document prin care noi aprobăm astăzi normele şi de mâine lucrurile se schimbe spre perfecţiune. E un plan care durează 5 ani, e un proces. Noi facem legislaţia care permite accesul mai bun al pacienţilor. Atunci când putem să realizăm lucrurile imediat, o facem, acces mai bun la terapie genetică, la radioterapie, la medicamente, dar constituirea unui nou sistem de tratament al pacienţilor oncologici, care integrează serviciile medicale, fie că discutăm despre copii sau adulţi, este un proces. Trebuie să pregătim resurse umane, trebuie să completăm dotarea”, a mai arătat ministrul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite