Curentul naționalist, în creștere în mediul rural din România, unde cei mai mulți l-au votat pe Georgescu

0
Publicat:

În ultimii ani, furia față de clasa politică din România a alimentat o creștere a sprijinului pentru figurile de extremă dreapta din partea mediului rural, scrie agenția americană Associated Press.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

AP mai menționează că, la alegerile din 2024, Călin Georgescu a primit un sprijin puternic din partea comunităților rurale, precum și 43% din voturile diasporei românești, votanții rezonând cu apelurile sale la patriotism și accentul pus pe credință.

Dezvoltarea țării începând cu 1989 a fost destul de dezechilibrată, zona rurală rămânând în urma orașelor, deși 45% din români trăiesc în mediul rural, care adesea este lipsit de locuri de muncă și de infrastructură de bază.

„Era mai bine pe vremuri, aveam unde să muncim, aveam meserii. Acum sunt la pensie, însă tinerii care vin nu au locuri de muncă, nu au nicăieri unde să muncească. Pleacă cu valizele și rucsacul în spate... spre țările străine”, declară Roth, care își amintește acum cu plăcere de viața din timpul comunismului.

Chiar și Monica Rosalea, în vârstă de 41 de ani, lucrează pământul de acasă din Saschiz, sat din Mureș, pentru a face față cheltuielilor și lucrează periodic în Germania.

E greu pentru că nu este de lucru ... toți plecăm în străinătate”, a spus ea. „Avem copii, cum să îi creștem? Suntem obligați să îi lăsăm acasă. Puținii bani pe care îi aduc, din străinătate, îi cheltui pe toți aici... totul este atât de scump”.

Rosalea l-a votat pe Georgescu anul trecut. „Nu l-am ales singură ... toată lumea a votat cu el. Dar apoi uite ce s-a întâmplat”, a spus ea. „Sincer, nu știu cu cine aș vota acum. Nu există opțiuni reale”.

De asemenea, Alexandra Todea, în vârstă de 23 de ani, care lucrează la o fabrică locală de conserve din Saschiz, declară că a rezonat cu mesajele lui Georgescu pentru că el a văzut „potențialul zonelor rurale”, oferind oamenilor speranța că lucrurile se pot îmbunătăți.

„Dacă statul român ne-ar sprijini mai mult pe noi, tinerii... atunci nu ar mai fi nevoie să plecăm în altă țară pentru a face ceva din noi”, a spus ea. „Noi avem potențial, doar că nimeni nu investește”.

Curentul naționalist, în creștere

AP scrie despre viața din mediul rural românesc, reprezentată de tradiție, încredere și legătura strânsă dintre oameni, dar care se confruntă cu provocări: lipsa oportunităților, școli subdezvoltate și accesul redus la asistență medicală. Toate acestea adâncesc sentimentul de abandon din partea clasei politice.

Simion, liderul AUR, s-a clasat pe locul patru la alegerile prezidențiale din noiembrie și este văzut drept succesorul său la alegerile din mai, având în vedere că sondajele arată că este cel mai favorit să intre în turul doi.

În mediul rural, mulți români încă lucrează pământul, îngrijindu-și culturile și animalele. 

Am doar trei ani de școală”, a spus ciobanul Attila Agostun, 46 de ani, care nu a votat niciodată, în timp ce își supraveghea turma care păștea pe pășunile înverzite din apropierea satului Cund, din Mureș. „Toată viața mea a fost cu animalele... acolo am crescut”.

Riscul de sărăcie sau excluziune socială în comunitățile rurale din România este de 45 %, cu 26 de puncte procentuale mai mare decât în orașe, potrivit Eurostat.

Credința joacă un rol central în comunitățile rurale, unde Biserica Ortodoxă are o prezență puternică, oferind speranță.

În localitatea Florești, într-o zi luminoasă de primăvară, cântecul păsărilor umple curtea Lilianei Cosurean, în vârstă de 54 de ani, care spune că este fericită să trăiască printre păduri și dealuri, pe care le numește „un mic colț de paradis”, unde turismul lent a adus unele schimbări pozitive.

Dar recunoaște că recentele turbulențe politice au divizat oamenii. „Pare să existe o anumită tensiune în aer și sper să se liniștească de dragul tinerilor”, a spus ea. „Sper sincer că lucrurile vor rămâne pașnice și nu se vor destrăma.”

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite