Autorităţile distribuie gratis populaţiei iodură de potasiu. Când şi cum se ia medicamentul folosit în caz de război nuclear

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile vor distribui comprimate de iod către populaţie Foto: Arhivă
Autorităţile vor distribui comprimate de iod către populaţie Foto: Arhivă

Ministerul Sănătăţii va distribui populaţiei pastile de iodură de potasiu care ar trebui administrate în caz de accident sau război nuclear. În acelaşi timp, autorităţile vor demara şi o campanie de informare referitoare la modul în care trebuie luat medicamentul.

Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută doar în caz de urgenţe, exclusiv la indicaţiile autorităţilor. Anunţul face parte dintr-o campanie de informare începută de Ministerul Sănătăţii înainte de distribuirea efectivă a pastilelor destinate să protejeze tiroida în cazul unui accident/atac nuclear soldat cu scurgeri radioactive. 

Rafila: Pastilele cu iod nu se iau preventiv 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat, ieri, că pastilele fabricate de Antibiotice Iaşi au ajuns la toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară şi că acestea vor fi distribuite populaţiei „ca măsură de precauţie” şi nu e cazul ca oamenii să intre în panică.  

„Întreaga cantitate a ajuns deja la Direcţiile de Sănătate Publică şi acum căutăm cea mai bună cale de distribuire încât ele să ajungă la toate persoanele eligibile din România. Administrarea de comprimate de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz în mod preventiv, ci doar dacă există un anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul acestei radiaţii. Altfel, nu trebuie luate”, a declarat ministrul Sănătăţii. 

Oficialul a mai spus că sunt în discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie pentru ca distribuţia să se facă prin cabinetele acestora, apreciind că distribuţia către populaţie ar trebui să se facă în decurs de câteva săptămâni. Un singur membru al familiei va putea ridica sub semnătură aceste pastile de la cabinetele medicilor de familie, pastile care trebuie apoi păstrate în ambalajul original, în locuri uscate, la temperaturi mai mici de 25 de grade şi la întuneric. Totodată, ele nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor şi, dacă nu sunt utilizate, nu trebuie aruncate laolaltă cu deşeurile menajere, ci duse la farmacie pentru neutralizare, a recomandat ministrul. 

Cine se califică pentru pastile 

Oficialul a precizat că persoanele indicate să ia aceste pastile sunt cele sub 40 de ani. Acelora cu vârste de peste 40 de ani nu li se recomandă administrarea de iodură de potasiu, „cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare, şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a menţionat ministrul.

Alexandru Rafila a explicat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore. Orice administrare care depăşeşte 24 de ore este inutilă, a adăugat ministrul. Administrarea se face în doză unică. 

Pentru bebeluşii cu vârsta de până la o lună se administrează un sfert de comprimat, copiii între o lună şi trei ani primesc o jumătate de comprimat, copiilor între 3 şi 12 ani li se administrează un comprimat, în timp ce pentru copiii peste 12 ani, pentru adulţi şi pentru femeile gravide sau care alăptează doza recomandată este de două comprimate.

Românii nu pot fi împiedicaţi să ia aceste pastile anapoda, a recunoscut ministrul: „Noi avem datoria să informăm. Nu putem să controlăm ce face fiecare. Această campanie de informare trebuie dublată şi de efortul tuturor celorlalţi profesionişti din Sănătate, medici de familie, care e suficient să spună atât: aceste comprimate le păstrezi în condiţiide uscăciune, la întuneric şi nu le iei decât dacă există un anunţ de sănătate publică. E suficientă o astfel de formulare astfel încât omul să ştie că nu trebuie să le ia în momentul în care le primeşte. Le putem spune şi asta: că e periculos să le ia în momentul în care le primesc sau în perioada următoare dacă nu există un anunţ din partea autorităţilor competente. Eu cred că românii nu sunt diferiţi de alte naţiuni europene care au primit aceste comprimate şi la care nu s-a pus această problemă. Mi se pare exagerat să spui că românii nu înţeleg, nu ştiu. Eu cred că românii sunt responsabili”, a subliniat Rafila.  

Valabilitate de trei ani la pastile  

„Pastilele distribuite au un termen de valabilitate de trei ani şi pot fi păstrate”, a justificat ministrul distribuirea acestor medicamente. 

El a explicat că persoanele neasigurate se pot înscrie pe lista medicilor de familie şi vor primi iodură de potasiu. „Avem o cantitate suficientă încât să putem să furnizăm şi o cantitate suplimentare care să acopere şi persoanele neasigurate. Ca şi cifre brute, există cam 16 milioane de persoane pe listele medicilor de familie, asiguraţi, 19 milioane cu tot cu neasiguraţi”, a mai declarat Alexandru Rafila. Cifra persoanelor eligibile pentru a primi comprimatele a fost estimată de Rafila la cel puţin 10 milioane de persoane. 

Rafila a adăugat că săptămâna viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe activitatea de distribuire. 

De ce nu trebuie luat medicamentul înainte de a fi necesar 

Dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, a explicat de ce este periculoasă administrarea după ureche a pastilelor de iodură de potasiu: „Riscăm ca glanda tiroidă să nu mai funcţioneze normal. Buna funcţionare a tiroidei este vitală pentru întregul organism. Inclusiv în menţinerea echilibrului energetic al organismului, în menţinerea activităţii cerebrale, cardiovasculare”, a explicat dr. Geantă. 

Sinteza hormonilor tiroidieni este dependentă de iod, iar pentru a-i sintetiza, tiroida îi utilizează pe cei pe care-i are la dispoziţie, a adăugat specialistul. În cazul unui accident nuclear cu eliberare de iod radioactiv, în momentul în care luăm aceste pastile, tiroida va utiliza în funcţionarea ei iodul din iodura de potasiu şi nu iodul radioactiv din atmosferă, pentru că este deja saturată. În acest fel, se reduce riscul de a face cancer de tiroidă. 

Dacă luăm pastilele înainte ca ele să fie necesare, riscăm să blocăm funcţionarea tiroidei care în mod normal îşi ia iodul necesar din alimente şi apă. Pentru că iodul din pastile are o concentraţie mult mai mare decât cel din alimente. „Astfel, se produce o supradozare manifestată prin superfuncţia tiroidei într-o primă fază, după care – pentru că există un mecanism de autoreglare – tiroida începe să nu mai funcţioneze. Adică să nu mai producă hormoni suficienţi. Celulele tiroidiene au o capacitate de reînnoire destul de rapidă în timp şi implicit hormonii pe care îi sintetizează. De aceea este important ca în momentul în care apare alerta să înceapă administrarea. Cât priveşte vârsta, la persoanele sub 40 de ani această capacitate de înnoire a celulelor tiroidei este mai mare, în timp ce la cele peste 40 de ani este mai mică”, a explicat dr. Geantă.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite