Chinezii îşi extind bazele de cercetare din Antarctica
0China va trimite săptămâna viitoare cea mai numeroasă echipă de cercetare trimisă vreodată în Antarctica. Scopul declarat al acestei "invazii" de cercetători este acela de a extinde
China va trimite săptămâna viitoare cea mai numeroasă echipă de cercetare trimisă vreodată în Antarctica. Scopul declarat al acestei "invazii" de cercetători este acela de a extinde facilităţile pe continentul alb, arată "China Daily". Echipa formată din 188 de oameni de ştiinţă şi personal ajutător va pleca lunea viitoare şi va fi cel mai mare contingent al Chinei plecat vreodată la poli.
Echipa se va întâlni acolo cu cei 189 de muncitori care au plecat marţea trecută, pentru a pune bazele proiectului de extindere.
Pe lână cele două baze existente, Chancheng şi Zhongshan, care se află în partea de sud a continentului, cercetătorii vor încerca să pună bazele unei a treia staţii chinezeşti. Aceasta va fi amplasată, în următorii doi sau trei ani, în cel mai friguros punct de pe continent, cunoscut sub numele de Dome A.
Acest punct e situat la 4.300 de metri deasupra nivelului mării şi, în timpul iernii, temperaturile ajung până la minus 90 de grade Celsius!
Noua staţie, construită din materiale ecologice
Celelalte două staţii vor fi extinse cu mai mult de o treime, ceea ce le va permite cercetătorilor chinezi să-şi diversifice ariile studiate.
În comparaţie cu celelalte, cea de-a treia staţie va fi mult mai prietenoasă cu mediul prin folosirea unor sisteme de iluminat şi de încălzire foarte moderne, prin izolaţii termice noi şi sisteme high-tech de colectare a deşeurilor. "Staţia Chancheng a fost fondată în 1985, iar Zhongshan în 1989, când materialele de construcţie nu erau deloc ecologice", a declarat Wei Wenliang, directorul biroului de cercetare polară.
Odată cu creşterea economică, China a promovat în mod prioritar proiectele ştiinţifice, inclusiv prin finanţarea programelor pentru spaţiu, prin care a trimis primul astronaut în spaţiu în 2003. Luna trecută, China a lansat primul satelit pe orbita Lunei.