Bursa de joburi are clienţi permanenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu speranţa că se vor angaja, românii fără serviciu au vizitat din nou târgurile de locuri de muncă organizate în 96 de oraşe. Majoritatea joburilor vacante au fost în domeniul confecţiilor şi în industria uşoară. Agenţii economici de pe litoral şi cei din zona montană au pus la bătaie joburi sezoniere.

Mii de oameni şi-au încercat norocul ieri, într-un maraton al locurilor de muncă desfăşurat în toată ţara. Mulţi chemaţi, puţini aleşi. Cam asta a fost concluzia generală, atât a celor dornici să-şi găsească de lucru, cât şi a celor aflaţi în căutarea angajatului perfect.

Buzoianul Crişan Mangaloiu (53 ani) este lăcătuş mecanic şi sablator. De mai bine de un an îşi caută un loc de muncă. A fost deja la cinci burse de profil, dar fără folos - toţi îi spun că-i prea bătrân. ­„Nu-mi place că trebuie să mă duc cu căciula în mână să cer un loc de muncă, mai ales când ştiu că sunt stăpân pe meseria mea. Dar când mă gândesc că singurul nostru venit este de 600 de lei, iar la bănci trebuie să dau 300 de lei, sunt obligat să o fac, că m-au somat că-mi scot casa la vânzare", spune Crişan Mangaloiu. N- a reuşit să-şi găsească de lucru nici ieri. Toţi angajatorii i-au spus „că-l vor avea în vedere".

Elevii vor bani de buzunar

La Timişoara, printre cei care au aspirat la un job au fost şi elevii. „Sunt în clasa a XII-a la Liceul de Poştă şi Telecomunicaţii. Mi-aş dori să găsesc un job part-time, ca să-mi fac bani de buzunar. Nu prea cred că am şanse, aştept însă să fiu sunat", a declarat Alexandru Căpriceană. Recrutorii spun însă majoritatea celor care vin nu ştiu exact ce caută. „Cred că acţiunile astea nu sunt prea credibile pentru oameni.

Pe internet avem trecere mult mai mare", a explicat Cristina Militaru, reprezentant al unei agenţii de call-center. Angajatorii spun că, dintre cei care au ajuns, şi mai puţini au venit hotărâţi pentru un anumit job. „Am primit foarte puţine CV-uri. Avem disponibile zeci de locuri de muncă pentru medici şi asistenţi medicali, dar nu a venit însă nimeni. Cei mai mulţi se interesează de un job în domeniul secretariatului administrativ", a declarat Irina Săvescu, referent resurse umane la o firmă de recrutare de personal.

Cu deţinuţii la recrutare

Printre vizitatorii bursei gorjene s-au numărat şi opt deţinuţi de la Penitenciarul Târgu-Jiu. Tinerii au părăsit timp de o zi închisoarea pentru a-şi încerca şansele la angajare. „Mai am câteva luni până când mă voi elibera. Sper că mă voi angaja pentru a-mi putea câştiga existenţa", a spus deţinutul Marin Vardarie. Reprezentanţii a două firme s-au arătat interesaţi să angajeze deţinuţi. „Am găsit mulţi meseriaşi din rândul lor. Şi ei sunt oameni şi merită încă o şansă. Toţi greşim", a spus Claudiu Dondera, de la o societate din Gorj.

La Cluj, 30% din posturile oferite au fost pentru cei cu studii superioare, situaţie rar întâlnită în restul ţării, întrucât cele mai multe joburi vacante sunt pentru cei cu studii medii. S-au căutat directori economici, directori tehnici şi de marketing, programatori, ingineri proiectanţi sau farmacişti.  Material realizat cu sprijinul redacţiilor ­„Adevărul de Seară"

"Avem zeci de locuri de muncă pentru medici şi asistenţi medicali, dar nu a venit nimeni. Cei mai mulţi se interesează de un job în domeniul secretariatului administrativ."
Irina Săvescu
referent resurse umane

1.939 de persoane au fost încadrate pe loc, în cadrul Bursei locurilor de muncă de ieri, potrivit ANOFM.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite