De ce se sărbătorește Ziua Armatei Române la 25 octombrie. Câți militari are țara noastră

0
0
Publicat:

La 25 octombrie 1944, Armata Română a intrat în oraşul Carei preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940.

Monumentul de la Carei
Monumentul de la Carei

După actul de la 23 august 1944, când România s-a alăturat Naţiunilor Unite, Armata Română a contribuit într-o mare măsură la efortul de război împotriva Germaniei fasciste şi Ungariei horthyste.

Odată cu eliminarea prezenţei militare germane de pe teritoriul aflat sub controlul guvernului român, Armatele 1 şi 4 române au fost angajate la nord de Carpaţii Meridionali şi la vest de Carpaţii Occidentali, pe un front foarte larg, pătrunzând în dispozitivul de luptă germano-ungar aproape 350 de kilometrI.

Ofensiva propriu-zisă pentru eliberarea părţii de nord-vest a României a fost declanşată la 9 octombrie 1944, acţiunile militare încadrându-se în Operaţia ofensivă „Debreţin”, concepută şi executată de Înaltul Comandament sovietic, care a vizat şi eliberarea părţii estice a Ungariei (până la Tisa).

În seara zilei de 24 octombrie, militarii Diviziei 9 Infanterie au pătruns în Carei unde au angajat lupte de stradă. În zorii zilei de 25 octombrie 1944, după lupte grele, ultima localitate românească mai importantă de la frontiera de vest a ţării a fost eliberată.

Victoria a fost obţinută prin lupta a 525.702 de militari români, angajaţi de la 23 august 1944 în operaţii militare împotriva trupelor germane şi ungare, din care au fost pierduţi peste 58.330 (morţi, răniţi şi dispăruţi). Pierderile provocate inamicului s-au ridicat la peste 72.000 de militari.

Eliberarea oraşului Carei, acum 80 de ani şi respingerea trupelor germane şi ungare dincolo de frontiera firească a ţării, a dat prilej multora dintre comandanţii români să elogieze lupta şi jertfa militarilor români, precum şi semnificaţia momentului.

La 25 octombrie 1944, Armata Română a intrat în oraşul Carei preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940.

,,După patru ani de cumplită suferinţă şi împilare maghiară Ardealul a fost eliberat de sub hoardele cotropitoare. Stindardul libertăţii şi drepturilor noastre nepieritoare îmbracă azi în sărbătoare oraşele şi satele pângărite de urgia uzurpatorilor... Plaiurile şi codrii Maramureşului, Ţării Oaşului şi Crişanei vuiesc iarăşi de voioşia libertăţii câştigate. Românii de pretutindeni, cu mic cu mare, tresaltă la sunetul trâmbiţelor biruitoare. Ardealul sfânt, leagăn scump al românilor, furat printr-un odios dictat, oferit cu generozitate de dictatorii Europei magnaţilor unguri, pentru întregirea latifundiilor lor, a revenit azi, prin luptă dreaptă şi jertfă vrednică la patria din care a fost rupt”, spunea generalul Mihai Racoviţă, ministrul de Război. 

Dincolo de partea cunoscută a evenimentului se află o altă poveste, acea a Generalului Gheorghe Avramescu, care a decis să îi facă un cadou Regelui Mihai de ziua sa, pornind ofensiva împotriva trupelor care ocupau Transilvania încă din 1944.Ofensiva lui a fost atât de puternică încât a eliberat nu doar Careiul, ci şi alte câteva oraşe din Ungaria.

Acest eveniment este dedicat atât armatei, instituţie simbol a statului, dar mai ales celor care şi-au pierdut viaţa în marşul accelerat de eliberare al ţării.

Eliberarea părţii de nord-est a Transilvaniei nu a însemnat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, până la victoria finală.

Armata română numără în prezent în jur de 75. 000 de militari. Pe lângă trupele active, România trebuie să dispună concomitent de o rezervă militară care să poată fi mobilizată rapid în caz de stare de asediu ori de război. Rezerva operațională numără în prezent în jur de 55.000 de persoane

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite