Ce dezastru a descoperit Armata la Spitalul Judeţean Suceava. „Au trecut printr-un şoc extrem. Viaţa lor şi a pacienţilor lor a fost pusă în pericol“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În stânga, cu vizieră de protecţie, este dr. Oprea şi în dreapta dr. Derioiu. FOTO Captură video
În stânga, cu vizieră de protecţie, este dr. Oprea şi în dreapta dr. Derioiu. FOTO Captură video

Referitor la situaţia în care se află Spitalul Judeţean din Suceava, care a fost „atacat” de noul coronavirus, MApN a realizat un interviu cu Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, şi colonel medic Daniel Derioiu, managerul interimar al spitalului.

Întrebat despre ce nereguli a găsit atunci când a ajuns la Spitalul Suceava colonelul Daniel Derioiu a declarat că „circuitele epidemiologice nu erau funcţionale, iar materialele sanitare stăteau în depozite şi, probabil, din cauza lipsei de personal, acestea nu au fost distribuite. Apoi, lanţul de conducere era destructurat, iar consiliul de conducere nu a funcţionat. Practic, nu mai existau pârghiile de conducere ale spitalului. În plus, o problemă majoră a fost lipsa personalului, iar acest lucru s-a petrecut şi din cauza faptului că multe cadre medicale au fost infectate. Apoi, şecţia ATI a fost foarte grav afectată şi după plecarea fostului şef al acesteia. Am identificat un coleg care a preluat conducerea şi ne vom ocupa inclusiv de extinderea secţiei pentru că ne aşteptăm la un număr mare de pacienţi“.

Referitor la situaţia cadrelor medicale infectate, managerul militar al Spitalului Suceava a declarat că peste 250 de persoane din sunt pozitive, 55 se află internate, iar una, o asistentă, se află la ATI.

Referitor la faptul că unele voci susţin că există tensiuni între personalul civil şi conducerea militară colonelul Derioiu a declarat: "Aceşti oameni au trecut printr-un şoc extrem. Viaţa lor, a pacienţilor lor a fost pusă în pericol. Strigătele lor de ajutor şi teama de viitor sunt de înţeles. În momentul de faţă nu consider că suntem într-o stare de conflict. În aceste condiţii de război biologic am reuşit să legăm relaţii profesionale bune cu cei din personalul spitalului. În prima fază, medicii militari au fost primiţi cu teamă, dar în prezent formăm o echipă", a precizat colonel medic Daniel Derioiu.

La rândul lui, secretarul de stat Ionel Oprea a explicat că, în pofida faptului că noua conducerea a Spitalului Judeţean Neamţ provine de la Suceava, în Neamţ nu se vor putea aplica metodele militare puse în practică la Suceava. "Se pot aplica cel mult principiile de soluţionare a focarelor. Nu se pot da de la distanţă recomandări concrete. Fiecare focar trebuie rezolvat local", a precizat secretarul de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite