Bătăile crunte în familie s-au înmulţit peste măsură în ultimul an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţele asupra copiilor sunt din ce în ce mai frecvente
Violenţele asupra copiilor sunt din ce în ce mai frecvente

Cazurile de violenţă extremă asupra copiilor mediatizate în ultima perioadă au şocat opinia publică. Psihologii susţin că ele sunt rezultatul unei agresivităţi generale care exista şi înainte, dar care a crescut în intensitate în pandemie.

 Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost filmat de fiul său mai mare în timp ce îl bătea cu o cruzime rar întâlnită pe mezinul familiei, de numai 7 ani. Îngrozitoarea scenă s-a petrecut într-o gospodărie din satul Deia, comuna Frumosu, din judeţul Suceava. În imaginile video se observă cum tatăl, un bărbat cu părul cărunt, îl apucă de gât pe băieţel, îl împinge în poziţie verticală pe sol, cu faţa în sus, după care îl ridică şi îl izbeşte pur şi simplu de podeaua casei. Apoi, pune mâna pe un obiect care pare a fi o scândură şi îl loveşte cu sete. În tot acest timp, copilul urlă de spaimă şi de durere, iar mama acestuia se uită la el, trage dintr-o ţigară şi pare să se amuze. Ulterior, femeia le-a spus anchetatorilor că bărbatul s-a înfuriat pentru că băiatul nu a vrut să îşi facă temele. 

Toată această întâmplare a ajuns în atenţia autorităţilor, după ce fiul cel mare al familiei a decis să-i arate filmarea unei angajate de la Centrul de Incluziune Socială din Gura Humorului, pe care îl frecventează. Femeia nu a stat pe gânduri şi a alertat Poliţia. 

Oamenii legii au deschis un dosar penal, l-au reţinut pe bătăuş pentru 24 de ore, după care procurorul de caz a decis să îl elibereze şi să-l plaseze sub control judiciar. 

Probabil că noaptea petrecută după gratii nu l-a afectat foarte tare pe agresor pentru că, în trecut, a mai executat o pedeapsă privativă de libertate. Bărbatul a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru că şi-a violat, în repetate rânduri, fiica vitregă în vârstă de 14 ani, care are un handicap fizic şi mintal. Faptele s-au consumat în 2013, când copila era elevă a unei Şcoli Speciale din Câmpulung Moldovenesc şi venea acasă doar în vacanţe. 

Violatorul a stat după gratii mai puţin de 6 ani, fiind eliberat în baza recursului compensatoriu. După ce a părăsit penitenciarul, soţia sa, mama victimei, l-a reprimit în sânul familiei. 

Scenele de violenţă extremă, un fenomen 

Din păcate, cazul băieţelului din Suceava bătut de tată nu este singurul act de violenţă extremă produs în ultimele săptămâni, ci, dimpotrivă, pare să devină un fenomen. Pe 7 februarie, doi copii au fost agresaţi de un adult într-un loc de joacă din municipiul Hunedoara. Una dintre victime este chiar fiul bătăuşului. În imaginile surprinse la faţa locului se observă cum tatăl furios se apropie de unul dintre minori, îl ridică deasupra solului şi îl izbeşte apoi de pământ. În urma impactului, copilul a suferit un traumatism cranio-cerebral, cu pierderea cunoştinţei, starea sa fiind stabilizată de o echipă medicală a Spitalului Deva. 

Un alt caz cutremurător s-a petrecut în urmă cu două săptămâni, în localitatea Jitia, din Vrancea. Aflat sub influenţa alcoolului, un tată şi-a pus copiii să-şi bată mama, iar scena a fost filmată de fata cea mare a cuplului. Mezinii, doi băieţi 8 şi 11 ani, au executat întocmai ordinele tatălui. Copiii şi-au lovit mama cu o nuia, o scândură şi cu diverse obiecte vestimentare. În seara agresiunii, femeia a sunat la 112 şi a cerut ajutor spunând că a bătut-o soţul. După apariţia în spaţiul public a clipului filmat de fiica celor doi, bărbatul a fost reţinut de Poliţie pentru 24 de ore. 

Psiholog: „Agresiunea intră într-o zonă de normalitate, ceea ce este foarte periculos“

 „Este vorba despre un cumul de factori. În primul rând, oamenii sunt mult mai agitaţi, mai agresivi, există o stare de tensiune interioară care se manifestă prin irascibilitate ridicată, enervare. Observăm acest lucru în orice zonă: şi în trafic, şi în magazine şi pe stradă”, explică psihologul Keren Rosner. 

Oamenii sunt mai nervoşi pentru că este situaţia aceasta de presiune, de incertitudine, de pericolul adus de infecţia cu COVID-19. „Nu mai există nicio siguranţă pentru viitor, oamenii nu-şi pot face planuri şi atunci devin mai nervoşi”, adaugă specialistul.

Pe de altă parte, mai spune Keren Rosner, aceste abuzuri au existat şi înainte. „Dar, poate, nu atât de frecvent şi cu dezinvoltura pe care o vedem acum. Vedem că oamenii nu se mai cenzurează, sunt agresivi oriunde. Poate că aceleaşi scene ar fi fost acasă, dar acum se întâmplă şi pe stradă, sunt filmate, postate, expuse. Nu mai există nicio cenzură, nici de bun-simţ, nici de morală, agresorilor nici măcar nu le mai pasă de imaginea publică pe care o au. Cumva, agresiunea şi tot comportamentul violent intră într-o zonă de normalitate, ceea ce este foarte periculos”, atrage atenţia psihologul. 

Un individ care dă de pământ cu un copil şi îi sparge capul, cum a fost cazul de la Hunedoara, nu este nicidecum la prima „ispravă” de acest fel. „Un astfel de individ este agresiv, este genul care simte nevoia să-şi compenseze complexele în relaţie cu alte persoane mai slabe, pe care le poate domina. Un astfel de comportament în mod sigur este repetat şi, ceea ce este mai rău, este tolerat de mamă. Cel mai probabil, dacă mama nu este bătută şi ea, este dominată psihic”, comentează psihologul. 

Intervenţii mai ferme, pedepse mai aspre

Dacă poliţia ar interveni mai ferm la toate cazurile de violenţă de acest fel raportate de vecini, de prieteni, de oamenii de pe stradă, iar justiţia ar aplica pedepse mai aspre, atunci ar exista o şansă ca situaţia să se schimbe. „Aceşti agresori, care se dau lei în faţa copiilor şi devin pisicuţe în faţa autorităţilor, n-ar mai avea curajul să se manifeste în acest fel. Şi n-ar mai avea curajul nici în intimitatea locuinţei să se manifeste agresiv, dacă copilul ar fi învăţat că este protejat de lege şi că nu este corect să i se aplice un tratament agresiv şi să vorbească despre ce i se întâmplă. Sigur că un astfel de individ domină şi manipulează un copil, dar, poate, cu o astfel de educaţie, multe cazuri ar fi salvate de la astfel de brutalităţi”, consideră Keren Rosner. 

Faptul că aceste cazuri sunt mediatizate foarte puternic este un lucru bun, subliniază psihologul. „Ar trebui mediatizate nu doar faptele, ci şi consecinţele agresiunilor. Agresorii să fie pedepsiţi şi descurajaţi. Pentru că un copil nu se poate apăra, nu poate să iasă dintr-o astfel de familie şi dintr-o astfel de situaţie. El suportă ani de zile un tratament de acest gen. Şi apoi, ne mai mirăm că există atâtea cazuri de adulţi depresivi şi anxioşi? Pentru că aceste tratamente nu doar că sunt abuzive faţă de copil, dar pot fi marcante, pot fi o traumă pentru el. Poate că şi copiii sunt un pic mai neascultători, mai mofturoşi în această perioadă, dar părinţii sunt adulţii care ar trebui să fie înţelepţi şi să deturneze energia acumulată de copil într-un sens pozitiv”, conchide specialistul. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite