Cum s-a spus în comunism adevărul. Mareşalul Antonescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patima de telenovelă cu care e abordată la noi Politica a făcut ca din taifasul meu televizat cu Traian Băsescu să se reţină doar momentul în care Traian Băsescu a dezvăluit, mimând cu talent improvizaţia, refuzul lui Victor Ponta de a ajunge premier înainte de termen.

A existat însă în hotarele acestui dialog de două ore şi un moment care ar fi meritat din partea presei o minimă atenţie: Cel în care preşedintele mi-a făcut cadou cartea găsită de mine, înainte de intrarea în direct, pe unul dintre rafturile dulapurilor din încăpere. Excepţie făcând Victor Roncea, nici un alt membru al breslei n-a avut curiozitatea să afle despre ce carte era vorba.

Aşa cum am ţinut să precizez chiar la momentul respectiv, cartea nu e a lui Traian Băsescu, ci a Bibliotecii de la Cotroceni. Preşedintele mi-a dat-o anunţând că o va plăti din banii lui, având în vedere că ştampila de pe pagină de gardă deconspira că ea se află în inventarul unei instituţii de stat. Cartea cu pricina e volumul unu dintr-o lucrare mai amplă, în trei volume: România în anii celui de-al Doilea Război Mondial.

Cum pe rafturile încăperii care găzduia transmisia am găsit doar volumul unu, preşedintele mi-a făgăduit în direct că va căuta şi-mi va trimite şi celelalte două volume.Nu l-am luat în serios. Politicienii fac electoratului mii de făgăduieli. Ca parte componentă a electoratului, mă pricopsisem şi eu cu una. Nu era obligatoriu să mi se îndeplinească.

Zilele trecute, domnişoara Claudia Ionaş, responsabila cu presa de la Cotroceni, m-a contactat pentru a-mi spune că mi-a găsit şi mi-a trimis cele două volume. Aflat în posesia întregii lucrări, pot dezvălui despre ce-i vorba şi, mai ales, pot explica de ce am ţinut să pun mâna pe cele trei volume. Simt că e nevoie de asta cu atât mai mult cu cât, văzând anul apariţiei - 1989 -, cititorii mai tineri îşi vor fi făcut cruce a surprindere.

Merită atâta tărăboi o lucrare despre România în cel de-al Doilea Război Mondial tipărită - vorba anticomuniştilor ocazionali - sub crâncena dictatură?! Merită! zic eu. Şi iată de ce: Cele trei volume ale lucrării monumentale România în cel de-al Doilea Război Mondial au apărut la Editura Militară, sub egida a două instituţii: Comisia Română de istorie militară şi Centrul de studii şi cercetări de istorie şi teorie militară. Înainte de prăbuşirea comunismului, Campania din Est (tratată pe larg în primul volum), ca şi guvernarea antonesciană, constituiau subiecte tabu. Cu acceptul tacit al Autorităţii, cărţi  pe această temă se puteau publica doar sub egida unor instituţii care beneficiau de protecţia de a fi de cercetare departamentală.

Una dintre aceste Instituţii era Centrul de studii şi cercetări de istorie şi teorie militară, aflat sub conducerea lui Ilie Ceauşescu, fratele Conducătorului. Un cunoscător al şiretlicurilor la care apela inteligenţa de la vremea respectivă pentru a putea spune Adevărul fără s-o doară capul, pricepe rapid de ce o lucrare despre Campania din Est a apărut sub egida Centrului. Era o întreprindere Departamentală!

Cele trei volume ale lucrării, despre care unul dintre autori, generalul Ioan Talpeş, a vorbit în câteva dintre interviurile sale postdecembriste, surprind prin bogăţia şi exactitatea datelor şi documentelor.

Pentru prima dată în comunism, Campania din Est e înfăţişată în  datele ei ştiinţifice. Desigur, limbajul folosit ici-colo ne reaminteşte în ce perioadă a apărut lucrarea. Dacă-l dai însă la o parte, vei avea la dispoziţie hărţi, documente şi teze pe care nici o lucrare de după 1989 nu le-a putut pune la dispoziţia cititorilor şi cercetătorilor. În volumul doi, se afirmă în premieră absolută că Mareşalul Antonescu venise în audienţă la Palat, în după-amiaza lui 23 august 1944, pentru a anunţa că reia negocierile de încheiere a Armistiţiului. De notat că acest Adevăr e spus cu o jumătate de gură şi azi, după două decenii de libertate de exprimare! În 1989, sub comunistul Nicolae Ceauşescu o lucrare îşi permitea să-l spună răspicat.

Însemnata contribuţie la studierea unui subiect atât de delicat cum e România în anii celui de-al Doilea Război Mondial e rezultatul nemijlocit al apariţiei sub egida Centrului. Pe de o parte, Institutul a avut suficienţi bani pentru a asigura angajarea unei echipe extraordinare (ceea ce nu-şi poate permite azi nici o instituţie de cercetare din România), pe de alta, el a pus la adăpost adevărurile spuse în carte de bombănelile Moscovei.

Dacă Moscova făcea scandal că în România socialistă s-a încercat reabilitarea „criminalului" Antonescu, i se răspundea că e vorba de o lucrare editată de un Departament şi prin asta destinată doar cercetătorilor.

Contrar clişeelor cultivate de anticomuniştii cu ziua, inteligenţa a găsit în dictatură şiretlicuri destule pentru a spune Adevărul.

Ion Cristoiu este scriitor şi jurnalist, autor al mai multor cărţi de proză, de studii de istorie literară şi de eseuri.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite