Care sunt categoriile de angajați care vor avea concediu paternal

0
Publicat:

Acordarea concediului paternal la nașterea fiecărui copil a fost aprobată și extinsă la mai multe categorii de lucrători. De asemenea, a fost extinsă și perioada în care tații pot sta acasă cu bebelușii.

Toți bărbații care au calitatea de lucrători cu un contract de muncă își vor putea concediu paternal
Toți bărbații care au calitatea de lucrători cu un contract de muncă își vor putea concediu paternal

Guvernul a aprobat vineri o ordonanță care prevede acordarea concediului paternal pentru nașterea fiecărui copil, nu numai la primul, așa cum era până acum.

Crește și durata acestui concediu, a anunțat ministrul Muncii, Marius Budăi. „S-a aprobat acordarea concediului paternal la naşterea fiecărui copil, nu numai la primul copil, cum era până acum, dar şi prin această ordonanţă s-au extins categoriile de lucrători care pot beneficia de acest drept”, a spus ministrul, după ședința de Guvern.

Concret, actul normativ prevede acordarea concediului paternal și a indemnizației aferente tuturor taților care au calitatea de lucrător, cu un contract de muncă sau un raport de serviciu încheiat conform legii, și elimină vechile prevederi care făceau trimitere la calitatea de asigurat a acestora în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Mai mult, se asimilează lucrătorilor și persoanele cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperații), cu contract de mandate, cu contract de management încheiat potrivit Legii nr. 66/1993 privind contractul de management, cele care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și persoanele cu contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 „Am majorat şi perioada de acordare, în sensul că acei părinţi, taţii care au şi cursuri de puericultură vor avea 15 zile de concediu paternal, astfel încât în primele zile de viaţă ale noului născut să poată fi alături de familie. Taţii care nu au cursuri de puericultură vor avea, în loc de 5 zile, 10 zile la dispoziţie, astfel încât să poată sta acasă în primele zile de viaţă ale noului născut”, a mai adăugat ministrul.

În cazul tatălui care satisface serviciul militar în termen, permisia se prelungește de la 7 la 10 zile lucrătoare.

Pentru acest concediu, tatăl va primi de la angajator o indemnizație egală cu salariul, pe perioada respectivă. „Actul normativ introduce, de asemenea, noi reglementări privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, le completează pe cele actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal, dar și sancțiuni în cazul nerespectării prevederilor legale. Concediul paternal se acordă pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și pentru a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Muncii. 

Directiva UE

Iar acest concediu va crește până la cel puțin două luni după ce o directivă europeană care prevede ca taţii să stea obligatoriu cel puţin două luni în concediu parental pentru „crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii” va fi aplicată și în România. Măsura a fost luată „pentru a încuraja o repartizare mai echitabilă a responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi şi pentru a permite crearea timpurie a unei legături între taţi şi copii”, se arată în directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor.

De altfel, aceeași decizie UE obligă angajatorii să le facă program flexibil părinţilor care au copii până în 8 ani. Mai exact, părinţii care au copii până în 8 ani vor putea cere să lucreze mai puţine ore sau să aibă un program de lucru flexibil.

Concedii pentru bunici, unchi sau mătuşi

În plus, directiva europeană prevede şi că îşi vor putea lua concediu de „îngrijitor” şi bunici sau alte rude ale părinţilor care sunt salariaţi şi au acelaşi domiciliu cu copilul abia născut. Totuşi, „exercitarea acestui drept poate fi condiţionată de prezentarea unor dovezi adecvate în conformitate cu dreptul intern sau practicile naţionale”, se arată în document.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite