Campanie de evaluare a consumului personal de alcool

0
Publicat:

Românii pot evalua consumul personal de alcool în perioada 19-25 iunie, online, pe www.testareaudit.ro, şi offline în peste 430 de locaţii din ţară.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

"Persoanele cu vârsta de peste 18 ani au ocazia să participe din nou anul acesta la campania naţională de evaluare a consumului personal de alcool şi de prevenire a consumului riscant. Astfel, în perioada 19-25 iunie 2023, românii sunt invitaţi la Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, pentru a afla care este riscul asociat consumului lor de alcool şi să primească recomandări de la specialişti", informează un comunicat de presă al Asociaţiei ALIAT pentru Sănătate Mintală.

Proiectul, aflat deja la a patra ediţie, este organizat de Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală, având ca parteneri principali Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), cu sprijinul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).

Evenimentul se va desfăşura online, pe www.testareaudit.ro, şi offline, în peste 430 de locaţii din toate judeţele ţării, unde peste 550 de evaluatori AUDIT şi specialişti ALIAT vor oferi informaţii şi recomandări timp de o săptămână.

Campania naţională va avea ca instrument principal chestionarul AUDIT, dezvoltat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, pe care adulţii îl pot completa singuri, direct pe platformă, sau alături de un specialist/evaluator, în cel mai apropiat centru de testare din judeţul lor, pentru a afla dacă felul în care consumă alcool le pune sănătatea în pericol.

"După o primă ediţie exclusiv offline, în 2019 - Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool, şi alte două ediţii online (Săptămâna AUDIT în iulie 2021 şi Luna AUDIT în iunie 2022), care au adunat peste 40.000 de chestionare AUDIT completate de români, anul acesta revenim cu cel mai mare şi unicul eveniment naţional de evaluare a consumului personal de alcool într-o formulă hibridă", a declarat directorul executiv al Asociaţiei ALIAT pentru Sănătate Mintală, Viorel Roman, citat în comunicat.

În plus, la ediţia de anul acesta, Asociaţia ALIAT pentru Sănătate Mintală a încheiat parteneriate cu o serie de ONG-uri şi iniţiative locale din ţară, inclusiv din mediul rural, din judeţe precum Constanţa, Mureş, Harghita, Dolj, Cluj, Galaţi, Deva, Argeş, Suceava şi Vrancea, care vor organiza campanii stradale sau în zone intens circulate pentru a promova importanţa evaluării consumului propriu de alcool şi a-i asista pe cei care doresc sa completeze chestionarul AUDIT şi să aibă parte de consiliere.

De asemenea, vineri, echipele de voluntari şi specialişti ALIAT vor asigura testarea bucureştenilor în două centre stradale amplasate strategic în Capitală - în Piaţa Universităţii (la Fântâni, lângă Facultate de Geografie) şi în Piaţa Victoriei (Zona pietonală dintre Calea Victoriei şi Buzeşti).

"Săptămâna Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool este un proiect care aduce informaţii valoroase pentru înţelegerea şi combaterea consumului riscant de alcool în România: vine în sprijinul oricărui român care doreşte să-şi evalueze într-un mod rapid, ştiinţific şi confidenţial consumul de alcool, oferindu-le celor care completează chestionarul posibilitatea de a descoperi din timp dacă se află la risc", se arată în comunicat.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite