Apare primul Ghid pentru prevenirea hărțuirii la locul de muncă

0
Publicat:

Primul ghid din România pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și morale la locul de muncă va putea ajunge foarte curând la toate instituțiile de stat și private din România.  

Hărțuire sexuală la locul de muncă / FOTO: Arhivă
Hărțuire sexuală la locul de muncă / FOTO: Arhivă

Este vorba despre un ghid standardizat ce a fost pregătit de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), urmând să poată fi folosit de către instituțiile și autoritățile publice centrale și locale, civile și militare, dar și de companiile private pentru a-și elabora propriile ghiduri și politici antihărțuire în funcție de domeniul de activitate și prevederile legale în vigoare.

Potrivit documentului, situațiile în care unei persoane îi este refuzată posibilitatea de a se exprima, la locul de muncă, este frecvent întreruptă atunci când vorbește sau în care îi sunt criticate viața privată, credințele religioase sau convingerile politice pot fi considerate hărțuire.

În document sunt oferite exemple de măsuri pe care le pot implementa companiile, astfel că se vorbește despre: „Dezvoltarea unui sistem confidenţial şi sigur pentru depunerea plângerilor legate de hărţuirea pe criteriul de sex și hărțuirea morală la locul de muncă, în scopul asigurării unui acces real la toate etapele administrative şi judiciare prevăzute de lege şi îndrumarea acestora pe întreg parcursul derulării acestor proceduri; sancționarea persoanelor care hărțuiesc pe criteriul de sex sau moral o persoană, modalități de soluționare a eventualelor plângeri și stabilirea unor concluzii privind analiza sesizărilor şi a măsurilor dispuse la nivelul angajatorului”.

Hărțuirea la locul de muncă

Documentul elaborat de specialiștii Agenției Naționale Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați (ANES) împreună cu Institutul Român pentru Drepturile Omului definesc hărțuirea pe criteriul de sex ca fiind „situația în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnității acesteia și crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”.

În ceea ce privește hărțuirea morală, aceasta reprezintă orice comportament manifestat de un angajat către alt angajat în oricare dintre următoarele forme: conduită ostilă sau nedorită, comentarii verbale și acțiuni sau gesturi nepotrivite.

De asemenea, o persoană care nu este lăsată să se exprime la job, este întreruptă constant, este jignită sau criticată viața sa privată sau, chiar mai rău, amenințată verbal, scris sau fizic, intră tot la hărțuire. Specialiștii subliniază că hărțuirea la locul de muncă vizează și atacurile privind credința religioasă sau convingerile politice ale unei persoane și glumele pe seama originii sau naționalității victimei.

Evoluția progresivă a unei situații de hărțuire pe criteriul de sex și de hărțuire morală la locul de muncă cuprinde 4 faze de evoluție după cum urmează:

Prima fază constă în divergențe de opinii, ușoare conflicte interpersonale care se pot rezolva, dar care pot și să degenereze.

Faza a doua constă în instalarea treptată a stării de tensiune, prin acțiuni agresive repetate îndreptate de către o persoană sau de un grup de persoane asupra altei persoane.

Cea de-a treia fază reprezintă necesitatea intervenției conducerii entității pe parcursul evoluției situației pentru a evita escaladarea conflictului.

Ultima fază, și poate cea mai importantă, duce la stigmatizare, izolare socială, înlăturarea victimei de la locul de muncă, fapt care diminuează șansele acesteia de a se încadra la alte joburi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite