Contractele CNAS cu firma sindicatelor, controlate după ce ANI a sesizat Parchetul referitor la incompatibilitatea lui Baciu
0
Corpul de Control al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va verifica toate contractele încheiate de firma sindicatelor, Sind România, cu casele de asigurări de sănătate judeţene în perioada în care liderul CSDR, Iacob Baciu, a fost vicepreşedintele instituţiei.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele CNAS, Lucian Duţă, pentru agenţia Mediafax, la câteva ore după ce ANI a anunţat c-a trimis la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti o sesizare referitoare la incompatibilitatea şi conflictul de interese în care s-a aflat Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), timp de aproape trei ani.
De asemenea, ANI a început demersurile pentru anularea contractelor semnate de Sind România cu casele de asigurări de sănătate judeţene în perioada în care Iacob Baciu s-a aflat în conflict d eineterse şi incompatibilitate.
Iacob Baciu a deţinut între 21 octombrie 2008 şi 25 mai 2011 funcţia de vicepreşedinte al CNAS, perioadă în care era şi preşedinte al CSDR şi membru în CA al Sind ROmânia SRL.
Sind România SRL este o societate comercială înfiinţată în anul 1992 de către confederaţiile sindicale, care desfăşoară activităţi de turism social - beneficiarii serviciilor sale fiind în principal membri de sindicat şi persoanele care au bilete de odihnă şi tratament de la Casa Naţională de Pensii Publice.
Preşedintele, vicepreşedinţii şi directorul general ai CNAS nu pot exercita nicio altă funcţie sau demnitate publică, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţământul superior, iar membrii Consiliului de administraţie al CNAS nu pot exercita activităţi la societăţi comerciale, potrivit legii.
Din acest motiv, spune ANI, Iacob Baciu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate între 2008 şi 2011, când a deţinut funcţiile de vicepreşedinte al CNAS, preşedinte al CSDR, membru al plenului Consiliului Economic şi Social, respectiv vicepreşedinte al CES şi calitatea de administrator la SC Sind România SR.
De asemenea, este vorba şi de conflict d eineterse, deoarece, Sind România (unde el este administrator) a încheiat 15 contracte de furnizare de servicii medicale şi aproximativ 65 acte adiţionale, în valoare cumulată de 7.462.797 lei.
Liderul Iacob Baciu, venituri de 130.000 de lei într-un an
Preşedintele CSDR este unul dintre sindicaliştii cu cele mai mari venituri. Baciu a obţinut în 2010 aproape 130.000 de lei din funcţiile deţinute graţie poziţiei avute în sindicat.
Deţine împreună cu soţia opt terenuri, din care patru moştenite, două apartamente şi un sfert din casa părinţilor.
Ca vicepreşedinte al CNAS, calitate deţinută graţie desemnării de către confederaţii în CA, a câştigat 41,645 de lei, în 2010.
În acelaşi an a mai încasat 58.521 de lei, salariul de preşedinte al confederaţiei CSDR, 18.535 lei pentru calitatea de membru în CA al Sind-România SRL, şi 10.163 de lei, ca membru în Consiliul Economic şi Social (CES).
Per total, veniturile sale s-au ridicat în 2010 la aproape 130.000 de lei.