Epidemia de Ebola din Liberia s-a încheiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul pacient cu Ebola din Liberia a fost externat joi dintr-un centru de tratament construit de guvernul chinez FOTO n-tv.de
Ultimul pacient cu Ebola din Liberia a fost externat joi dintr-un centru de tratament construit de guvernul chinez FOTO n-tv.de

Epidemia de Ebola s-a încheiat în Liberia, a declarat sâmbătă, la Monrovia, un reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Alex Gasa, în cursul unei ceremonii oficiale la care a luat parte şi preşedintele acestei ţări africane, Ellen Johnson Sirleaf, transmite AFP.

OMS a făcut acest anunţ în contextul în care au trecut 42 de zile de la ultimul caz confirmat de analizele de laborator, ultima persoană care a murit din această cauză fiind înhumată la 28 martie. Până la 9 mai, a trecut un interval de timp de două ori mai mare decât perioada de incubaţie a bolii, care este de 21 de zile, şi nu s-a depistat niciun nou caz de contaminare cu Ebola.

Acest lucru reprezintă 'o realizare monumentală' pentru Liberia, ţară în care s-au produs într-un an 4.700 de decese din cauza acestei maladii, din totalul de peste 11.000 înregistrate la nivel mondial, a apreciat Alex Gasa. Perioada de vârf a epidemiei — cea mai gravă de la identificarea acestui virus în 1976 — a fost în august-septembrie 2014, când s-au contabilizat '300-400 de noi cazuri pe săptămână', a reamintit reprezentantul OMS, potrivit Agerpres.

Totodată, el a atras atenţia că este nevoie de vigilenţă în continuare întrucât epidemia nu a fost stinsă încă Sierra Leone şi Guineea, ţări vecine cu Liberia, unde numărul de îmbolnăviri este într-un considerabil regres.

Actuala epidemie de Ebola a început în decembrie 2013, în Guineea, şi s-a manifestat mai ales în cele trei state africane menţionate, unde s-au identificat mai bine de 26.500 de îmbolnăviri. 

Ultimul pacient, externat

Joi, Liberia a externat dintr-un spital din Monrovia ultimul pacient care suferea de Ebola, informează „Washington Post“. Deocamdată, nu mai există niciun caz cunoscut de infecţie cu Ebola în Liberia, însă abia după o perioadă de 42 de zile, ţara poate fi declarată scăpată de epidemie.

Oficialii din Monrovia, oraşul în care victimele epidemiei Ebola umpleau străzile cu doar cinci luni în urmă, au sărbătorit în timp ce ultimul pacient era externat din spital. Însă autorităţile au avertizat că frica încă nu a trecut, abia peste câteva săptămâni ţara urmând a fi declarată, oficial, scăpată de virus. De asemenea, oficialii au adăugat că boala încă face ravagii în Sierra Leone şi în Guineea, celelalte două ţări învecinate lovite rău de epidemie.

„Am fost impresionat, un moment plăcut. Suntem foarte fericiţi pentru că simţim că aceasta este o victorie“, a declarat Tolbert Nyenswath, ministrul adjunct al Sănătăţii din Liberia. „Însă nu s-a terminat. Încă avertizăm oamenii, le-am spus că încă trebuie să-şi protejeze satele, oraşele. Ar trebui să raporteze orice suspiciune de virus“, a adăugat Nyenswath.

Autorităţile au sub observaţie peste 100 de persoane pentru posibilele expuneri la virus. Însă, niciun nou caz de Ebola nu a mai fost confirmat în ultimele 13 zile. Dacă situaţia se va menţine aşa, epidemia din Liberia va fi considerată încheiată pe 4 aprilie, adică la 42 de zile de la ultima infecţie cunoscută. Perioada de 42 de zile reprezintă de două ori cea mai lungă perioadă de incubaţie a virusului Ebola, care a fost de 21 de zile.

În Liberia s-a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza Ebola : 4.117 victime, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Peste 9.800 de persoane au decedat în total din cauza epidemiei. OMS a anunţat miercuri că s-a înregistrat o creştere a cazurilor noi de infecţie cu Ebola, de la 99 de cazuri, la 132, în Sierra Leone şi în Guineea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite