Ce-i trebuie „butonului roșu” anunțat de ministrul Educației pentru a fi eficient. „Părinții să nu mai dea 700 lei la baschet”

0
Publicat:

Ministrul Educației, Daniel David, a anunțat că în scurt timp s-ar putea implementa un mecanism prin care elevii și studenții să poată să trimită sesizări anonime cu privire la anumite situații grave care se petrec în unitatea de învățământ. Nu e de ajuns, atrag atenția părinții și experții.

Consumul de droguri a devenit o problemă care cere soluții rapide FOTO: Arhiva Adevărul
Consumul de droguri a devenit o problemă care cere soluții rapide FOTO: Arhiva Adevărul

În aproximativ o lună, elevii și studenții ar putea avea la îndemână un nou mecanism de a trimite sesizări, inclusiv anonime, către școală cu privire la diverse situații, de la consumul de droguri, violență, hărțuire și până la probleme de etică. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a precizat, în cadrul unei întâlniri despre traficul și consumul de droguri în școli și licee organizată de Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Combaterea Corupției și Petiții din Senatul României, că în unitățile de învățământ, atât din preuniversitar, cât și din mediul universitar, ar putea să fie implementat un sistem de alertă de tip „buton roșu”. Acest „buton roșu” ar urma să fie o adresă de e-mail, iar aspectele semnalate să ajungă direct la o persoană desemnată din cadrul școlii. Această adresă de e-mail ar fi o altă posibilitate de care elevii și studenții să uzeze, pe lângă clasicele cutii pentru sesizări și reclamații care deja există în multe unități de învățământ.

Inițiativa ministrului este apreciată de către părinți, profesori și experți, însă cu toții atrag atenția că simpla sesizare a unei probleme nu este nici pe departe suficientă, cu atât mai mult dacă vorbim de problema consumului de droguri.

Expertul antidrog Cătălin Țone spune că orice formă de comunicare este un plus, dar vine cu recomandarea de a le crea copiilor și tinerilor posibilitatea să adreseze astfel de sesizări prin instrumente care acestora le sunt mult mai la îndemână.

Orice fel de metodă de comunicare este bună pentru că înseamnă aflarea unor potențiale informații și exploatarea de către instituții specializate. (...) Mult mai recomandată ar fi, spre exemplu, prezența în unele medii unde sunt copiii non-stop. Acolo aș merge. Eu aș merge pe TikTok și pe Insta. Eu discut cu ei și-i pun să ridice mâna. Și văd cum sunt, câți sunt pe Insta, câți sunt pe TikTok. Sunt prezenți acolo. Și acolo ar fi bine. Cu e-mail-ul, nu știu”, spune Țone.

La întâlnirile pe care le organizează în școli le spune de asemenea copiilor de cele două linii pe care le pot apela în caz de urgență – 112 și 119 - și le explică și diferența între acestea.

Eu promovez numărul 119. Este acel număr de telefon, acea linie telefonică specială pentru violență și pentru trafic și consum de droguri, inclusiv anonim se poate sesiza. E mult mai la îndemână să formeze un număr gratuit pe 119. Noi mergem și le dăm și brelocuri cu 112 pe o parte și 119 și le spunem care este diferența între ele și ce pot apela, le facem distincția aceasta, inclusiv la conferințele pe care le-am avut. Eu cred că mai la îndemână e să formeze un număr și să sune, să spună, decât să scrie un e-mail”, adaugă expertul.

În cazul părinților, Facebook poate fi rețeaua pe care școlile să o folosească cel mai bine pentru a relaționa cu aceștia, pentru că părinții sunt mai degrabă de găsit aici.

„Trebuie să facem, ca stat, dezvoltarea de programe în timpul liber”

Demersul nu se oprește după ce elevul sau studentul a transmis sesizarea iar persoana responsabilă din unitatea de învățământ a recepționat mesajul.

Este foarte importantă finalitatea sesizărilor și capacitatea statului român de a interveni și de a rezolva aceste probleme care vor fi multiple la butonul roșu. Și trebuie să fie cât mai accesibil de pe gadgeturi în special și să se facă o bună publicitate și o bună informare socială. Este extrem de important și poate ajuta. Și ar trebui făcute și analize periodice, după o lună, două, trei, câte sesizări, câte s-au confirmat, eficient, nu e eficient, se compară cu alte perioade în care nu s-a folosit, se compară cu perioada în care a funcționat cutiuța minunată de la școli”, e de părere Țone.

Când vine vorba de consumul de droguri, discuția se complică foarte mult, pentru că România are enorm de mulți pași de făcut în gestionarea acestei probleme. Mai important decât raportarea consumului în sine, consideră expertul anti-drog Cătălin Țone, este identificarea de soluții pentru a-i sprijini pe părinți să-și poată ajuta copiii.

„Occidentalii au găsit soluția. Trebuie să facem, ca stat, dezvoltarea de programe în timpul liber, gratuit de la stat, să ajutăm părinții, să nu dea 700 de lei la baschet, la înot. Trebuie să dezvolte astfel de programe, ca să le ocupăm timpul. Așa se face. Noi nu avem programe în România, doar niște simulacre de programe pe aici, pe acolo. Noi nu avem așa ceva. La prevenire, petrecerea timpului liber, educație - stăm rău, perspective minore, aproape nesemnificative acum, în anul ăsta școlar. Să vedem ce va fi din septembrie, cu noua agenție măreață (n. red. - noua agenție înființată în urma reorganizării Agenției Naționale Antidrog și rearondarea centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog), să vedem cum se va pune pe picioare”, a atras atenția Țone.

La fel de prost stă România și pe partea de combatere, serviciile de combatere a crimei organizate fiind încadrate cu personal insuficient, dar și pe partea de tratare a dependenților.

„Depinde cine e în spatele acelei adrese de e-mail”

Președintele Federației Naționale a Părinților din România, Cătălin Nan, spune că acest sistem de avertizare ar putea fi eficient, însă dacă este îndeplinită o condiție iimportantă. „Sistemele sunt eficiente în funcție de oamenii de oamenii din spatele lor. Dacă oamenii din spatele lor sunt ineficienți, incapabili, sistemul n-o să fie eficient. Este foarte important să înțelegem cine va fi, ce calificări va avea, cum va distribui cazurile, cum se va folosi de aceste informații, pentru că și acum se pot face sesizări, dar ați văzut că majoritatea sesizărilor se opresc la director. Puținele sesizări care trec de la director către IȘJ... Acolo intrăm într-o altă birocrație”, a spus Nan.

Cât despre responsabilii din școli, aceștia atrag atenția că și astăzi există posibilități de a fi sesizate, inclusiv sub anonimat, diversele probleme, așa că implementarea unui astfel de mecanism ar putea ca în unele locuri doar să sporească birocrația. Pe de altă parte, semnalează profesorii, există catalogul electronic, iar acesta dă posibilitatea părinților să comunice cu școala, însă rareori există deschidere în acest sens.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite