Ciupercile comestibile pot deveni otravitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In ultimele doua zile, zeci de oameni din judetele Prahova si Harghita au intrat in spital, grav intoxicati cu ciuperci. Aceste cazuri se adauga multor altora -unele mortale- care sunt semnalate cu o

In ultimele doua zile, zeci de oameni din judetele Prahova si Harghita au intrat in spital, grav intoxicati cu ciuperci. Aceste cazuri se adauga multor altora -unele mortale- care sunt semnalate cu o frecventa parca mai mare de la un an la altul. In incercarea de gasi explicatia acestui fenomen, am cerut opinia unui specialist - d-na dr. ing. Ioana Tudor, cercetator stiintific principal gradul II si prima femeie din Romania care si-a luat doctoratul in cultura ciupercilor Pleurotus. D-na Tudor contrazice opinia exprimata de "persoane mai putin avizate, cum ar fi medici primari", conform careia macromicetele (ciupercile mari) comestibile ar suferi mutatii genetice, in urma carora ar deveni otravitoare: "Au existat unele speculatii ca radiatiile emise dupa explozia centralei nucleare de la Cernobal ar putea provoca un astfel de fenomen, dar nu este nimic dovedit stiintific. In orice caz, mutatiile ar trebui sa afecteze si ciupercile din culturi, or, nu exista nici un caz de intoxicatii cu ciuperci cultivate. Va spun insa altceva: desi lucrez in domeniu de 30 de ani, nu am curajul de a culege ciuperci din flora spontana pentru uz alimentar. Asta din doua motive. Primul este ca in natura ciupercile comestibile cresc langa cele otravitoare, iar sporii ciupercilor otravitoare pot ajunge pe diverse cai (purtati de vant, apa etc.) pe ciupercile comestibile. Ei raman lipiti pe acestea chiar si in urma spalarii. Asa se produc intoxicatiile. Al doilea motiv este ca pentru foarte multe ciuperci comestibile exista specii pereche, foarte asemanatoare, otravitoare. Sa le deosebesti din ochi este de multe ori imposibil, mai ales ca ciupercile isi schimba culoarea si chiar forma in functie de natura solului pe care cresc si de alte conditii. Sunt cazuri in care verdictul poate fi dat numai dupa vizualizarea sporilor la microscop. Va pot da cateva exemple de specii pereche: Agaricus arvensis (ciuperca de camp comestibila) si Amanita Phalloides (buretele viperei); Morchela esculenta (zbarciog - comestibila) si Gyromitra esculenta (zbarciog gras sau ciuculete - otravitoare); Cantharellus cibarius (galbiori sau bureti galbeni - comestibila) si Omphalotus olearius (otravitoare); Amanita caesarea (craita - comestibila) si Amanita muscaria (muscarita sau bureti pestriti - otravitoare); Boletus edulis (hrib sau manatarca - comestibila) si Boletus satanas (hrib tiganesc sau manatarca dracului - otravitoare).

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite