De ce noul coronavirus nu va putea fi complet eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Noul coronavirus nu va putea fi complet eliminat deoarece este vorba de virusuri zoonotice, care infectează o gamă largă de animale sălbatice şi domestice, susţine prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc, prorector pentru Cercetare în cadrul Universităţii din Bucureşti şi specialist în Microbiologie şi Imunologie, într-un interviu publicat pe site-ul Universităţii Bucureşti.

„Să luăm de exemplu virusul rabic, care produce rabia sau turbarea. Turbarea este răspândită la vulpe, veveriţă, liliac, de unde este transmisă la câine, iar de la câine, la om. Vaccinul antirabic a fost printre primele vaccinuri dezvoltate (în 1885, de marele savant Louis Pasteur). Chiar dacă incidenţa bolii a scăzut după imunizarea câinilor prin vaccinare, virusul nu se poate elimina complet din populaţiile de animale sălbatice, astfel că la ora actuală încă mai există cazuri de turbare. Astfel de virusuri nu pot fi total eliminate sau eradicate, însă cu siguranţă numărul cazurilor de infecţii simptomatice poate fi limitat şi controlat până la un nivel la care nu mai reprezintă o problemă de sănătate publică”, explică specialistul.

Dascălul dezvăluie şi motivul pentru care cea mai eficientă metodă de scădere a şansei infectării şi transmiterii noului coronavirus este distanţarea socială.

„Virusul se transmite prin aerosoli, iar transmiterea interumană este favorizată de expunerea prelungită la densităţi ridicate de aerosoli, în spaţii închise. Pe această cale, omul bolnav sau infectat răspândeşte în jur o pulbere fină de aerosoli constituiţi din picături microscopice de secreţii încărcate cu zeci sau sute de mii de particule infecţioase. Aceste particule infecţioase nu rezistă foarte mult în mediul extern în absenţa unei celule animale vii, în care să se multiplice (coronavirusurile sunt sensibile la radiaţii UV şi la căldură, eter, alcool 75%, dezinfectanţi pe bază de clor, acid peroxiacetic şi cloroform), însă, dacă aerosolii eliminaţi de o persoană infectată ajung instantaneu pe mucoasele tractului respirator ale altor persoane, acestea se pot infecta foarte rapid. Cauza este faptul că spiculele S din peplosul viral al SARS-CoV-2 interacţionează foarte eficient, comparativ cu cele ale SARS-CoV, cu receptorii de pe suprafaţa celulelor tractului respirator. Astfel se explică rata de transmitere a infecţiei mult mai mare a SARS-CoV-2, în comparaţie cu celelalte două beta-coronavirusuri cu potenţial epidemic, SARS-CoV şi MERS. De asemenea, atingerea mucoasei nazale sau conjunctivale cu mâna infectată poate transmite virusul. De aceea, trebuie respectate cu maximă seriozitate măsurile de izolare şi evitat contactul direct”, precizează expertul.

Ce se va întâmpla la vară

Profesorul Carmen Chifiriuc aminteşte că experienţa SARS arată că anticorpii specifici persistă circa 2-3 ani după infecţie, iar cercetătorii se aşteaptă la un profil imunologic similar şi în cazul SARS-CoV-2.

„Aşadar este foarte probabil ca imunizarea naturală a populaţiei să ducă la limitarea pandemiei”, spune aceasta.


Referitor la efectul temperaturii asupra transmiterii virusului, studiile realizate până în prezent sugerează că un climat rece şi uscat favorizează transmiterea, însă trebuie avut în vedere că factorul temperatură are o contribuţie mai mică de 20% la rata de transmitere a acestui virus, mai explică universitarul care atrage atenţia că dezvoltarea unui vaccin de uz uman eficient şi sigur este un proces de lungă durată.

„La acest orizont de timp se adaugă timpul necesar pentru distribuirea şi administrarea vaccinului pe scară largă, care poate dura câteva săptămâni. Vaccinul va veni probabil mai târziu decât ne-am aştepta pentru a ne putea ajuta în acest prim val al pandemiei, însă cu siguranţă va contribui la reducerea mortalităţii şi morbidităţii în scenariul menţinerii virusului în populaţia umană”, precizează Carmen Chifiriuc. Cel mai avansat vaccin anti SARS-CoV-2 este în faza I de studiu clinic. „În orice caz, alături de alte măsuri de prevenţie, un vaccin este soluţia pentru care se depun cele mai mari eforturi, dat fiind că această metodă de profilaxie şi-a dovedit de fiecare dată eficienţa”, conchide profesorul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite