Ce se întâmplă cu decontarea tratamentelor pacienților cu cancer. Noi detalii date de șeful CNAS

0
Publicat:

Șeful CNAS, Andrei Baciu, a explicat la Adevărul Live că situația decontărilor pentru tratamentul pacienților bolnavi de cancer va fi deblocată cel mai probabil în următoarea ședință de Guvern, în urma aprobării unui memorandum pentru accesarea fondurilor din trimestrul 4. 

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

„În luna august au fost câteva întârzieri de natură financiară și soluția identificată era aceea a accesării fondurilor din trimestrul 4”, a explicat șeful CNAS, Andrei Baciu, la Adevărul Live, cu privire la întârzierea decontărilor pentru tratamentele pacienților bolnavi de cancer. 

Baciu a arătat că acest lucru trebuie aprobat de Ministerul de Finanțe, iar apoi Guvernul trebuie să aprobe un memorandum.  

Șeful CNAS a susținut că situația decontărilor va fi rezolvată în următoarea ședință a Guvernului. „S-a deblocat săptămâna trecută, joi, am finalizat toate procedurile interne, am încredere că va fi avizat și adoptat în următoarea ședință de guvern”, a mai susținut Baciu.

Am discutat să se facă imediat (n. r. decontarile) să fie într-o chestiune de ore”, a dat asigurări șeful CNAS. 

Bolnavii de cancer, lăsați fără medicamente

Programele naționale de sănătate au rămas de două luni fără finanțare, iar bolnavii sunt trimiși acasă fără tratamente și fără alternativă, atrag atenția reprezentanții asociațiilor de pacienți cronici și oncologici.

Într-un apel public, trei mari asociații de pacienți – Alianța Pacienților Cronici din România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune – APAA și Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer – atrag atenția asupra faptului că programele naționale de sănătate au rămas de două luni fără finanțare. „Viețile românilor se sting și nimeni nu răspunde pentru toate aceste decese evitabile”, acuză reprezentanții pacienților.

Reprezentanții bolnavilor fac apel la Guvern să deblocheze banii necesari sistemului medical. De două luni, mai spun pacienții, sunt probleme atât în spitale, cât și la farmaciile cu circuit deschis, acestea din urmă nemaiputând să-și recupereze de la Casă sumele investite în cumpărarea medicamentelor.

Potrivit legislației în vigoare, programele naționale de sănătate publică sunt finanțate de Ministerul Sănătății și de la bugetul de stat, cum este, de exemplu, programul național de vaccinare, în timp ce programele de sănătate curative – cum este cel de oncologie – sunt finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, administrat de CNAS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite