Delta Văcăreşti, administrată oficial de Primărie şi Asociaţia Parcului Natural Văcăreşti. Ministrul Mediului a semnat contractul de atribuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delta Văcăreşti FOTO Helmut Ignat
Delta Văcăreşti FOTO Helmut Ignat

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a semnat contractul de atribuire în administrare, pentru următorii zece ani, a Parcului Natural Văcăreşti către Asociaţia cu acelaşi nume şi Primăria Capitalei. Potrivit reprezentantului Guvernului, atribuirea încheie procesul pentru declararea primului parc urban din România.

Potrivit ministrului Mediului, atribuirea contractului de administrare înseamnă că din acest moment poate începe elaborarea planului de amenajare a Parcului. Totodată, reprezentantul Guvernului a declarat că se aşteaptă ca parcul urban să devină un reper turistic pentru întreaga ţară, dar şi pentru străini.

„Atribuirea Parcului Natural Văcăreşti către un administrator este momentul care încheie întregul proces derulat de minister în ultimii 5 ani, pentru declararea primului parc urban din România şi a celui mai mare din Europa Continentală. Practic, din acest moment poate începe elaborarea planului de management al ariei naturale protejate. Acest plan va veni inclusiv cu propuneri de amenajare a Parcului Natural pentru ca populaţia să se bucure de un spaţiu de recreere unic în România. Mă aştept ca Parcul Natural Văcăreşti să devină un reper turistic natural pentru întreaga ţară, dar şi pentru turiştii străini şi o resursă de spaţiu verde pe care fiecare dintre aceştia să o aprecieze”, spune Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, următorul pas este ca Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti să înfiinţeze structura de administrare a Parcului. 

Contractul de atribuire garantează monitorizarea speciilor

Potrivit specialiştilor, Parcul Natural Văcăreşti va fi o componentă majoră a infrastructurii verzi-albastre a oraşului şi va contribui decisiv la biodiversitatea acestuia, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea temperaturilor în zonă. În acelaşi timp, Parcul oferă oportunităţi pentru dezvoltarea activităţilor de cercetare şi eco-turism.

”Este important de menţionat că, prin contractul pe care l-am semnat, Delta dintre blocuri va fi pusă în pază, rangerii urmând să asigure atât monitorizarea stării de conservare a speciilor, cât şi supravegherea arealului, pentru a se evita producerea de evenimente nedorite, cum, din păcate, au avut loc în anii anteriori”, spune Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului.

Speciile şi habitatele vor fi monitorizate

Format în doar 25 de ani, în care natura şi-a reintrat complet în drepturi, într-un spaţiu de dezvoltare urbană abandonat, Parcul Natural Văcăreşti are sute de specii de floră şi faună. Delta Văcăreşti nu are însă doar potenţial ştiinţific, ci şi educaţional, recreaţional şi turistic, arată specialiştii.

„Proiectul APNV urmăreşte conservarea şi sporirea semnificativă a biodiversităţii zonei, cu accent pe valoarea speciilor caracteristice zonei umede autentice şi pe baza studiilor ştiinţifice, a monitorizării zonei şi a soluţiilor ecologice de reconstrucţie. De exemplu, vor fi inventariate, cartate şi monitorizate speciile şi habitatele. Fiecare măsură de management va fi fundamentată pe studii şi măsurători detaliate (topografic, geotehnic, hidrogeologic, geofizic, geochimic). Vor fi reintroduse specii dispărute şi se va face amenajare peisagistică, acolo unde este cazul”, a arătat Florin Stoican, preşedintele APNV.

Concret, Asociaţia Parcul Natural Văcăreşti propune delimitarea a trei zone. Prima dintre ele, care va fi de protecţie strictă, va delimita habitatele cele mai valoroase. În acest areal, în care natura va fi lăsată să se dezvolte în voie, accesul publicului larg nu va fi permis. Zona a două, considerată zonă tampon, va fi destinată activităţilor de ecoturism. În cea de-a treia zonă se vor face diverse amenajări pentru recreere. Astfel, în zona digului vor  fi amenajate piste de bicicletă şi de alergare, alei, puncte de observare etc.

Reamintim că Parcul Natural Văcăreşti  are o suprafaţă de 186 ha şi adăposteşte 97 de specii de păsări şi mamifere.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite