Cum să te îmbogăţeşti din bani pentru şomeri
0
Mihaela Cotigă, şefa Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor Dolj, a folosit în mod discreţionar fonduri europene şi guvernamentale.
Potrivit unui raport întocmit de Corpul de Control al Ministerului Muncii, Cotigă a ajuns să împartă, după bunul plac, fonduri europene obţinute prin două proiecte strategice, derulate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Proiectele aveau ca scop iniţial instruirea şi consilierea şomerilor din Dolj, Harghita şi Caraş-Severin şi erau dezvoltate în parteneriat cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă din aceste judeţe.
Prima grijă a şefei CRFPA Dolj după obţinerea banilor nu a fost însă aceea de a sfătui persoanele fără un loc de muncă, ci de a se asigura că proiectele vor fi o afacere bănoasă.
Cine împarte parte-şi face
Cotigă, alături de mai mulţi angajaţi din cadrul instituţiei, a ajuns să câştige lunar salarii de zeci de mii de lei din fondurile destinate formării profesionale a şomerilor. În calitate de manager în cazul ambelor proiecte, şefa Centrului Regional de Formare Profesională a obţinut cei mai mulţi bani, peste 474.000 de lei, sumă aferentă perioadei de implementare.
Între funcţionarii incluşi în lista selectă a experţilor din proiect se numără şi Adriana Breazu, expert parlamentar în cadrul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială de la Camera Deputaţilor, ale cărei contracte însumează peste 100.000 de euro. Numai că, în graba de a-şi vedea buzunarele pline, Cotigă nu a mai ţinut cont nici măcar de prevederile administrative. Directoarea a încheiat contracte de muncă pentru persoane din afara instituţiei fără a avea posturi vacante în organigramă.
Mape şi agende pentru şomeri
Pe lângă salariile fabuloase pe care şi le-a tras din fondurile destinate şomerilor, Cotigă a călcat în picioare şi Legea achiziţiilor publice. Directoarea CRFPA Dolj s-a ocupat personal de licitaţiile de sute de mii de euro, alături de un subordonat care nu avea acest drept, iar numele firmelor câştigătoare au fost aceleaşi în cadrul fiecărui proiect.
Şi obiectele achiziţionate ridică mari semne de întrebare. Spre exemplu, din datele furnizate de CRFPA Dolj reiese faptul că instituţia a cumpărat agende, calendare, mape şi pixuri pentru şomeri în valoare de peste 90.000 de lei. În cadrul celor două proiecte, au fost achiziţionate inclusiv servicii de consultanţă şi reprezentare juridică a căror valoare ar face să înverzească de invidie orice avocat. Pentru două contracte câştigate pe proiectele CRFPA Dolj, avocata Mihaela Cristina Albu (actualmente Enea) a obţinut 120.000 de lei.
Din documentele verificate a mai reieşit faptul că şefa CRFPA Dolj a aprobat plata lectorilor la o firmă cu care instituţia se afla sub contract, între aceştia numărându-se soţul directoarei, Silviu Cotigă, precum şi fiul acesteia, Adrian Cotigă. În vârstă de 25 de ani, fiul directoarei a primit aproximativ 10 lei pe oră pentru a instrui şomerii în cadrul cursurilor susţinute de firma Pelendava SRL. În plus, Silviu şi Adrian Cotigă au absolvit cursuri de formatori organizate de CRFPA Dolj, iar fiul directoarei a devenit şi inspector de resurse umane după ce a obţinut un certificat în acest sens de la firma Consult Risc SRL, societate cu care CRFPA Dolj se află în prezent în relaţii contractuale.
„Nu a fost niciun control"
Gravele nereguli descoperite după finalizarea raportului preliminar al Corpului de Control au făcut ca reprezentanţii Ministerului Muncii să solicite extinderea controalelor la CRFPA Dolj.
„Urmare a constatărilor preliminare, Corpul de Control al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a solicitat instituţiilor abilitate (ANOFM, ANRMAP, AM POS DRU) efectuarea unor verificări de specialitate care urmează să se desfăşoare la Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA) a judeţului Dolj şi în funcţie de rezultatul acestora să se stabilească măsurile care vor fi luate faţă de conducerea CRFPA Dolj", se arată într-un răspuns remis redacţiei de către Ministerul Muncii.
Reporterii „Adevărul" au încercat să ia legătura cu şefa CRFPA Dolj, Mihaela Cotigă. Funcţionarii din cadrul instituţiei au precizat însă că aceasta „nu poate fi deranjată", fiind în mijlocul unui control. Avocata de ocazie a şefei CRFPA Dolj s-a dovedit a fi directoarea adjunctă a instituţiei, Mihaela Triculescu. „Nu au fost descoperite nereguli şi nu a fost niciun control", a spus subalterna Mihaelei Cotigă.
20.000 de lei este salariul lunar pe care Mihaela Cotigă şi l-a fizat din banii europeni.
Condamnat pentru şantaj, a scăpat cu suspendare
Soţul şefei Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor, Silviu Cotigă (foto), a fost condamnat la mijlocul lunii noiembrie de magistraţii Tribunalului Dolj la un an de închisoare cu suspendare pentru şantaj.
Cotigă a fost acuzat de procurorii DNA că, pe vremea când ocupa funcţia de inspector-şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, ar fi încercat să-l determine pe patronul unui service auto din Bănie să „uite" de o datorie pe care firma soţiei sale, Mihaela Cotigă, o avea la societate.
Cotigă i-a trimis pe cap afaceristului doi inspectori de muncă, care au depus ulterior mărturie împotriva sa. Deşi fostul şef al ITM Dolj fusese condamnat de magistraţii Judecătoriei Craiova la trei ani de închisoare cu suspendare, judecătorii tribunalului au respins ca nefondat apelul procurorilor DNA şi l-au admis în parte pe cel făcut de avocatul lui Cotigă.
S-a plâns că nu îşi poate întreţine familia
Chiar şi în timpul procesului în care era judecat pentru şantaj, Cotigă s-a ţinut cu greu departe de fotoliul de inspector-şef al ITM Dolj. În 2009, imediat ce a fost eliberat din funcţie printr-o ordonanţă de guvern, a deschis nenumărate procese prin care cerea să fie reinstalat în fotoliul de inspector-şef şi să i se dea drepturile salariale restante. De fiecare dată, Cotigă a invocat faptul că nu-şi poate întreţine familia. Judecătorii s-au lăsat însă înduplecaţi de rugăminţile fostului director şi au decis în două rânduri suspendarea hotărârii prin care funcţionarul era suspendat.
În iunie 2010, în aceeaşi zi în care Cotigă era repus în funcţie de magistraţi, ministrul Muncii semna un ordin prin care Cotigă era din nou suspendat. Speculând faptul că ordonanţa prin care a fost demis în 2009 a fost declarată neconstituţională, Cotigă a mers din nou în sala de judecată şi a avut câştig de cauză. În luna mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-i acorde 35.000 de lei, drepturile salariale din perioada cât a fost suspendat.
