De ce jumătate din farmacii nu s-au înscris în Sistemul de verificare a medicamentelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR) s-a plâns, luni, că doar jumătate din farmaciile din ţară s-au înregistrat în Sistemul naţional de verificare a medicamentelor, deşi acest proces ar fi trebuit deja finalizat.

Preşedintele instituţiei a cerut introducerea unor sancţiuni pentru firmele ce nu se înscriu, însă experţii din sistem susţin că acest lucru nu este necesar, pentru că farmaciile vor adera la sistem gradual, odată cu finalizarea stocurilor de medicamente fără număr de serie. 

„Directiva medicamentelor falsificate, atunci când a fost transpusă în legislaţia din România, a fost transpusă fără sancţiuni şi ştim foarte bine că un act normativ care nu are şi sancţiunile alături ridică o serie întreagă de dificultăţi în implementarea lui. Şi, într-adevăr, astăzi, deşi trebuia să fim cu toţi operatorii, toate farmaciile înregistrate în sistem, din 10.000 de farmacii, cât sunt scriptic înregistrate la Ministerul Sănătăţii, avem undeva în jurul a 5.000 care sunt înregistrate. Deci am trecut de jumătate. Dar, în mod normal, directiva prevedea ca toată lumea să fie funcţională, operaţională de la 9 februarie", a explicat Dan Zaharescu, preşedintele OSMR.

Experţii din sistem au explicat că sancţiunile nu au fost gândite ca necesare, pentru că farmaciile au interesul să fie în acest sistem, doar aşa putând comercializa medicamentele. „Nu s-a gândit nimeni că trebuie să se meargă pe sancţiuni, considerându-se că obligativitatea înregistrării este suficientă, farmaciile neputând să mai vândă medicamentele fără cod propriu fără să fie parte din sistem. Cele care nu s-au înscris nu au făcut-o încă pentru că încă mai au pe stoc medicamente vechi. Încă de la început s-a stabilit că se va merge în paralel până la epuizarea stocurilor, atât în depozite cât şi la producători. Nu a existat o perioadă limită. Având în vedere că în România medicamentele se vând repede în circa un an cred că stocurile vor fi epuizate şi atunci vor veni buluc. Prin acest sistem, practic, fiecare cutie de medicament primeşte o serie unică, un fel de CNP, ce va fi scanat într-un server european, ce va funcţiona pe întreg teriotoriul UE. Aceste noi medicamente nu vor putea fi vândute fără a fi scanate în acest sistem. Concret, farmaciile nu pot lua medicamente fără a fi înregistrate, ele trebuie scanate atât la producător cât şi la distribuitor, deci întreg parcursul unui medicament va fi urmărit. Odată ce stocurile vor fi epuizate farmaciile vor intra automat în acest sistem”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice.

România a transpus în legislaţia internă Directiva Europeană a Contrafacerii Medicamentelor, din 9 februarie 2019, fiecare cutie de medicamente intrată pe piaţă are un cod unic în scopul de a asigura că nu mai sunt comercializate medicamente false. În 2013, un scandal imens a zguduit lumea farmaceutică din ţară, după ce în trei farmacii au fost găsite seringi contrafăcute nesterile, care în loc să conţină interferon pentru tratamentul hepatitei B şi C, conţineau glucoză, apă şi fibre celulozice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite