Gigi Becali îşi face bancă la palat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Becali se va ocupa, în mod special, de clienţii milionari în euro, dosarul de constituire urmând să fie înaintat BNR. Gigi Becali nu vrea o bancă pentru tot românul de rând, ci una

Banca Becali se va ocupa, în mod special, de clienţii milionari în euro, dosarul de constituire urmând să fie înaintat BNR.

Gigi Becali nu vrea o bancă pentru tot românul de rând, ci una de nişă. Care să se ocupe în special de averile celor care au în cont multe milioane de euro. Adică de private banking. Potrivit proiectului care va fi înaintat spre avizare Băncii Centrale, banca va funcţiona cu sediul central la palatul din Aleea Alexandru, iar în decursul anilor banca se va extinde şi în ţară.

După ce intenţia de intra pe piaţa bancară prin cumpărarea CEC s-a dovedit a fi pentru el o afacere inaccesibilă, Gigi Becali s-a hotărât ce fel de bancă vrea. Remarcat mai mult pentru gesturi filantropice, cu profund caracter mediatic, ale căror "ţinte" au fost ori locuitorii ghetourilor Capitalei, ori sinistraţii inundaţiilor, latifundiarul din Pipera vrea, în mod surprinzător, ca banca lui să se ocupe de averea bogaţilor.
Astfel, nu oricine va putea deveni clientul viitoarei bănci, ci numai cei care vor dispune de multe milioane de euro în cont.

"Rolls-Royce-ul băncilor", condus de un proprietar de Maybach

Chiar dacă era sfârşit de săptămână, vineri la prânz, la palatul din Aleea Alexandru nr. 1 era agitaţie mare. Pentru întâlnirea cu Gigi Becali a trebuit să aşteptăm ceva. Şi asta pentru că omul care la televizor rezolvă totul din două bătăi de palme era prins într-o şedinţă cu nişte angajaţi şi colaboratori, chiar pe una din terasele impozantului imobil achiziţionat anul trecut cu cinci milioane de euro. Gigi Becali ne-a întâmpinat puţin circumspect.

"Despre bancă nu vorbiţi cu mine amănunte. O să vorbiţi cu cei din echipa de consilieri, care s-a ocupat de proiect." În timp ce aşteptam să-i cunoaştem pe câţiva dintre viitorii bancheri ai lui Becali, latifundiarul a trecut repede de la circumspecţie la entuziasm, cu gândul la viitor, pufăind dintr-o ţigară: "O să vedeţi că nu va avea nimeni bancă aşa ca a lui Becali.

O să fie un Rolls-Royce al băncilor, mă-nţelegi?". Ne dă însă repede de înţeles că e ocupat. Ne face semn că putem să ne retragem în altă sală a palatului, dar nu înainte de a pune în gardă pe una dintre consiliere, despre care ne-a zis că o să aibă o funcţie mare în bancă: "Aveţi grijă ce spuneţi, că nu vreau tocmai acum să avem probleme cu dosarul la BNR. Ştiţi că o bancă e un lucru sensibil şi nu putem să ne jucăm cu chestia asta".

Banking de lux în stil Ludovic

Echipa de consilieri este coordonată de Cătălin Ciubotea, cel care se ocupă de problemele juridice şi ştie cam totul despre proiect. Într-un salon mobilat în stil Ludovic, am aflat că dosarul viitoarei bănci este aproape finalizat. "La începutul lunii viitoare vom depune actele pentru opţinerea autorizaţiei de constituire, după care, dacă vom primi undă verde, vom putea trece la cea de-a doua etapă, cea privind obţinerea licenţei de funcţionare", ne-a declarat acesta.

Printre puţinele aspecte care încă nu au fost stabilite se numără şi cel al coacţionarului care va intra în afacere umăr la umăr cu Becali. "Cu siguranţă, domnul Becali va fi acţionarul majoritar al băncii, dar despre procentul pe care îl va deţine nu pot să vă precizez nimic. Acum se duc tratative pentru identificarea coacţionariatului, pentru că Gigi Becali nu poate fi unic acţionar al băncii, potrivit normelor BNR. Ce pot să vă precizez este că banca va avea un capital integral românesc", ne-a precizat reprezentantul viitorului Departament de Legal al băncii, avocatul Cătălin Ciubotea.

Dar cum se va poziţiona Banca Becali pe piaţa autohtonă? Potrivit business-planului, soluţia aleasă este cea a unei entităţi bancare ce pune accentul în special pe partea de private-banking. "Viitoarea bancă va fi o bancă selectivă, la început cu aproximativ 30 de angajaţi. Va avea compartimente de corporate şi de private banking. Cea de-a doua parte va fi însă, practic, cel mai dezvoltat segment al Băncii Becali. Aici vom dezvolta servicii bancare personalizate pentru fiecare client în parte", arată Ciubotea.

Becali vrea clienţi cu apetit investiţional mare

La sfârşitul anului trecut, Gigi Becali declara, într-un interviu acordat ziarului nostru, că vrea să-şi facă bancă pentru că visul lui de-o viaţă este acela de a cumpăra şi a vinde bani. Ne-am întrebat însă după ce criterii îşi va alege banca viitorii clienţi, din moment ce instituţia va fi una extrem de exclusivistă.

"Principalele criterii care vor conta în alegerea clienţilor vor fi volumul de afaceri, segmentul de business în care activează, apetitul investiţional mare, dar şi reputaţia pe care o au. Acest ultim criteriu este foarte important, pentru că, în pofida discreţiei, care va fi lege în bancă, managementul trebuie să fie atent la corectitudinea provenienţei capitalurilor pe care le administrează", ne-a precizat avocatul.

Potrivit acestuia, echipa managerială este sigură că banca va avea succes, pentru că, pe fundalul unei pieţe bancare care s-a standardizat, banca lui Becali va veni şi îşi va pune în joc flexibilitatea.

"Clientela căreia noi ne vom adresa este saturată de ofertele bancare de pe piaţa românească şi doreşte un nivel mult mai ridicat, pentru a-şi spori şi mai mult averile. Aşa că private-ul banking la Banca Becali va însemna accesul la o gamă de produse noi neexistente pe piaţă, cu o valoare mare adăugată", a conchis Ciubotea.

Becali, o marcă-problemă

Pe fondul problemelor întâmpinate în privinţa înregistrării mărcii Becali, celălalt proiect important pe care latifundiarul vrea să îl dezvolte cu propriii bani este Becali TV. Numai că niciun consilier de-al său nu a putut, până-n prezent, să-i convingă pe reprezentanţii Consiliului Naţional al Audiovizualului să-i acorde licenţa de funcţionare, chiar dacă este deja la a treia încercare.

Motivul este simplu: o entitate media nu poate să poarte numele unui politician, fie vorba chiar şi de patronul acesteia. "În practica audiovizualului există într-adevăr această restricţie. În schimb, în lumea bancară, capitalul trebuie să poarte un nume pentru identificare. Exemple avem chiar la Ţiriac Bank", a arătat avocatul Cătălin Ciubotea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite