Bărbatul căzut în stradă şi resuscitat de un voluntar al Ambulanţei Bucureşti şi-a revenit. Povestea lui Mihai, băiatul care a salvat o viaţă la doar 16 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care pe 24 mai căzuse în stradă, în stop cardiorespirator, şi a fost resuscitat, până la sosirea unui echipaj SMURD, de un voluntar al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov (SABIf), în vârstă de 16 ani, a început să vorbească după ce a fost internat timp de patru zile pe secţia de Terapie Intensivă.

Tânărul Mihai Daniel, în vârstă de 16 ani, voluntar la SABI de aproape un an prin programul Societăţii de Salvare Bucureşti (SSB), „Există un erou în fiecare dintre voi”, a primit o alertă pe telefonul mobil: bărbat, 45 de ani, inconştient. Victima era chiar bodyguard la Spitalul Floreasca. Victima a început să vorbească şi urmează să se întâlnească cu voluntarul salvator, se arată într-un comunicat al Societăţii de Salvare Bucureşti.

„Mergeam spre stradă şi la un moment dat am văzut un puhoi de oameni lângă scara unui bloc. Am văzut că era un bărbat căzut în stradă, am verificat respiraţia şi mi-am dat seama că starea victimei se agrava. La trei minute după ce am început manevrele de resuscitare au venit şi cei de la SMURD, cărora le-am spus să îşi pregătească aparatura în timp ce eu continuam să fac resuscitare. Din fericire, pacientul a fost salvat şi trăieşte”, a explicat Mihai, care spune că la prima alertă prin telefon i s-au înmuiat picioarele. „Primul meu gând a fost că o să îl salvez şi aşa a fost. M-am hotărât ce vreau să fac în viitor şi ştiu sigur că voi fi medic şi voi lucra pe Salvare”, a spus tânărul de 16 ani.

Mihai studiază la un liceu din Capitală, s-a înscris, pe lângă cursurile de prim ajutor făcute la şcoală şi la cursurile oferite de specialiştii de pe ambulanţă în cadrul programului „Există un erou în fiecare dintre noi”.

2.000 de voluntari în programul „Există un erou în fiecare dintre voi”

În cadrul programului, în doar 10 luni de utilizare a aplicaţiei mobile, voluntarii au intervenit la peste 2.000 de cazuri, dintre care peste 1.400 au fost urgenţe de cod roşu, deci cu pericol iminent de moarte.

Atunci când se efectuează apelul 112 pentru semnalizarea locaţiei victimei din locurile publice, zona Bucureşti-Ilfov, se înregistrează apelul în dispecerat, se trimite o ambulanţă/un echipaj SMURD, dar în acelaşi timp toţi voluntarii înscrişi în program aflaţi pe o arie de maxim 1000 de m de victimă, primesc o alertă pe aplicaţie sau un SMS. Aflându-se foarte aproape de victimă, aceştia ajung în maxim cinci minute, la timp pentru a efectua manevrele de prim ajutor până la sosirea echipajului specializat. În prezent SABI are peste 2.000 de voluntari în cadrul acestui program.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite