Austria - tara cafelei
0Oricat de bine ai stapani limba germana, daca intri intr-un local austriac si ceri pur si simplu cafea, toata lumea va sti ca esti turist. Asta pentru ca austriecii au cate un cuvant distinct pentru
Oricat de bine ai stapani limba germana, daca intri intr-un local austriac si ceri pur si simplu cafea, toata lumea va sti ca esti turist. Asta pentru ca austriecii au cate un cuvant distinct pentru fiecare tip de cafea, unele pe care putini si le puteau imagina pana sa le guste. Cafeaua tare la cescuta se cheama Mokka, de la numele unuia dintre cele mai vechi soiuri ale plantei. Einspanner este o cafea cu frisca si zahar. Franziskaner este o cafea cu mult lapte, frisca si ciocolata rasa, Fiaker - cafeaua la pahar, cu coniac sau rom. Blondl Kaffee are frisca, miere si un pic de lichior de caise, Maria Theresia este o portie dubla de Mokka, cu lichior de portocale, frisca si ciocolata rasa, iar Eiskaffee se serveste rece, intr-un pahar inalt, cu inghetata de vanilie si frisca. Exista sute de culegeri de retete sau de pagini web dedicate cafelei austriece, dar cine le incearca acasa, dupa ce le va fi testat in prealabil "la mama lor", va fi dezamagit. Secretul nu consta doar in modul de preparare, de altfel "neaustriac": in ibrice de cupru (turcesc), espresso (italian) sau la filtru (german), ci in locul cafenelei (Kaffeehaus) in cultura austriecilor. Ea este o institutie sociala, care exprima cel mai bine particularitatile unui oras sau cartier, si pretextul ideal pentru ca oameni care nici macar nu vorbesc aceeasi limba sa se simta bine impreuna. in localuri care sunt de multe ori monumente istorice, cafeaua se serveste cu muzica clasica, ziare din toata lumea, mese de biliard, internet si, nu in ultimul rand, delicioasele prajituri austriece. Austriecii stiu sa savureze cafeaua atat la munca, cat si in timpul liber, dar mai ales sa faca din ea o cheie catre inima interlocutorului. Cu cele 375 de milioane de litri baute anual sau 8,4 kg pentru fiecare locuitor, Austria este una dintre cele mai mari consumatoare de cafea din lume. Legenda spune ca primii saci de cafea au fost uitati de turci dupa asediul Vienei din 1683, iar in 1685, era deja deschisa prima cafenea. Pe la 1730, erau deja peste 30 de cafenele publice numai in Viena, iar astazi numarul lor nu se poate aprecia exact, pentru ca se serveste cafea si in brutarii, si in mari magazine (de luat acasa gata preparata) si, desigur, in toate restaurantele. in prezent, patru mari firme (prezente si in Romania) detin trei sferturi din piata cafelei austriece si se lupta de la egal la egal cu producatorii de bere si apa minerala. Vinul si tariile, desi apreciate de austrieci, nu pot rivaliza cu popularitatea cafelei.