COVID-19. Al şaselea val îşi face curaj în România. Ce tulpini circulă la noi şi care sunt cele mai contagioase
0Nouă cazuri de infectare cu două subvariante Omicron foarte contagioase au fost identificate în România, săptămâna trecută. Ele se află la originea noului val de infecţii din Africa de Sud şi Portugalia şi sunt considerate drept „variante de îngrijorare“.
Două dintre cazurile depistate în România sunt cu subvarianta BA.4 şi şapte cu BA.5 ale Omicron, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Aceste subvariante au fost reclasificate de către Centrul european pentru controlul bolilor (ECDC), ca fiind „de îngrijorare” – VOC – după ce la jumătatea lunii mai erau doar subvariante „de interes”. Potrivit raportului INSP, în prima săptămână din iunie au fost depistate doar trei cazuri de infecţii cu subvarianta BA.5 şi niciuna cu BA.4.
Subvariantele evită protecţia imună
Specialiştii consideră că răspândirea noilor subvariante BA.4 şi BA.5 survine ca urmare a capacităţii lor de a evita protecţia imună indusă de infecţia sau vaccinarea anterioară, în special dacă a trecut o perioadă mai lungă de timp. Datele parţiale existente până acum în studiile făcute indică faptul că atât BA.4, cât şi BA.5 sunt capabile să scape de protecţia imună indusă de infecţia cu BA.1 (varianta originală a Omicron), la persoanele nevaccinate. Persoanele vaccinate au avut rezultate mai bune în studiile in vitro efectuate până acum, însă protecţia derivată din vaccinurile disponibile în prezent scade în timp împotriva variantei Omicron.
Potrivit aceloraşi specialişti ECDC, până acum nu există dovezi că aceste subvariante sunt mai severe, comparativ cu variantele anterioare ale tulpinii Omicron. Această ultimă tulpină de SARS-CoV-2 a fost pusă în evidenţă de oameni de ştiinţă din Africa de Sud, la sfârşitul anului trecut, tot ei fiind cei care au izolat şi cele două subvariante care se află la originea unui nou val de infecţii din această ţară. Africa de Sud este cea mai afectată de COVID-19 ţară africană. De asemenea, în Portugalia, subvarianta BA.5 a devenit dominantă.
Jurma: Nu se mai raportează zilnic date vitale
Cercetătorul Octavian Jurma comentează pe pagina sa de socializare decizia autorităţilor din România de a raporta săptămânal numărul de infecţii cu SARS-CoV-2. „Săptămâna trecută au fost confirmate primele două cazuri de BA.4 şi încă 7 cazuri noi de BA.5. Ştirea cea mai importantă este însă că s-a luat decizia politică de se ignora cu totul valul 6 al pandemiei de COVID-19. Decizia de a nu se mai raporta zilnic date vitale pentru monitorizarea evoluţiei pandemiei de COVID-19 întârzie cu încă două săptămâni depistarea unor tendinţe şi este precipitată tocmai de înrăutăţirea tabloului pandemic săptămâna trecută. Avem motive obiective să «stingem lumina» în privinţa pandemiei de COVID-19? NU! Avem toate motivele să mărim gradul de supraveghere a pandemiei doar din analiza datelor de săptămâna trecută”, mai spune cercetătorul.
Aceasta pentru că acele două subvariante sunt cele mai infecţioase versiuni produse de pandemie până acum, numărul de cazuri a crescut în condiţiile în care se testează puţin şi, în plus, numărul copiilor spitalizaţi e mai mare, argumentează cercetătorul. Iar decesele sunt în creştere.
Decizia autorităţilor de la noi, mai spune Jurma, este în contrast puternic cu anunţul UE de a prelungi cu un an certificatul verde care la noi nici măcar nu a fost adoptat.
Cercetătorul îndeamnă la imunizarea prin vaccinare a adulţilor şi a copiilor cu cele 3 doze acum şi cu a patra doză din august: „Este singurul lucru care mai poate atenua impactul cu explozia de infectări care vine mai repede decât m-am temut”.
Prof. Popovici: Nu va avea anvergura celor anterioare
Prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, SRE, spune că „aşa cum rezultă din secvenţierile efectuate la noi în ultimele săptămâni circulă în paralel atât subvarianta BA. 2 cât şi varianta Delta şi, mai nou, subvariantele BA. 4 şi BA. 5. O precizare legată de BA. 4 şi BA. 5: într-adevăr, sunt câteva mutaţii diferite la cele două subvariante, dar practic mutaţiile de la nivelul proteinei spike sunt identice. Şi cum aceasta este zona de maxim interes, cele două subvariante pot fi considerate ca extrem de apropiate din această perspectivă. Cert este că SARS-CoV-2 nu se dezminte în ceea ce priveşte circulaţia variantelor şi subvariantelor sale care sunt prezente în tot timpul anului, chiar dacă intensitatea este diferită în funcţie de sezon”, explică universitarul.
Specialistul adaugă că acum noi am intrat în sezonul cald şi este bine să urmărim evoluţia virusului: „Ce va fi în toamnă şi mai târziu spre iarnă, vom vedea! Dar, în opinia mea, este puţin probabil ca în toamna şi în iarna ce vor veni să ne mai confruntăm cu valuri de anvergura celor din trecut. Pentru că un procent important din oameni a dobândit imunitate postvaccinală, un alt procent important a dobândit imunitate postinfecţioasă şi în plus informaţia acumulată despre acest virus permite luarea de măsuri în timp util”, a conchis vicepreşedintele SRE .
Vaccinurile Moderna şi Pfizer sunt recomandate pentru copii
Experţi FDA – Agenţia americană pentru alimente şi medicamente – au anunţat miercuri că vaccinurile anti-COVID-19 Pfizer şi Moderna sunt recomandate copiilor cu vârste mai mari de şase luni. Aceştia au fost unanimi în a aprecia beneficiile aduse de vaccinarea sugarilor. La fel ca în multe ţări, aceasta era ultima grupă de vârstă care nu avea încă acces la protecţia oferită prin vaccinarea anti-COVID-19. Administraţia americană a anunţat că aproximativ 10 milioane de doze de vaccinuri pediatrice anti-COVID-19 vor putea fi trimise imediat în toată ţara, în perioada imediat următoare, urmând ca primele imunizări să înceapă săptămâna viitoare.
Fauci, pozitiv la COVID-19
Dr. Anthony Fauci, 81 de ani, consilierul preşedintelui Joe Biden în combaterea crizei sanitare provocate de noul coronavirus în SUA, a fost testat pozitiv cu COVID-19. Cazurile de infectare a unor persoane în pofida vaccinării lor anti-COVID-19 s-au înmulţit după apariţia Omicron, ale cărui subvariante se află la originea actualului val pandemic din Statele Unite.
Nou val de COVID-19 în Germania
Germania se confruntă cu un nou val de COVID-19, a anunţat miercuri ministrul german al Sănătăţii, Karl Lauterbach. „Valul anunţat pentru vară a devenit din păcate realitate. Aceasta înseamnă mai puţină relaxare în următoarele săptămâni”, a declarat oficialul german. El a îndemnat persoanele vulnerabile să-şi facă şi a patra doză de vaccin. Joi au fost raportate 92.344 de noi cazuri de COVID-19, după ce marţi autorităţile sanitare germane anunţaseră că rata de incidenţă a crescut mai mult decât dublu într-o săptămână, de la 199,9 la 447,3 de cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, miercuri acest indicator urcând la 472,4. Numărul persoanelor spitalizate la ATI este şi el în creştere.