Generația Z nu mai vrea să trăiască viața părinților. Care sunt cauzele fenomenului
0Sondajele și cercetările realizate la nivel global, dar și în România arată că generația Z nu mai vrea să trăiască viața părinților. Iată care sunt cauzele fenomenului.
Generația Z reprezintă o mare provocare pentru angajatori și organizații. Modul lor de comportament, pe care nu ezită să și-l exprime fără rețineri, tinerii digitali par foarte greu de înțeles de generațiile active acum: baby boomers, generația X, Millennials. La Adevărul Live, în ediția realizată de Antoaneta Banu, consultantul în business și coach, Mihaela Feodorof explică felul în care trebuie să-i înțelegem pe acești tineri.
Generația Z este interesată de propria fericire și sănătate iar cariera și banii nu reprezintă o prioritate
Cel mai nou sondaj realizat de Școala de HR arată că 60% dintre tinerii digitali sunt concentrați pe fericirea personală și sănătate. Când vine vorba despre carieră și bani doar 4% sunt preocupați de acestea.
Pentru celelalte generații active pe piața muncii, acești tineri sunt foarte greu de înțeles, când de ani întregi suntem toți împinși să adoptăm hustle culture.
Să fim pasionați de munca noastră. Succesul este posibil doar dacă sacrificăm în mod constant alte aspecte ale vieții personale pentru carieră, această mentalitate hustle culture a adus în timp, la un dezechilibru între muncă și viață, cu efecte majore pe sănătatea psihologică și fizică, ducând la „cultura epuizării” sau sindromul burnout.
De ce acești tinerii digitali nu mai sunt adepții hustle culture? Ce anume a produs schimbarea la ei? „Tinerii de azi sunt pragmatici. Ei nu mai doresc să repete istoria părinților lor. Acești copii și-au văzut părinții obosiți, supra solicitați de munca lor și chiar dacă au avut acasă tot ceea ce și-au dorit, pentru că părinții, prin munca lor le-au oferit un nivel de trai ridicat, tinerii nu pot uita că părinții nu prea au fost cu ei și lângă ei, pentru că erau mult prea ocupați și concentrați pe munca lor. Generația Z nu vrea să trăiască așa” explică pentru Adevărul Live, Mihaela Feodorof, consultant în business și coach.
Tinerii Z vor să fie tratați de pe poziții de egalitate și le place să fie valorizați
Tinerii de azi sunt foarte atenți la ceea ce se întâmplă într-o organizație. Ei filtrează foarte atent ofertele de angajare, își fac cercetarea singuri și decid dacă se mai prezintă la interviul de recrutare. Generația Z încearcă să schimbe mentalitatea angajatorilor.
„Pentru ei nu există emailuri sau telefoane în weekend de la manager, în afara programului. Iar dacă se întâmplă așa ceva ei se consideră că sunt agresați în viața lor personală, ceea ce pentru angajator este greu de acceptat. Acești tineri definesc nevoia de respect, indiferent de poziția sau rolul pe care îl au într-o companie. Noi nici nu ne gândeam să nu răspundem la telefon, chiar și după terminarea programului de muncă, sau în weekend. Noi, generațiile baby boomers, X, Millennials am acceptat să ne fie folosite competențele și să fim recompensați, cu prime de performanță. Și ei se bucură să fie recompensați, dar în standardul care le aparține și nu acceptând compromisuri” spune Mihaela Feodorof, consultant în business.
Expertul spune că acești tineri își doresc să fie tratați de pe poziții de egalitate, adult-adult. Pentru ei vârsta nu reprezintă o virtute. Ei știu că nu au încă experiență, dar consideră că au competențele care îi ajută să fie folositori companiilor.
„Noi spunem că acești tineri sunt grăbiți. Dar pe ei nu poți să îi lași să se plictisească. De ce să stau pe un post trei ani, dacă eu am acumulat totul într-o perioadă mult mai scurtă și acum pot să fiu de folos, dar pe o altă zonă de activitate? Ei așa gândesc. Dacă organizațiile și angajatorii nu cresc în același ritm cu ei, nu au aceeași dinamică, atunci drumurile se despart. Faptul că ei pun accentul pe sănătate și fericire nu este un moft. Este o necesitate. Eu pe mine mă respect, spune tânărul din generația Z” declară Mihaela Feodorof, consultant în business.
Urmărește integral ediția Adevărul Live și află și mai multe de ce generația Z nu mai vrea să trăiască viața părinților și care sunt cauzele fenomenului.