FOTOGALERIE VIDEO Gravidele vin cu frică la Giuleşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incendiul de la maternitatea Spitalului „Panait Sârbu“ în care şase nou-născuţi au ars de vii la Terapie Intensivă le îngrozeşte şi azi pe mame. După un an de la oribila tragedie, maternitatea de pe Calea Giuleşti nr. 5 pare să-şi fi învăţat lecţia. Doctorii sunt atenţi, e curat, iar asistentele refuză şpaga.

Acum un an, pe 16 august, o tragedie oribilă a şocat opinia publică şi a îndoliat multe familii. În jurul orei 18.00, la  salonul de Terapie Intensivă situat la etajul al doilea al Maternităţii Giuleşti din Capitală a izbucnit un incendiu. 11 bebeluşi prematuri, opt aflaţi în incubatoare şi alţi trei pe măsuţele speciale, au ars timp de 20 de minute fără ca să intervină cineva.

FOTOGALERIE

După un an de la această dramă, amintirea incendiului e încă vie printre femeile care vin să nască la Giuleşti.  Gravidele vin cu frică şi numai dacă nu au găsit să nască în altă parte.  Neliniştea se stinge treptat când văd că angajaţii maternităţii par să-şi fi învăţat lecţia. „S-au îndreptat lucrurile, le e frică acuma, s-au cuminţit. După ce s-a întâmplat, stă toată lumea cu ochii pe ei", defineşte situaţia Valentin, un tătic venit din Bolintin să-şi ia acasă băieţelul nou-născut.

„Ţi-e frică, dar n-ai ce să faci"

 "Medicii sunt foarte buni, sunt drăguţi, atenţi. I-am dat unei asistente un ban şi mi i-a dat înapoi. Nu mi-a venit să cred. E curat, e foarte bine, faţă de alte maternităţi", explică femeia. „Nu am venit aici că am ales noi, dar Municipalul s-a închis şi n-aveam unde să merg în altă parte", spune Gina, soţia lui Valentin. 

Salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti, după renovare   Foto: lucian muntean



Oana Lupu îşi aşteaptă soţul în soarele puternic al amiezii. Pare că nimic nu poate şterge zâmbetul de pe faţa tinerei mămici. „M-am gândit la ce s-a întâmplat şi mi-a fost puţin frică, nu are cum să nu-ţi fie. Dar până la urmă medicul meu era aici şi ştiu că doctorii sunt foarte buni".

De surprize plăcute a avut parte şi Alina. "Când nu era doctorul meu în spital, a sunat asistenta şi a trimis-o să vină să vadă cum mă simt", spune ea. Un gest mic care pe tânăra mămică a făcut-o să se simtă ca la o clinică particulară. "E foarte bine, acuma este perioada de concedii, dar asistentele se descurcă bine, cum pot", completează o altă mămică. 



Detectoare de fum în toate spitalele

Subsecretarul de stat Raed Arafat, cel care a coordonat în urmă cu un an operaţiunile de salvare a bebeluşilor de la Maternitatea Giuleşti, îşi aduce aminte cu groază de evenimentul de anul trecut. El spune că cea mai importantă măsură luată de Ministerul Sănătăţii după tragedie a fost o analiză riguroasă a situaţiei tututor spitalelor din România. „În toate spitalele judeţene şi din marile oraşe s-au montat sisteme de detectare a fumului şi a incendiilor", a spus Arafat. La Maternitatea Giuleşti au fost instalate 10 astfel de detectoare de fum. În plus, în patru dintre camerele unde sunt supravegheaţi bebeluşii şi în blocul operator au fost instalate camere video.

Dintre cei 11 bebeluşi aflaţi în salonul incendiat, trei au murit pe loc, iar alţi opt au fost duşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti în stare foarte gravă. Micuţii au fost îngrijiţi de o echipă de specialişti condusă de medicul Dan Enescu. Medicii au făcut eforturi deosebite să-i salveze pe micuţi, însă doar cinci au supravieţuit.  A contribuit Andreea Ofiţeru

6 nou-născuţi au murit în urma incendiului izbucnit anul trecut la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti

Dosarul „Giuleşti", încă pe rol

Persoanele implicate în procesul deschis de părinţii victimelor incendiului de anul trecut de la Maternitatea Giuleşti vor fi audiate de magistraţi la 29 august 2011. Dosarul se judecă la Judecătoria Sectorului 6. Printre inculpaţi se află asistenta Florentina Cârstea, cea care avea în grijă salonul în care a avut loc incendiul, şi directorul maternităţii Bogdan Marinescu.

Florentina Cârstea a fost şi singura persoană arestată în acest dosar, la câteva zile după incendiul de anul trecut. Judecătorii au hotărât eliberarea ei în octombrie 2010. În rechizitoriu se arată că asistenta „a părăsit în mod nejusitificat salonul, lipsind 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave, respectiv decesul a şase nou-născuţi şi vătămarea gravă a altor cinci". Cârstea a fost reangajată la Giuleşti în 2011. Florel Manu

„Nu credeam că mai trăieşte vreunul"

Cristian Vâlcu, pompierul care a intrat primul în salonul bebeluşilor care ardeau şi colegii săi Lucian Stamate, Ionuţ Simionescu şi Petrişor Ştefan îşi amintesc de tragedia de la Maternitatea Giuleşti.

Toţi îşi iubesc meseria foarte tare. Şi o fac cu multă pasiune. Le place adrenalina şi faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Data de 16 august 2010 le-a rămas bine întipărită în memorie pompierilor de la Grupul de intervenţie nr. 1 Grozăveşti. Ei au fost cei care i-au salvat din incendiu pe nou-născuţii de la secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti.

image
image

În urmă cu un an, pompierii au salvat bebeluşii din incendiul de la Giuleşti 



A încălcat toate regulile de circulaţie

Plutonierul Cristian Manole Vâlcu (41 de ani) şi-a petrecut jumătate din viaţă stingând incendii şi salvând oameni. După 21 de ani de carieră, viaţa de pompier i se pare plină de provocări. Are un curaj ieşit din comun, multă siguranţă de sine şi reale calităţi de povestitor care ştie să te ţină cu sufletul la gură. Şi mai are foarte mult umor. Vâlcu a fost şeful echipei de salvatori de la Giuleşti şi cel care a intrat primul în salonul unde ardeau bebeluşii. La un an de la tragedie îşi aminteşte perfect toate detaliile. „Era o zi foarte călduroasă, caniculară chiar, era pornit aerul condiţionat. Am primit apelul prin dispecerat. Ne anunţau că e vorba de o explozie la maternitate. Când auzi aşa ceva îţi trec prin cap tot felul de situaţii. Mă aşteptam la o explozie într-un birou şi la multe victime".

În câteva minute, echipa era gata de plecare. Vâlcu se afla la volanul primei maşini." Mă tot gândeam pe unde să o iau ca să ajung mai repede. La vremea aceea se lucra la Podul Basarab. Puteam să o iau prin şantier, dar, dacă ne blocam undeva, pierdeam secunde preţioase".  Pe drum a încălcat toate regulile de circulaţie posibile. A mers pe contrasens, a trecut pe roşu. 

Paznici depăşiţi de evenimente

În holul maternităţii erau doi bărbaţi de la serviciul de pază confuzi şi aiuriţi. La primul etaj o asistentă i-a spus că arde la neonatologie şi că sunt bebeluşi în pericol. „Câţi sunt?, am întrebat. Cam 15, mi s-a răspuns. Când am urcat la etajul doi, atunci a început calvarul. Era fum, haos, ţipete: „Salvaţi-ne copiii!". Uşa salonului era spartă şi un tătic încerca disperat să tragă un incubator afară, fără să reuşească. După cum arăta salonul, nu credeam că mai trăieşte vreunul". 

Atunci i-a auzit pe colegi venind în spatele lui. „Mi-am dat jos mănuşile pentru că nu puteam simţi nimic prin ele. Am luat un prosop şi am scos primul incubator. Mergeam pe dibuite. L-am auzit pe Stamate lângă mine că-şi scoate şi el mănuşile. Era împotriva regulamentului, dar acolo trebuia lucrat cu fineţe de ceasornicar. Un geam era spart, fumul se ridicase, aşa că am putut zări incubatoarele". Încet-încet au scos toţi copiii. Operaţiunea, care a durat patru-cinci minute, li s-a părut salvatorilor o veşnicie. „Incubatoarele erau topite, dar poate că tocmai acest lucru i-a salvat. A fost şansa lor că erau în incubatoare. Topindu-se, s-au închis etanş şi astfel nu a putut să ajungă fumul la ei. Număram cu voce tare ca să ştim câţi scoatem. Am numărat până la opt. Sunt 11 sigur, a ţipat o asistentă. Am intrat din nou. Ultimii trei erau pe măsuţe. Ei au murit primii".  

Născut la aceeaşi maternitate

Plutonierul major Marius Ionuţ Simionescu are 29 de ani şi este din Bucureşti. E cel mai tânăr dintre salvatori, pompier de cinci ani. Când îşi aminteşte de Giuleşti, îi dau lacrimile. Fiul său s-a născut la aceeaşi maternitate cu doi ani în urmă: „Mulţi cred că pompierul ţine de un furtun şi gata, stinge incendiul. Nu este chiar aşa. Sunt cazuri în care nu putem folosi apa. La Giuleşti, dacă stingeam cu apă, înainte să intrăm, temperatura ar fi crescut brusc. Aburul fierbinte ne-ar fi ars şi pe noi".

image

Pompierii sunt gata oricând pentru o nouă misiune   Foto: marian vilău



Petrişor Ştefan e plutonier, are 39 de ani şi e din Roşiori, judeţul Teleorman. Este căsătorit şi are un copil de 5 ani. Tot de cinci ani este pompier. A făcut, la rândul lui, parte din echipa de salvatori de la Maternitatea Giuleşti. Părinţii răvăşiţi de durere reprezintă cea mai puternică amintire pe care o are. „Când acţionăm în astfel de situaţii, unde tensiunea şi sentimentul de milă sunt la intensitate maximă, preferăm să nu ascultăm ce spun cei îndureraţi. Ei îşi pun toate speranţele în tine. Eşti om şi te pot copleşi emoţiile. Ne facem treaba şi nu putem să pierdem vieţi doar pentru că avem sentimente". Îşi mai aminteşte că a luat în braţe o fetiţă. „O chema Georgiana sau Georgeta. Când i-au rupt furtunul am văzut că avea spume albe la gură. Atunci mi-am dat seama că trăieşte. Mai târziu, i-am văzut numele pe lista copiilor decedaţi", povesteşte salvatorul. 

Pescuiesc în timpul liber

Plutonierul major Lucian Stamate, 33 de ani, e din Videle, Teleorman. Este căsătorit şi soţia sa aşteaptă un copil. De cinci ani lucrează ca pompier şi spune că, în situaţia în care ar fi avut alt serviciu care să-i fi asigurat veniturile, ar fi făcut munca de pompier din pură pasiune. Rememorează clipele de coşmar prin care a trecut până a văzut toţi bebeluşii scoşi din salon. „Doar adrenalina ne-a ţinut în viaţă. Simţeam că ne prăbuşim şi noi". Stamate îşi aminteşte că unul dintre colegi a avut „un fel de presimţire" când a făcut o glumă în ziua incendiului. „În ziua aceea eram mai mulţi la serviciu, iar şoferul de pe autospeciala IVECO a zis, în glumă, că o să fie o intervenţie mare. Nu a durat mult şi s-a îndeplinit", a mai spus Lucian Stamate.

Ce fac salvatorii în timpul liber? Vâlcu e pasionat de construcţii şi de pescuit. La fel şi Stamate. Petrişor Ştefan are 55 de stupi. De la ei i se trage şi porecla de „albinuţa".

Mezinului echipei îi place să repare singur tot ce se strică. Ce îşi doresc salvatorii? Ca după o tură de 24 de ore să plece sănătoşi acasă.

image
image
image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite