Guru Bivolaru, steguleţ roşu în următorul Raport de ţară al Comisiei Europene
0Parlamentarii europeni intenţionează să includă cazul Gregorian Bivolaru în raportul de ţară din mai 2006, în urma căruia se va hotărî dacă România va intra în Uniunea Europeană la 1
Parlamentarii europeni intenţionează să includă cazul Gregorian Bivolaru în raportul de ţară din mai 2006, în urma căruia se va hotărî dacă România va intra în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007.
Elmar Brok, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, i-a scris, în data de 29 noiembrie 2005, şefului Unităţii de Extindere a Comisiei Europene pentru România, Wenceslas de Lobkowicz, propunându-i "să ţină cont de acest caz atunci când va redacta următorul raport al Comisiei despre progresele realizate de România". Brok apreciază că "având în vedere intrarea României în UE, rezultatele la care a ajuns Curtea Supremă Suedeză sunt îngrijorătoare" şi că "datorită opiniilor sale religioase, Bivolaru riscă să fie supus unor persecuţii de natură foarte gravă". Brok ataşează ca anexă o altă scrisoare, trimisă ambasadorului Lazăr Comănescu, şeful Misiunii României pe lângă UE, care cuprinde o serie de acuzaţii şi formulări oficiale referitoare la nerespectarea criteriului politic de la Copenhaga.
"Curtea Supremă Suedeză şi-a bazat sentinţa pe consideraţia că interogarea presupusei victime a domnului Bivolaru a avut loc într-un mod defectuos şi că autorităţile române au avut un rol în influenţarea opiniei publice împotriva acuzatului, se arată în scrisoare. În lumina aspiraţiilor României de a se alătura UE, sentinţa Curţii Supreme Suedeze este extrem de îngrijorătoare", încheie Elmar Brok.În scrisoarea sa, europarlamentarul german îl numeşte pe Bivolaru "Maestru Yoghin român Gregorian Bivolescu".
De scrisorile lui Brok va ţine cont nu numai următorul Raport al CE din primăvară care va înainta propunerea dacă şi când anume să intre România în UE, dar mai ales Raportul PE din aprilie care va fi supus votului Parlamentului.
Jens şi Ulla deplâng distrugerea "muncii de o viaţă" a lui Bivolaru
Potrivit unor surse de la Bruxelles, încercările unora dintre membrii PE de a influenţa deciziile Comisiei Europene în privinţa României nu se opresc aici. Jens Peter Bonde, preşedintele Grupului Independenţilor, şi Ulla Sandbaeck, fostă membră a PE, se adresează chiar comisarului Olli Rehn: "Aşa cum puteţi vedea, autorităţile române încearcă să distrugă întreaga mişcare yoga şi tot ce Grieg a construit în România. Dacă nu pot să-l pună în închisoare pe viaţă, cel puţin pot să distrugă munca sa de o viaţă". Autorii scrisorii către Olli Rehn subliniază şi sprijinul de care se bucură Gregorian Bivolaru, menţionând nume ca Elmar Brok, Veronique de Keyser, membră a Grupului Socialist în Subcomisia pentru Drepturile Omului din PE, Eamon Noonan, angajat al Comisiei de Afaceri Externe. Europarlamentarul Jens Peter Bonde arată că este informat de acuzaţiile de antisemitism, aduse în România lui Gregorian Bivolaru şi a altor patru membri MISA, dar se antepronunţă în faţa comisarului pentru extindere, apreciind că "nici nu este nevoie să vă spun că Grieg nu este antisemit".
Comunitatea evreiască a depus plângere la Parchet împotriva lui Guru
Cu toate acestea, Adevărul a reuşit să afle că există o sesizare, cu numărul 27 din 2005, depusă de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Centrul pentru Studiul Evreilor în România, la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Bucureşti. În acest document, Gregorian Bivolaru, Ovidiu Buruiană, Camelia Roşu şi Petru Roşu sunt acuzaţi că "au publicat şi difuzat cărţi cu caracter xenofob, rasist şi antisemit", furnizându-se titlurile cărţilor, editurile şi numeroase citate.
Conform unor surse judiciare, acest dosar este aproape de finalizare şi se va adăuga celorlalte 14 aflate deja în lucru.