Fluctuații de curent electric în mai multe zone ale țării. De ce cade curentul pe caniculă. Explicațiile specialiștilor

0
Publicat:

Fluctuații de curent electric au fost înregistrate în mai multe zone ale țării, cel mai probabil din cauza valului de caniculă înregistrat în această perioadă. Incidentele, deși minore, confirmă anunțul de ieri al autorităților care au avertizat populația că ar putea rămâne fără lumină.

blocuri bucurești
Fluctuații de curent electric au fost și în mai multe cartiere din București. Sursa foto: arhivă

Valul de caniculă extremă care afectează România pune presiune suplimentară pe sistemul energetic. Este motivul pentru care autoritățile au avertizat populația cu privire la posibila apariție a unor pene uriașe de curent. Iar vineri seară, în mai multe zone din Capitală s-au înregistrat și primele incidente de acest fel.  

În momentul în care ai condiții meteo aparte, că vorbim de caniculă, furtuni, de aceste fenomene asociate schimbărilor climatice, pot apărea și pene de curent. Le recomand românilor să rămână calmi. Noi lucrăm cu distribuitorii să reducem la minimum durata unor asemenea evenimente”, a precizat, ieri, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Acesta a spus că situația este cauzată de combinația dintre temperaturile ridicate și creșterea consumului de energie, pe fondul caniculei. 

Nu știm dacă a fost neapărat din cauza caniculei, dar curentul a căzut de două ori, timp de câteva secunde. A fost o fluctuație, probabil, pe rețea”, ne-a spus locatarul unui bloc de pe strada Cernișoara, din zona Pieței Gorjului din sectorul 6. „Decuplările au avut loc aproape una după ala.  Din fericire, nu mi-au afectat aparatura electrocasnică. Nu au fost probleme”.

Pană de curent la malul mării

O pană de curent s-a înregistrat acum câteva zile și în portul Tomis din Constanța, iar incidentul a afectat funcționarea teraselor și a restaurantelor din zonă. Pentru că angajații nu au mai putut folosi casele de marcat și, implicit, nu au mai putut prelua comenzile, aceștia au închis localurile mai devreme. Totul a avut loc într-o perioadă în care orașul de la malul mării este inundat cu turiști. 

De ce cade curentul pe caniculă. Expicația specialiștilor

Căldura poate provoca întreruperi de curent din cauza supraîncărcării rețelei electrice utilizată intensiv pentru funcționarea aparatelor de aer condiționat, ventilație și aparatură frigorifică atât în zonele rezidențiale, cât și în spațiile comerciale. Acest lucru se poate întâmpla mai ales în zonele urbane și chiar regionale, intens populate. Consecința este că apar decuplări automate necesare pentru reechilibrarea rețelelor, explică specialiștii, 

Oficialii Transelectrica Sibiu au explicat că întreruperile de curent pot surveni și din cauza dilatării conductoarelor din liniile de înaltă tensiune. Acestea se pot apropia foarte mult de sol și pot genera, astfel, arcuri electrice atunci când intră în contact cu vegetația. „Din cauza caniculei sunt probleme cu liniile de înaltă tensiune: conductoarele se dilată, coboară și se produce arc electric între conductoare și vegetație”.

Ce s-ar întâmpla dacă România ar fi lovită de o pană uriaşă de curent

În cazul în care România ar rămâne în pană de curent electric, primele efecte cu adevărat dezastruoase s-ar vedea în stradă. Semafoarele nu ar mai funcționa, motiv pentru care traficul rutier ar fi total paralizat. Apoi, trenurile de călători care tranzitează România ar rămâne blocate în câmp. Mii de călători din întreaga țară ar fi obligați fie să aștepte fie remedierea situației, fie să încerce să ajungă la destinație pe cont propriu, cu alte mijloace de transport. Trenurile de metrou ar rămâne și ele blocate pe șine în subteran, iar pe aeroporturi s-ar instalat haosul. Spitalele și instituțiile publice importante ar funcționa pe generatoare. 

O pană uriașă de curent s-a produs în luna iunie a acestui an în Muntenegru, Albania, Bosnia şi Herţegovina şi vestul Croaţiei. Incidentul a durat aproape trei ore şi a afectat peste 2 milioane de oameni. Cele patru ţări au rămas fără curent după ce o linie electrică din Muntenegru, de 400 de kilowaţi, a luat foc din cauza temperaturilor uriaşe, de 41 de grade Celsius. Iar cazul din Muntenegru nu este singurul de acest gen. Acum 3 ani, o pană de curent a afectat mai multe țări din Balcani, inclusiv vestul României.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite