De ce se îndreaptă tot mai puţini tineri spre medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În ciuda faptului că salariile cadrelor medicale au fost majorate, numărul absolvenţilor de liceu interesaţi să devină medici a scăzut constant în ultimii ani. Ieri, aproape 3.000 de candidaţi au susţinut admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, faţă de 5.000 câţi susţineau examenul anii trecuţi.

Explicaţii există, susţine academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, iar ele nu sunt legate neaparat de salarii şi de dotările din sistemul de sănătate, ci de faptul că, de la an la an, există tot mai puţini absolvenţi de liceu iar sporul demografic este unul negativ. 

„Un alt factor care face ca numărul de candidaţi înscrişi să nu mai fie la fel de mare este şi faptul că dintre românii plecaţi în străinătate, majoritatea sunt tineri, şi au copii înregistraţi în ţările în care sunt acum. Sunt şi copii care n-au făcut liceul în România şi dau admiterea direct la facultăţile de acolo. Toate acestea, la un loc, fac ca numărul de absolvenţi de liceu să fie automat mai mic, astfel că şi numărul de candidaţi la facultăţi este din start mai mic. Şi să nu uităm că există şi atracţia universităţilor din străinătate, absolvenţii de liceu foarte buni fiind acceptaţi direct de universităţile de afară”, a explicat, pentru „Adevărul”, academicianul Ioanel Sinescu.

Mai puţine locuri la „cu taxă”

Potrivit acestuia, în urma examenului de admitere, al cărui grad de dificultate a fost ridicat, doar 1.100 de candidaţi prind un loc bugetat de stat. De departe, însă, cea mai mare concurenţă a fost la Facultatea de Medicină, unde au concurat 1.823 de candidaţi pe 569 de locuri, similar cu anul trecut. 

Diferenţa faţă de 2017 e faptul că numărul de locuri cu taxă a fost redus, absolvenţii dispuşi să scoată bani din buzunar pentru a studia medicina, medicina dentară, farmacia sau asistenţa medicală având la dispoziţie doar 302 astfel de locuri. Cei care ajung pe aceste locuri sunt cu preponderenţă români, asta deşi studenţii străini care studiază la UMF Bucureşti achită anual o taxă de 6.000 de euro, iar românii doar 9.000 de lei.

„Avem un număr mic de studenţi la plată”, spune academicianul Sinescu. De cealaltă parte, chirurgul arată că, spre deosebire de anii trecuţi, examenul de admitere din 2018 a fost unul lipsit de incidente. „Ne-am dezobişnuit de normalitatea unui concurs de admitere, am ajuns să ne mirăm că totul a decurs normal”, a punctat specialistul, adăugând că, o noutate faţă de anul trecut, a reprezentat-o interesul ridicat al candidaţilor pentru Institutul Medico-Militar, care în loc de 30 de locuri, cât a scos la concurs în 2017, bugetează 100 de locuri pentru cele trei domenii: medicină, medicină dentară, farmacie.

Vor să fie medici militari

Decizia de a suplimenta locurile, nu doar pentru centrul din Bucureşti cât şi pentru cel din Târgu-Mureş, i-a aparţinut, la începutul acestui an ministrului Apărării Naţionale, Mihai Fifor, după analizarea necesităţilor operaţionale ale Armatei Române.

„A crescut participarea Armatei Române în diverse teatre de operaţii de război din diverse zone ale globului şi, implicit, este necesar un număr mai mare de medici în aceste teatre de operaţiuni. Şi, se pare că prin statutul nostru nou în NATO, creşte interesul statelor NATO pentru Armata Română, în zona geografică în care suntem noi, şi cu bazele NATO pe care le avem”, a declarat academicianul Ioanel Sinescu, la rândul său, absolvent al Institutului Medico-Militar din Bucureşti.

Astfel, la Institutul Medico-Militar din Capitală, la specializarea Medicină s-au înscris 115 candidaţi pe 60 de locuri disponibile. „Pensiile de care beneficiază aceştia contează când alegi o meserie în zona asta. Când trăieşti într-o ţară în care fiecare leu contează, cred că ei în calcul şi facilităţile oferite la pensie”, explică academicianul Sinescu. 

De ce nu vor medicii din străinătate să se întoarcă 

Cel mai recent raport al Băncii Mondiale arată că unul din patru medici a plecat să lucreze în străinătate, numărul de medici care a părăsit România între anii 2000 - 2013 crescând cu peste 650 la sută, depăşind 14.000 în 2013, ceea ce reprezintă 25% din totalul medicilor români. Printre motivele vehiculate de medicii care nu vor să revină în ţară se numără situaţia politică şi lipsa meritocraţiei de la noi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite