De ce nu se înghesuie şomerii la bursele de locuri de muncă organizate de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bursa locurilor de muncă, organizată vineri în 82 de locaţii din ţară, a venit cu o oferă variată de locuri de muncă pentru români. Cu toate acestea, puţini sunt cei care chiar optează pentru joburile oferite de agenţii economici, astfel că majoritatea dintre acestea rămân neocupate.

Concret, peste 32.000 de locuri de muncă au fost oferite la Bursa locurilor de muncă, cele mai multe fiind disponibile în Bucureşti, Constanţa, Bihor, Ilfov, Dolj, Braşov şi Iaşi. 

Dintre acestea, 1.551 vizau persoane cu studii superioare, cele mai multe fiind petru persoane care nu au absolvit studii superioare. Interesul celor care trec pragul târgurilor de locuri de muncă de a lucra este însă unul redus, atrag atenţia specialiştii în recrutare. 

„Direcţiile de şomaj creează bursele de locuri de muncă tocmai în ideea de a arăta ce oportunităţi există pe piaţă. Ar fi bine să accepte, dar unii oameni sunt leneşi, şi nu vor să facă asta. Apoi, mai există şi acea variantă în care locurile de muncă dintr-o anumită localitate nu corespund cu specializarea celor care sunt în şomaj”, a explicat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

În mediul rural se oferă salariul minim pe economie

Potrivit acestuia, o mare parte din cei care locuiesc în mediul rural şi nu au un loc de muncă preferă să stea acasă, pe ajutorul de la stat, dacă îl au. 

„E mai comod aşa. Stau pe bani puţini şi preferă să meargă cu ziua. De asemenea, preferă să îşi facă treaba fără a fi legaţi de un contract, conform căruia ar trebui să meargă la serviciu cinci zile din şapte. Aşa, ca zilieri, muncesc trei zile din cinci şi două stau acasă”, a completat Chicioreanu. 

Un alt motiv pentru care românii aflaţi în şomaj care nu sunt interesaţi să obţină un loc de muncă e şi salariul mic oferit de anumiţi agenţi economici. 

„În mediul rural se oferă salariul minim pe economie. Sunt puţini angajatori care dau salarii mari. Dacă autorităţile locale ar fi mai drastice şi nu i-ar mai ierta pe asistaţii social care nu vor să sape un şanţ atunci când e nevoie, spre exemplu, situaţia ar fi cu totul alta”, a conchis specialistul în recrutare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite