Avertismentul experţilor: Bolnavii cu semne uşoare de COVID-19 trebuie evaluaţi de medic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proporţia cazurilor grave de COVID-19 a rămas aceeaşi în valul 5 Omicron Foto: Arhivă
Proporţia cazurilor grave de COVID-19 a rămas aceeaşi în valul 5 Omicron Foto: Arhivă

Pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 ar trebui să meargă la evaluarea medicală chiar dacă au simptome uşoare de boală, atrag atenţia specialiştii. Spitalele COVID sunt tot pline de persoane infectate care au crezut că sunt asimptomatice.

Spitalele de pneumologie sunt tot mai pline de pacienţi – în special nevaccinaţi – care au dezvoltat forme severe post-COVID. Cei mai mulţi au sperat că infecţia cu tulpina Omicron care determină cazuri mai puţin grave şi  prezenţa unor simptome uşoare de boală sunt premise suficiente pentru a scăpa ieftin. 

„Secţia de pneumologie este plină şi sunt cazuri severe, cazuri care necesită oxigenoterapie, cazuri de persoane care credeau că dacă au trecut cele 5 zile s-au vindecat de COVID-19. Cele 5 zile la un pacient cu comorbidităţi şi un pacient care este nevaccinat înseamnă trecerea doar în etapa a doua de evoluţie a bolii COVID-19”, a declarat dr. Beatrice Mahler, manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Prof.dr. Marius Nasta” din Bucureşti, la un post de televiziune.

Complicaţiile apar după ce crezi că ai scăpat 

Medicii specialişti atrag atenţia însă că un astfel de comportament este riscant pentru pacienţi întrucât nu ai cum să ştii felul în care boala va evolua şi nici ce sechele va lăsa în urmă. „Primul lucru în momentul în care cineva s-a testat şi are un diagnostic pozitiv este să-mi dau seama dacă sunt o persoană vulnerabilă. Adică dacă este vorba despre o persoană în vârstă, cu boli cronice şi la care medicul se poate aştepta să dezvolte complicaţii”, explică dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Capitală. 

Ce este foarte important în această discuţie, adaugă specialistul, este că aceste complicaţii apar după ziua a 5-a: „Este practic acel cerc vicios şi anume faptul că pacientul nu ajunge la spital pentru că nu are simptome şi când ajunge, o face prea târziu. Pentru că tratamentul antiviral care l-ar ajuta să nu dezvolte complicaţii trebuie administrat în primele zile”. 

Comportamentul corect al unui pacient pozitiv care este şi vârstnic şi are şi boli cronice este acela de a merge la o evaluare medicală, chiar dacă nu are o simptomatologie clară. „E posibil să aibă o uşoară febră, să-i curgă nasul, semne uşoare cărora să nu le dea importanţă. Dar nu trebuie ca pacientul să ajungă la o saturaţie a oxigenului mai scăzută pentru a-i face o evaluare şi a-i da tratament”, adaugă dr. Marinescu. 

Orientare cu ajutorul medicului de familie 

Asta pentru că şi dacă semnele de boală sunt uşoare nu există nicio garanţie, chiar dacă varianta Omicron este considerată în principiu mai „blândă”. „Vor mai fi – chiar dacă puţine – şi cazuri severe. Şi atunci cu partea de prevenţie – vaccinare adică – îmi iau măsuri de siguranţă. Nu cred că mă încălzeşte cu ceva ca pacient dacă voi fi dintre cei – puţini ca procent – care vor face forme severe şi ajung la Terapie Intensivă”, atrage atenţia directorul medical. 

Cei care vor să evite această situaţie ar trebui ca în momentul pozitivării să ia legătura cu medicul de familie. „Acesta ar trebui să mă ajute să mă orientez că poate nu reuşesc să o fac singur. Şi, în momentul în care se stabileşte că am aceşti factori de risc, e bine să-mi fac oricum evaluarea, chiar dacă am o simptomatologie destul de redusă la început”, recomandă dr. Marinescu. 

„Nu avem garanţii 100%“ 

Cifrele oficiale aferente zilei de miercuri, 23 februarie, arată că la ATI-COVID continuă să fie internate peste 1.000 de persoane, respectiv 1.030, numărul de decese fiind ridicat – 119. Printre persoanele decedate se numără şi un bebeluş de 9 luni din Suceava care avea şi boli asociate. „Am spus-o de fiecare dată: da, cei mici fac foarte rar o formă severă, dar nu înseamnă că pot să am garanţia că 100% toţi copiii vor face o formă uşoară. Din păcate! Există un procent foarte mic, chiar dacă sunt cazuri rare, de copii care ajung la ATI şi au evoluţii previzibile. Acest lucru este clar, chiar şi în cazul circulaţiei variantei Omicron”, a comentat dr. Adrian Marinescu.  

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi de infecţie depistate în ultimele 24 de ore a fost de 11.477, dintr-un total de 62.286 de teste RT-PCR şi antigen efectuate, gradul de pozitivare fiind de 18,42%. 1.463 dintre cazurile noi sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. Numărul pacienţilor internaţi în secţii cu COVID-19 este de 8.397. În Bucureşti sunt 3.657 de cazuri noi de COVID-19, în judeţe, bilanţurile zilnice fiind sub 1.000 de cazuri.

2.697.566 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID-19) au fost înregistrate până acum în România, 62.958 de persoane au decedat.

UE a decis: Certificate verzi şi pe baza testelor rapide antigenice  

Noi norme privind certificatele digitale la nivelul UE au fost adoptate marţi, 22 februarie, de Comisia Europeană. În baza acestora, statele blocului comunitar pot elibera certificate de trecere prin COVID-19 şi pe baza testelor pozitive rapide antigenice şi nu doar în urma unor teste pozitive RT-PCR, ca până acum.  

Reglementările prevăd că testul rapid antigenic utilizat trebuie să fie inclus în lista comună la nivelul UE a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 şi să fie efectuat de cadre medicale sau de personal calificat. 

Certificate eliberate retroactiv de la 1 octombrie 2021 

Statele membre vor putea elibera astfel de certificate şi retroactiv, pe baza testelor efectuate începând cu 1 octombrie 2021. „Certificatul digital al UE privind COVID-19 evoluează în funcţie de situaţie. Pentru a facilita libera circulaţie, în special a cetăţenilor infectaţi în timpul valului Omicron, statele membre sunt acum în măsură să elibereze certificate de vindecare şi pe baza testelor antigenice rapide de înaltă calitate”, a declarat Didier Reynders, comisarul european pentru Justiţie.

La rândul său, Stella Kyriakides, comisarul pentru Sănătate şi siguranţă alimentară, a explicat motivele care au stat la baza acestei decizii. „Lista comună a testelor antigenice rapide pentru COVID-19 le permite statelor membre să identifice rapid testele de înaltă calitate validate de studii de evaluare independente recunoscute în UE. Pe baza acestei liste, statele membre vor fi acum în măsură să utilizeze teste antigenice rapide pentru a elibera certificate de vindecare şi pentru a reduce o parte din presiunea semnificativă asupra capacităţilor naţionale de diagnosticare ca urmare a apariţiei variantei Omicron. Suntem hotărâţi să ne asigurăm că certificatul digital al UE respectă cele mai recente evoluţii şi recomandări ştiinţifice”, a spus Kyriakides.  

Noile norme au aplicabilitate imediată, iar statele membre pot începe să elibereze certificate de vindecare bazate pe teste antigenice rapide de îndată ce au infrastructura necesară pentru a face acest lucru. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite