Colegiul Medicilor Bucureşti, după anunţarea „monitorizării spitalelor pentru prevenirea torturii“: Este un derapaj grav
0Breasla medicilor bucureşteni a cerut Avocatului Poporului să revină asupra declaraţiilor publice potrivit cărora spitalele "sunt monitorizate pentru prevenirea torturii în locurile de detenţie, pentru consolidarea protecţiei pacienţilor împotriva torturii şi a pedepselor şi tratamentelor inumane şi degradante".
Formularea aleasă de Avocatul Poporului este în cel mai bun caz nefericită şi induce ideea că în spitale se aplică tortura şi pedepse pacienţilor, susţin medicii bucureşteni. Aceştia mai spun că internareaa pacienţilor fără simptome de SARS-COV-2 se face pe baza ordinelor date de Minnisterul Sănătăţii şi nu este o decizie a breslei.
"Am luat notă de clarificările transmise de instituţia Avocatul Poporului, potrivit cărora 'în accepţiunea legislaţiei internaţionale şi interne, orice loc în care persoana este lipsită de libertate, de unde nu poate să plece prin voinţa proprie, este considerat loc de detenţie, iar prin Mecanismul Naţional de Prevenire se urmăreşte respectarea drepturilor şi demnităţii persoanelor aflate în acele locuri'. Mai mult, înţelegem că Avocatul Poporului, prin Domeniul privind prevenirea torturii în locurile de detenţie 'are obligaţia să monitorizeze tratamentul aplicat oricărei persoane aflate în locurile de detenţie, iar prin activitatea de monitorizare se doreşte asigurarea că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale, dar şi demnitatea' ", arată reprezentanţii Colegiului Medicilor, citaţi de hotnews.ro.
”Medicii sunt cei care luptă pentru sănătatea celor pe care îi îngrijesc, iar spitalele sunt locurile unde clipă de clipă se luptă pentru viaţă. A sugera, a lăsa impresia, a induce ideea chiar şi dintr-o scăpare, că sunt centre de tortură sau rele tratamente este un derapaj grav, în accepţiunea noastră", se mai spune în comunicat.
În aceste condiţii, Colegiul Medicilor din Bucureşti îi solicită Avocatului Poporului să revină "asupra informării transmise, precum şi modificarea formatului notelor destinate personalului medical, pacienţilor şi aparţinătorilor."