Ce este mecanismul european de protecție civilă al UE. Cum acționează și de câte ori a fost activat

0
Publicat:

Orice țară din lume poate apela la mecanismul de protecție civilă al UE pentru ajutor, atunci când amploarea unui dezastru depășește capacitatea sa de a răspunde pe cont propriu. Începând din 2001, acesta a fost activat de peste 600 de ori în interiorul și în afara UE.

Echipa românească de salvare la cutremurul din Turcia FOTO ISU București
Echipa românească de salvare la cutremurul din Turcia FOTO ISU București

Printre cazurile recente de activare s-au numărat: cutremurul din Turcia și Siria (2023), războiul Rusiei împotriva Ucrainei (2022), situația de urgență sanitară provocată de COVID-19 (2020-2022), incendiile forestiere din Europa (2021-2022) și repatrierile din Afganistan (2021).

ERCC, nucleul operațional

Conform Consiliului Uniunii Europene, mecanismul de protecție civilă coordonează la nivelul UE răspunsul la dezastrele naturale și la cele provocate de om. Obiectivele sale sunt: să promoveze cooperarea între autoritățile naționale de protecție civilă, să sporească gradul de sensibilizare și pregătire a populației în ceea ce privește dezastrele și să permită acordarea unei asistențe coordonate, eficace și rapide populațiilor afectate.

Pe lângă cele 27 de țări din UE, la mecanism participă opt țări din afara UE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență (ERCC) este nucleul operațional al mecanismului de protecție civilă. Acesta monitorizează evenimentele din întreaga lume 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și coordonează eforturile UE de răspuns în caz de dezastre.

Hărțile prin satelit produse de serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență sprijină, de asemenea, operațiunile de protecție civilă. Informațiile geospațiale precise și prompte furnizate de Copernicus sunt utile pentru delimitarea zonelor afectate și planificarea operațiunilor de ajutor în caz de dezastre.

Ce cuprinde rezerva rescEU

În 2019, UE a instituit rezerva rescEU, care include: o flotă de avioane și elicoptere de stingere a incendiilor, avioane de evacuare medicală, echipe medicale de urgență și spitale de campanie, un stoc de echipamente medicale și capacități în materie de laboratoare mobile, capacități de detectare, decontaminare și stocare pentru a răspunde incidentelor chimice, biologice, radiologice și nucleare, adăposturi temporare, transport și logistică.

Mecanismul de protecție civilă al UE contribuie, de asemenea, la coordonarea activităților de pregătire pentru dezastre și de prevenire a dezastrelor, desfășurate de autoritățile naționale, și la schimbul de bune practici.

În timpul pandemiei de COVID-19, UE a contribuit la coordonarea și finanțarea livrării de echipamente medicale și de articole conexe în Europa și în lume.

Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de 216 ori în 2020 și 2021 din cauza situației de urgență sanitară provocate de COVID-19 – cel mai mare număr de activări din istoria mecanismului.

Salvatorii au continuat să găsească mai mulți supraviețuitori sub dărâmături în Turcia și Siria, în timp ce bilanțul cutremurelor de săptămâna trecută a depășit 36.000 de morți.

Până luni, 13 februarie, cutremurele au ucis cel puțin 31.600 persoane în Turcia și peste 4.600 în Siria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite