Bacalaureat Naţional sau profesional: elevii decid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de liceu au picat pe capete examenul de Bacalaureat
Absolvenţii de liceu au picat pe capete examenul de Bacalaureat

După doi ani de rateuri spectaculoase la examenul de maturitate, şi în urma consultării elevilor, Ministerul Educaţiei are măsuri adoptate: Bacalaureat diferenţiat.

Bacalaureatul de anul viitor va fi unul diferenţiat, pentru a include noua formă de finalizare a studiilor de liceu. Absolvenţii de liceu care optează pentru Bacalaureatul profesional vor da probe de competenţe identice cu cele din formula actuală a examenului. Ei vor susţine însă un proiect şi o probă practică, precum şi un examen scris la educaţia antreprenorială.

Ministrul Educaţiei a evaluat noua formă de Bacalaureat drept „o schimbare necesară, care să permită elevilor să aleagă calea cea mai adecvată pentru ei". Comisia de educaţie din Senat a aprobat ordonanţa în unanimitate. Cu unele mici modificări, însă:  nota de promovare va fi tot şase, nu cinci, cum era prevăzut iniţial. În plus, şi candidaţii care au picat examenul se vor putea înscrie la Bac-ul nou.

Formula noului Bacalaureat a fost gândită astfel pentru ca elevii să finalizeze liceul şi să poată merge pe piaţa muncii având diploma de promovare a examenului de maturitate. „Bacalaureatul profesional nu dă drept de acces în învăţământul superior, dar permite intrarea pe piaţa muncii", a spus ministrul Educaţiei, precizând că acest bacalaureat profesional rămâne la opţiunea elevului şi a părinţilor.

Această măsură vine în urma consultărilor ministrului cu reprezentanţi ai inspectoratelor şcolare şi cu directori de şcoală. Elevii au fost şi ei chestionaţi în privinţa adoptării acestei măsuri: „răspunsurile sunt cam 50- 50. Elevii de la uman şi real au spus că în 2013 ar putea fi păstrată forma examenului de bacalaureat din acest an. În schimb, elevii de la tehnologic ar vrea ca examenul să fie diferenţiat", a precizat secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Stelian Fedorca. Ordonanţa pentru modificarea Bacalaureatului din forma actuală a fost aprobată de Comisia de învăţământ din Senat. Schimbarea propusă nu se opreşte aici: candidaţii care promovează Bacalaureatul profesional şi vor să meargă şi la facultate pot să revină şi să dea examene de diferenţă, ulterior.

Bacalaureatul profesional, reversibil

„Dacă cineva a optat într-o sesiune numai pentru bacalaureatul profesional şi dacă peste o sesiune se răzgândeşte şi vrea în învăţământul superior, dă diferenţa şi poate să îşi continue cariera profesională", a mai spus Ecaterina Andronescu.

Elevii care încep luna aceasta clasa a XI-a sunt de acord cu măsura adoptată. „Mi se pare o idee bună, să am o diplomă cu care pot obţine un job, mai ales că pot reveni să-mi continui studiile", considera Laura Lupaşcu, elevă în clasa a XI-a la Şcoala Superioară Comercială Nicolae Kretzulescu din Bucureşti.

„Pe bandă rulantă"

Nu toate opiniile sunt favorabile Bac-ului profesional. Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei (dec. 2009 - feb. 2012), consideră că aceasta „este o masură total greşită, un fel de „bac cu buletinul". Bacalaureatul trebuie sa fie trecut de cei care învaţă. Actualul Guvern vrea să dea Bacalaureatul şi celor care nu îl merită". Această formă de „Bac cu buletinul" va trimite din nou zeci de mii de copii pe o cale care nu este a lor: „elevii de la liceele teoretice au 80% succes la bac, ceea ce e normal. Cei de la tehnologic au 20% promovare pentru că mulţi dintre aceşti elevi sunt trimişi la liceu în loc să fie îndreptaţi către învăţământul profesional", a mai spus Daniel Funeriu.

Ana-Maria Anghelea a promovat examenul în iulie, la Colegiul Naţional Gheorghe Lazăr din Sibiu. „Cu siguranţă, în primă fază, elevilor li se va părea acest Bacalaureat Profesional o cale sigură de a obţine cu efort minim o diplomă importantă", a spus psoaspăta studentă la ASE. Coborârea ştafetei de dificultate la examen nu este o soluţie pentru rezolvarea problemelor din sistemul educaţional, crede tânăra.

După ce, miercuri, a primit aprobarea Comisiei de educaţie din Senat, proiectul de lege poate intra în şedinţa plenului de luni 10 septembrie, pentru votul final.

"Absolvenţilor care vor să se angajeze li se angajează li se reproşează, «Nu ai nici diplomă de Bacalaureat?». Diploma de Bacalaureat profesional adaugă la competenţele profesionale pe care elevul le câştigă în liceu."
Ecaterina Andronescu ministrul Educaţiei

Calendarul anului şcolar 2012 - 2013

17 septembrie - 21 decembrie: semestrul I
22 decembrie 2012 -
13 ianuarie 2013: vacanţa de iarnă
14 ianuarie - 21 iunie: semestrul al II-lea
6 aprilie - 21 aprilie: vacanţa de primăvară
Clasa a VIII-a: cursurile se încheie pe 14 iunie 2013
Clasa a XII-a: cursurile se încheie pe 31 mai 2013
22 iunie - 8 septembrie: vacanţa de vară

Program Executive MBA de top, fără cărţi

WU Executive Academy, una dintre cele mai mari şcoli de afaceri din Europa, derulează un program de master şi în România, cu acreditări internaţionale.
Masteratul este cotat ca fiind printre cele mai bune din ţară. Academia oamenilor de afaceri face parte din Vienna University of Economics and Business, cea mai mare universitate de business de pe continent.

În urma succesului înregistrat de programul-pilot, Academia va folosi de anul acesta tablete PC în toate programele sale de MBA în limba engleză.

Organizatorii programelor de master au ales formatul exclusiv electronic al cursurilor pentru eficientizarea procesului de învăţare, dar şi pentru protejarea mediului. „Folosind avantajele acestei tehnologii inovatoare în predare, toată lumea câştigă: studenţii noştri beneficiază enorm în timpul trainingului, iar noi, din moment ce nu mai trebuie să plătim tipărirea şi taxele poştale, economisim bani pe care îi putem investi în orice altceva, în ideea de a ne îmbunătăţi programele", au declarat reprezentanţii Academiei. Aceste facilităţi nu vin la cu un preţ mic: taxa de înscriere este de 200 euro, iar programul costă 35.000 euro, din care 10% trebuie achitaţi la confirmarea admiterii. Programul oferă însă posibilitatea înscrierii cu sponsori.

Peste 120 de antreprenori, directori executivi şi top manageri din companii locale şi internaţionale au absolvit acest program MBA din Bucureşti. Majoritatea au o experienţă vastă în domenii precum finanţe/bănci, consultanţă, FMCG sau IT&C.  În fiecare an, 900 de studenţi absolvenţi şi aproximativ 1.200 de manageri şi experţi din peste 75 de ţări studiază aici.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite