Cum vor fi ajutaţi tinerii români cu deficienţe de văz şi de auz să se integreze mai bine în societate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asociaţiile vin în ajutorul tinerilor cu deficienţe de auz/văz   FOTO: Adevărul/Eduard Enea
Asociaţiile vin în ajutorul tinerilor cu deficienţe de auz/văz   FOTO: Adevărul/Eduard Enea

Fundaţia Orange România a premiat cu până la 50.000 de euro, proiecte ale mai multor ONG-uri şi firme, care vin în ajutorul persoanelor cu deficienţe de văz sau de auz.

Este vorba de nouă proiecte câştigătoare care vizează teme precum detectarea şi tratamentul precoce al deficienţelor de auz şi intergrarea în societate a persoanelor cu deficienţe de văz sau de auz prin facilitarea accesului la educaţie, cultură şi sănătate. Spre exemplu, Asociaţia Audiosofia, care a primit 189.840 de lei pentru proiectul său "Baby hearing", vine în ajutorul copiilor care se nasc cu deficienţe de auz prin crearea unui cabinet de screening auditiv în cadrul a cinci spitale din România.

"Depistarea din timp a problemelor de auz ajută enorm în aceste cazuri. De multe ori, părinţii îşi aduc copiii la noi când aceştia au 3-4 ani, ceeea ce este destul de târziu. Ideal este ca aceşti copii să fie depistaţi până la 3-6 luni pentru ca tratamentul să fie cât mai eficient. Auzul se învaţă, dacă nu se intervine din timp, copilul rămâne în urmă", a explicat doctorul Cristian Gheorghe la o conferinţă de presă unde mai mult organizaţii premiate de Orange şi-au prezentat proiectele câştigătoare.

Meserii şi orientare vocaţională pentru tinerii cu deficienţe

Un alt proiect care a fost premiat este "Vreau să ştiu" de la Asociaţia Junior Achievement România, prin care se vor introduce cursuri de orientare profesională în şapte licee speciale pentru tineri cu deficienţe de auz. "Vrem să facem un catalog de meserii cât mai variate pentru aceşti tineri. În momentul de faţă, ei învaţă doar trei meserii: tâmplar, frizer/coafor şi mecanic auto, însă sunt multe meserii în domeniul IT pe care le-ar putea face. Noile tehnologii vin în ajutorul lor, pot să facă web design, spre exemplu", a povestit Lucian Grămescu de la Junior Achievement.

Un alt proiect care a câştigat este "Sens pentru viaţă" de la Fundaţia Sense International prin care se vor crea centre vocaţionale în Arad şi Timişoara, pe lângă cele deja existente în Bucureşti, Galaţi şi Iaşi, şi o reţea naţională de servicii de consiliere şi orientare vocaţională pentru tinerii cu deficienţe de auz sau de văz, pentru incluziunea lor în câmpul muncii.

Educaţie prin intermediul noilor tehnologii

Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană vine cu proiectul "Pas de elefant" prin care vor fi create programe software care vor transforma grafice şi formule din fizică sau chimie în documente audio necesare elevilor cu deficienţe de vedere.

Prin proiectul "Culori dincolo de umbre" al Liceului Special Moldova Târgu Frumos se va crea o cameră multisenzorială în care se va utiliza stimularea multisenzorială ca parte a terapiilor pe care le fac elevii cu deficienţe de văz pentru creşterea ritmului de recuperare.

Accesul la artă şi cultură pentru persoanele cu deficienţe

Muzeul Naţional de Artă vrea să îmbunătăţească accesul persoanelor cu deficienţe de auz/văz la cultură, oferind, prin proiectul "Art Mobile", acces adaptat, prin website-ul muzeului, la un tur interactiv al colecţiilor de artă, prototipuri tactile şi aplicaţii mobile.


Un serviciu revoluţionar se lansează în premieră pentru România: RoboBraille – e-mail şi internet pentru nevăzători

VIDEO Iubire ca în „101 dalmaţieni“: doi nevăzători s-au îndrăgostit după ce câinii lor s-au amorezat unul de celălalt

VIDEO Povestea tinerilor din spatele experimentului care a redat încrederea în români: „Being Blind in Bucharest“

Ionuţ Budişteanu creează o aplicaţie care le va permite nevăzătorilor să se deplaseze mai uşor

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite