De ce se blochează autostrăzile când vine viscolul? O întrebare veche cu răspuns simplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are circa 750 de kilometri de autostradă, fragmentaţi în sudul şi vestul ţării. Însă când sunt lovite de ninsori viscolite, aceste drumuri de mare viteză, în special cele din Bărăgan, devin imediat impracticabile, dovadă – ce se întâmplă în aceste zile. Aparent, soluţia acestei probleme este simplă.

Motivul principal pentru care autorităţile sunt nevoite să închidă autostrăzile stă în lipsa unor perdele forestiere, care să protejeze, alături de parapeţii din beton, drumurile de ninsoarea spulberată. O rezolvare simplă, dar care nu a fost pusă în practică încă. Specialiştii spun că, pentru a fi protejată de viscol, infrastructura rutieră existentă în ţara noastră are nevoie de peste 1.700 de kilometri de astfel de bariere de pădure. În ultimele două decenii, au răsărit însă doar câţiva kilometri.

Prima perdea forestieră de după anul 2000, lungă de opt kilometri, a fost plantată în 2014, lângă Feteşti, pentru protejarea unui tronson scurt din Autostrada Soarelui (A2). Puieţii sădiţi atunci erau din speciile frasin, ulm de Turkestan, pin negru, sălcioară, păducel şi măceş. Romsilva avea în plan continuarea programului, dat fiind faptul că existau „perdele de protecţie a autostrăzilor şi drumurilor naţionale pe o suprafaţă de 700 de hectare, necesarul fiind de aproximativ 20.000 de hectare”, a declarat directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, la acea dată, Adam Crăciunescu, potrivit Mediafax.

Citiţi continuarea articolului pe www.newmoney.ro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite