Cum se folosesc testele genetice care i-au ajutat pe doi români abandonați la naștere să descopere, la 50 de ani, că sunt frați

0
Publicat:

Online, printr-un simplu click, exact cum am comanda orice alt produs, putem astăzi cumpăra şi un test genetic care a ajutat doi români, abandonați la naștere și înfiați de familii diferite, să afle la 50 de ani că sunt frați.

Teste ADN, achiziționate online / Foto: Arhivă
Teste ADN, achiziționate online / Foto: Arhivă

ADN-ul conţine informaţii complexe în legătură cu identitatea indivizilor, predispoziţia la boli, trăsăturile fenotipice sau informaţii ce ne determină să alegem un tratament personalizat pentru a obține cele mai bune efecte terapeutice.

Persoanele care doresc o astfel de analiză genetică trebuie doar să furnizeze un volum de salivă într-un tub colector special, trimis de laboratorul care face testarea, şi apoi să-l trimită tot prin poştă pentru analiza ADN. După câteva săptămâni, consumatorul primeşte un raport online cu datele genetice – fără a beneficia și de o interpretare din partea unui specialist.

Sunt mai multe tipuri de teste ADN, iar unele dintre ele sunt ale companiei 23andMe. Acestea sunt de trei tipuri: Testul Genealogie și Trăsături, Testul Sănătate și Genealogie și testul VIP Sănătate și Genealogie.

În România este disponibil doar cel numit Ancestry Service, care oferă informații despre caracteristicile determinate genetic, cât și despre origine și etnie.

Testul poate fi comandat de pe site-ul 23andMe și are prețul de 99 de dolari, iar transportul este de 26 de dolari pentru livrarea standard. Kit-ul testului conține instrucțiuni și un recipient unde trebuie pusă saliva. Clientul nu trebuie să mănânce și să bea nimic cu 30 de minute înainte de a o recolta.

Ce afli?

Prima secțiune a raportului 23andMe analizează componența etnică și regională a strămoșilor persoanei. Testul ADN 23andMe face diferența între mai mult de 2.000 de potențiale regiuni din toată lumea în comparație cu alte teste, precum AncestryDNA – care face diferența între 500 de regiuni – și MyHeritage DNA – care poate face diferența doar între 42 de regiuni etnice.

A doua secțiune este cronologia strămoșilor: cu câte generații în urmă a trăit ultimul strămoș din fiecare etnie al unei persoane. O altă secțiune este cea a rudelor prin ADN, unde se identifică alte persoane din baza de date 23andMe care ar putea fi înrudite cu o persoană. Varianta standard a testului conține și un program care generează arborele genealogic pe baza potrivirii cu alți clienți ai companiei.

Frați români în Canada

Dacina Crasnanic și Traian Alexandru sunt doi români stabiliți în Canada care au aflat că sunt frați abia la 50 de ani, după ce și-au făcut un test ADN și au încărcat rezultatele pe site-ul 23andMe.

Cei doi locuiesc în Toronto, la 30 de minute de mers cu mașina unul de celălalt. Dacina și Traian au fost abandonați încă de la naștere, motiv pentru care nu s-au cunoscut niciodată. Rezultatele testelor ADN le-au schimbat viața, iar în prezent, frații încearcă să compenseze deceniile pe care le-au petrecut despărțiți, neștiind unul de existența celuilalt.

Dacina a declarat pentru publicația CBC că a fost adoptată la scurt timp după ce directorul unui orfelinat din România a găsit-o abandonată în tufișurile din apropierea clădirii, dar ea a aflat acest lucru abia când avea 20 de ani, după ce a descoperit o discrepanță în certificatul său de naștere. La rândul său, Alexandru era major când mama lui adoptivă i-a spus pentru prima dată că a fost adoptat după ce cineva l-a abandonat în copilărie.

Ambii s-au mutat în Toronto împreună cu partenerii lor de viață. Dacina a fost prima, în anul 1990, urmând ca Alexandru să se mute abia în anul 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite