Ce se căută pe piaţa muncii pe final de an şi în 2019
0Pe ultima sută de metri din an, cei care vor să îşi schimbe locul de muncă găsesc joburi disponibile în IT, inginerie, horeca şi producţie. În 2019, tot acestea vor fi domeniile aflate în căutare de oameni, atrag atenţia specialiştii.
IT-ul, ingineria, horeca şi producţia sunt domeniile în care se mai fac angajări pe final de an. Tendinţa se va menţine şi în anul 2019, spun specialiştii în piaţa muncii, care arată că vor exista modificări în procesul de recrutare, fiind căutaţi în special candidaţii care au deja diverse abilităţi şi competenţe dar şi cei dispuşi să treacă printr-o reconversie profesională pentru a face faţă noilor provocări la locul de muncă.
„În domeniile menţionate există în continuare un deficit acut de forţă de muncă, iar oameni se vor căuta nu doar în Bucureşti ci şi în alte judeţe. Din păcate, tinerii sunt în continuare nepregătiţi pentru anumite locuri de muncă pentru că în şcolile din România nu se predau acele aspecte. Spre exemplu, m-am bucurat că în diverse oraşe din ţară, elevii de la anumite licee, cu specializare de alimentaţie publică, fac practică în diverse unităţi de alimentaţie publică, hoteluri sau restaurante chiar din primii ani de liceu. Ei învaţă şi, pe de altă parte, companiile îşi acoperă nevoile pe o scurtă perioadă de timp”, a declarat, pentru „Adevărul”, Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare.
Deficitul de forţă de muncă se adânceşte în 2019
În contextul în care deficitul de forţă de muncă se adânceşte de la un an la altul iar ţara noastră se numără printre statele europene incapabile să reţină şi să atragă noi talente, companiile se vor zbate după angajaţi calificaţi şi bine pregătiţi şi în 2019. Pentru a-i convinge să li se alăture, vor fi dispuse să scoată bani grei din buzunar.
„Vor căuta masiv forţă de muncă nu doar angajatorii din parte de Vest a ţării unde există un şomaj foarte mic şi deficit de angajaţi ci şi cei din Est vor fi în căutare de oameni. Acolo, chiar dacă şomajul este mai ridicat, sunt numeroase companii care se plâng că nu găsesc oameni perfecţionaţi pe ceea ce au ele nevoie”, spune Gabriel Chicioreanu.
Lipsa de oameni specializaţi are la bază două elemente. În primul rând, şcolile nu oferă traininguri pentru profesiile şi calificările solicitate de angajatori. În al doilea rând, românii fără un loc de muncă nu merg la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă unde se pot califica gratuit.
„Tinerii caută să se ducă spre locurile de muncă ce oferă şi un oarecare statut social: inginer, economist, avocat. Iar piaţa forţei de muncă e destul de plină cu oameni din aceste medii. Avem nevoie de oameni, ca şi forţă de muncă, pentru lucrurile productive, mai avem nevoie în continuare de muncitori. Nu este un lucru rău să fii muncitor şi să câştigi poate două-trei mii de lei pe lună. Şi în aceste domenii, veniturile sunt suficient de mari dacă îţi dai interesul şi te perfecţionezi”, explică Chicioreanu.
Ce caută companiile la un potenţial candidat
În ceea ce priveşte nivelul salarizării, vor exista două tendinţe. „În primul rând, statul măreşte salariul minim pe economie, şi automat se măresc multe lefuri prin diverse facilităţi oferite angajaţilor de la stat. Prin urmare, angajaţii de la stat vor avea salarii mai mari, ca medie, decât cele din mediul privat”, a mai spus consultantul în carieră.
În privat, însă, deşi angajatorii şi-ar dori să ofere lefuri la fel de competitive, ei nu vor reuşi, completează Chicioreanu.
„Având în vedere că este vorba de o afacere este nevoie să fie eficienţă. Atâta timp cât forţa de muncă nu este calificată la un nivel corespunzător, nici ei nu îşi doresc să dea salarii mari unor oameni nepregătiţi. Din păcate, sunt şi companii care ar dori să-şi califice forţa de muncă şi se lovesc de reticenţa angajaţilor de a se califica la locul de muncă dar sunt şi companii care nu au suficiente fonduri să îşi trimită angajaţii la diverse cursuri de perfecţionare”, a arătat specialistul.
Competenţele vor fi esenţiale în 2019, iar procesul de recrutare va fi influenţat de căutarea acestor competenţe în candidaţi. „De asemenea, recrutorii vor selecta candidaţi care să se potrivească cu restul echipei dar se vor uita şi la disponibilitatea acelei persoane de a face o reconversie profesională”, a conchis Chicioreanu.