Cât de grave sunt efectele pesticidelor asupra naturii. Riscăm o nouă extincție, avertizează specialiștii
0Un nou studiu arată că utilizarea pesticidelor provoacă efecte devastatoare asupra biodiversității.

Pesticidele nu afectează doar dăunătorii vizați, ci și numeroase alte specii de animale și plante, provocând tulburări de creștere, probleme de reproducere și chiar modificări comportamentale, potrivit unui studiu de amploare publicat recent.
Cercetările anterioare au demonstrat deja că pesticidele au un impact negativ semnificativ asupra biodiversității, agravând efectele defrișărilor și ale schimbărilor climatice, transmite Medicalxpress.
Peste 800 de specii afectate de pesticide
Un nou studiu, publicat în Nature Communications, a analizat 1.700 de lucrări științifice pentru a evalua impactul global al pesticidelor asupra ecosistemelor. Spre deosebire de cercetările anterioare, care se concentrau pe anumite habitate sau specii precum peștii și albinele, acest studiu oferă o perspectivă extinsă asupra efectelor a 471 de tipuri diferite de pesticide utilizate în agricultură, industrie și gospodării.
„Se presupune adesea că pesticidele sunt toxice doar pentru organismele țintă și cele apropiate acestora, dar acest lucru este clar fals”, a declarat Dave Goulson, coautor al studiului și cercetător la Universitatea din Sussex.
Studiul arată că peste 800 de specii de pe uscat și din mediul acvatic suferă efecte negative, inclusiv o dezvoltare încetinită, probleme de reproducere și dificultăți în prinderea prăzii sau atragerea partenerilor. În cele din urmă, aceste efecte pot duce la moartea indivizilor și la declinul populațiilor.
Dr. Ben Woodcock, de la UK Center for Ecology and Hydrology, a descris pesticidele drept „un rău necesar”, susținând că fără ele, producția agricolă globală și mijloacele de trai ale fermierilor ar fi grav afectate.
Totuși, studiul sugerează că utilizarea pesticidelor poate fi redusă prin metode alternative, cum ar fi plantarea culturilor la momente diferite sau crearea unor habitate pentru prădătorii naturali ai dăunătorilor.
Al șaselea eveniment de extincție în masă
Publicarea studiului vine înaintea negocierilor ONU privind biodiversitatea, care vor avea loc în februarie la Roma. Scopul acestor discuții este obținerea finanțării necesare pentru protejarea speciilor împotriva defrișărilor, exploatării excesive, schimbărilor climatice și poluării.
Un raport ONU din decembrie a evidențiat faptul că supraconsumul și practicile agricole nesustenabile alimentează crizele ecologice globale, cu un milion de specii aflate deja în pericol de extincție.
Antonis Myridakis, cercetător la Universitatea Brunel din Londra, care nu a fost implicat în studiu, a subliniat că aceste rezultate confirmă că pesticidele contribuie în mod semnificativ la pierderea biodiversității. „Datele analizate acoperă doar un eșantion relativ mic de specii afectate, ceea ce înseamnă că amploarea reală a impactului pesticidelor ar putea fi chiar mai mare decât cea raportată”, a declarat el.
Oamenii de știință avertizează că pierderea speciilor a atins un nivel comparabil cu cel de acum 66 de milioane de ani în urmă, când un asteroid a dus la dispariția dinozaurilor. Activitățile umane, inclusiv utilizarea pesticidelor, împing planeta spre ceea ce este considerat a fi al șaselea eveniment de extincție în masă.