Antonie Iorgovan a murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit, în noaptea de miercuri spre joi, în urma unui stop cardiac. Antonie Iorgovan a fost transferat, sâmbăta trecută, de la Spitalul Universitar de

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit, în noaptea de miercuri spre joi, în urma unui stop cardiac.

Antonie Iorgovan a fost transferat, sâmbăta trecută, de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, la o clinică medicală din Viena, pentru evaluarea stării de sănătate şi tratament.

El a plecat cu un avion dotat cu aparatură medicală de specialitate, trimis din Austria.

Iorgovan a cerut vineri medicilor de la Spitalul Universitar să fie transferat la Viena şi, deşi la început aceştia au apreciat că starea lui de sănătate nu permite transportul până în Austria, la solicitarea familiei, au fost de acord cu transferarea senatorului.

Antonie Iorgovan, în vârstă de 59 de ani, a fost internat, la sfârşitul lunii august, la Institutul de Boli Infecţioase ''Matei Balş'', pentru o evaluare medicală curentă, el fiind diagnosticat de mai multă vreme cu cancer de pancreas şi fiind operat, în urmă cu circa doi ani, în Germania.

O comisie medicală a decis apoi transferul acestuia la Viena, astfel încât senatorul a plecat, la 5 septembrie, în Austria, pentru o reevaluare oncologică şi stabilirea unor noi protocoale terapeutice.

În 18 septembrie, a revenit la Secţia oncologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, când medicii au spus că prognosticul este rezervat.

Pe data de 24 septembrie, Iorgovan a fost transferat la Secţia de terapie intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă, după ce starea acestuia s-a agravat, el refuzând să mănânce şi fiind în stare avansată de deshidratare.

Antonie Iorgovan s-a născut la 9 august 1948, în localitatea Gornea (comuna Sicheviţa), judeţul Caraş-Severin.

A urmat şcoala primară în comuna natală; Liceul militar 'Ştefan cel Mare' din Câmpulung Moldovenesc (1964-1966); Şcoala militară superioară de ofiţeri 'Nicolae Bălcescu', Sibiu, arma transmisiuni (1966-1967); este licenţiat al Facultăţii de Drept, secţia Drept public, Universitatea Bucureşti, şef de promoţie (1972); doctor în drept al aceleiaşi universităţi (1979); a urmat cursuri postuniversitare de limba franceză (1973); seminarul 'American Law and legal institutions' (Salzburg, 1982).

A fost funcţionar la Autobaza Moldova Nouă (1967-1968); în timpul vacanţelor şcolare a lucrat, sezonier, în turism şi comerţ, în staţiunea Neptun (1970-1972).

A fost asistent stagiar la catedra de drept public, Universitatea Bucureşti (1972-1975), asistent titular la aceeaşi catedră (1975-1981), lector universitar (1981-1990), conferenţiar (1990-1993) şi profesor de drept administrativ, drept constituţional şi teoria guvernării la catedra de drept public a Universităţii Bucureşti (din 1993). Din 1995 este conducător la doctorat la disciplina Drept administrativ, iar între anii 1995-1996 şi 2003-2004 a fost profesor invitat la Facultatea de Drept, Universitatea Paris 1 (Pantheon - Sorbonne). De asemenea, este profesor titular al Universităţii 'Nicolae Titulescu'-Bucureşti.

Preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Institutului de Ştiinţe Administrative al României cu sediul la Sibiu (din 1995), rector al Universităţii Româno-Germane din Sibiu din cadrul Fundaţiei Universitare pentru Integrare Europeană (din 1998).

Judecător la Curtea Constituţională (1992-1996). Avocat pledant în Baroul Bucureşti, coordonatorul Societăţii civile de avocaţi 'Prof. Iorgovan şi asociaţii' (din 1996).

Vicepreşedinte şi preşedinte al Consiliului Asociaţiilor Studenţilor din Universitatea Bucureşti (1973-1977).

După evenimentele din decembrie 1989, nu a aderat la nici un partid, dar a intrat în viaţa publică lucrând în cadrul Comisiei constituţionale juridice şi pentru drepturile omului a CFSN şi a CPUN (dec. 1989-mai 1990); a făcut parte din colectivul care a redactat primele norme juridice şi a pregătit Legea electorală din martie 1990, în temeiul căreia s-au organizat alegerile din mai 1990.

La alegerile generale din 20 mai 1990, a candidat în judeţul natal, Caraş-Severin, pentru funcţia de senator, fiind singurul candidat independent ales în Parlament; şi-a organizat campania electorală cu mijloace financiare şi logistice proprii.

În Senat, care şi-a început lucrările la 9 iunie 1990, a fost, pe rând, preşedinte al unor importante comisii de concepţie legislativă: Comisia de elaborare a Regulamentului, Comisia juridică de disciplină şi imunităţi. A fost, de asemenea, preşedintele celei mai importante comisii a fostului parlament care avea şi atributul de Adunare Constituantă - Comisia de redactare a Proiectului de Constituţie.

După adoptarea Constituţiei este ales de Senat membru al Curţii Constituţionale pentru un mandat de nouă ani (din 6 iunie 1992), funcţie din care a demisionat la 9 iunie 1996.

Între 1996-1998 a fost preşedinte al Mişcării Ecologiste din România.

Membru al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR), din 1998, ulterior, din 16 iunie 2001, al PSD.

Consilier judeţean în judeţul Prahova (iunie-noiembrie 2000).

Ales senator de Prahova al PSD, la alegerile din noiembrie 2000; vicepreşedinte al Comisiei juridice a Senatului, membru al Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări şi al Comisiei pentru egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi. Senator PSD de Prahova (ales pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR), în urma alegerilor parlamentare din 28 noiembrie 2004; secretar al Biroului Permanent al Senatului (din decembrie 2004), membru al Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

A scris, singur sau în colaborare, cursuri universitare, monografii, comentarii la acte normative, între care şi la Constituţie şi la legile electorale; a publicat peste 50 de studii în revistele de specialitate juridică din ţară şi de peste hotare şi a prezentat numeroase comunicări ştiinţifice la reuniuni interne şi internaţionale.

A publicat cinci cursuri universitare de Drept administrativ şi ştiinţa administraţiei, de Drept constituţional şi instituţii politice, între care 'Drept constituţional şi instituţii politice' (1994); a editat, singur şi în colaborare, opt monografii, între care: 'Constituţia României, comentată şi adnotată' (1992), 'Odiseea elaborării Constituţiei' (1998), 'Tratat de Drept administrativ' - vol. I şi II, 'Constituţia României', revizuită, comentarii şi explicaţii (2004) şi 'Noua lege a contenciosului administrativ, geneză şi explicaţii' (2004).

Este fondatorul Fundaţiei pentru Valoare şi Justiţie, cu sediul în Câmpina, şi al Fundaţiei 'Dunărea şi Europa', cu sediul în satul Liubcova, judeţul Caraş-Severin.

Pasionat de literatură filosofică, istorică şi memorialistică; în tinereţe a scris versuri şi a fost polisportiv.

Era căsătorit şi avea un fiu, George, avocat în cadrul Baroului Bucureşti.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite