Angajaţii fermei cu H5 sunt sechestraţi, patronul e cercetat de poliţie
0abandonaţi în câmp. Jandarmii au înconjurat locul şi au aşteptat echipele care au început de ieri eutanasierea tuturor păsărilor. Cadavrele vor fi transportate şi arse la Protan Codlea,
abandonaţi în câmp. Jandarmii au înconjurat locul şi au aşteptat echipele care au început de ieri eutanasierea tuturor păsărilor. Cadavrele vor fi transportate şi arse la Protan Codlea, societate specializată în astfel de operaţiuni. Aceleaşi măsuri de siguranţă vor fi luate şi la fermele Pati-Prod şi Avi-Prod, unde alte 650.000 de găini vor fi eutanasiate dacă se confirmă existenţa virusului H5, numărul total de păsări omorâte ajungând la un milion.
O familie de covăsneni a consumat carne şi ouă crude de la găinile infestate
Virusul gripei aviare loveşte şi judeţul Covasna. Testele rapide efectuate duminică noapte de specialiştii DSV pe probele prelevate din ograda unei familii din Sita Buzăului au ieşit pozitive. Probele au fost transmise la Bucureşti, la Institutul de Diagnoză şi Sănătate Animală, pentru confirmarea izolării virusului gripei aviare. La Sita Buzăului, comandamentul antiepizootic a instituit carantina şi a eutanasiat păsările din ograda unde au început să moară orătăniile. De asemenea, şi Direcţia de Sănătate Publică Covasna este în alertă, întrucât cei şase membri ai familiei Prudar, din care doi copii, au consumat carne şi ouă crude de la găinile infestate. Potrivit directorului DSV Covasna, Barabas Miklos, virusul a ajuns în gospodărie de la puii de găină pe care Prudar i-ar fi cumpărat "din portbagajul unei Dacii", însă nu se ştie cine este vânzătorul şi de unde provin puii.
Soarş şi Ucea, "pozitive" la H5
Directorul adjunct al DSV Braşov, Dumitru Puchianu, a anunţat că rezultatul testelor rapide în cazul probelor din comuna şoarş şi satul Feldioara din Ucea creează suspiciunea existenţei unor focare de gripă aviară în cele două localităţi. Autorităţile aşteaptă confirmarea izolării virusului H5 de la laboratoarele din Bucureşti pentru a trece la închiderea zonelor şi eutanasierea animalelor.
Făgăraşul a intrat în carantină
Alerta gripei aviare s-a declanşat în toată zona Făgăraşului din cauza unui negustor de păsări, care a încălcat flagrant legislaţia în vigoare. Făgărăşanul Adrian Axinte este cercetat de poliţie pentru că a cumpărat 500 de pui vii de la ferma Drakom fără documente legale de provenienţă şi fără certificate sanitar-veterinare. O parte din puii achiziţionaţi i-a vândut la şapte ţărani din satul Hurez şi unui vecin din Făgăraş. După ce virusul a fost confirmat oficial, între timp fiind identificate şi alte focare în municipiu, subprefectul de Braşov, Szakál András, a decis duminică noapte intrarea în carantină: "Se începe imediat operaţiunea de eutanasiere a tuturor păsărilor din municipiul Făgăraş, proces urmat de incinerarea lor în condiţii de maximă biosecuritate. Cei care muncesc în Făgăraş sau fac naveta din alte zone nu mai au posibilitatea de a pleca din Făgăraş pe perioada în care carantina este instituită. Tranzitul auto pe DN1 se va desfăşura normal, cu dezinfectarea autovehiculelor la intrarea şi ieşirea din oraş, fiind interzisă oprirea maşinilor care sunt în tranzit". Această măsură este valabilă şi pentru călătorii care coboară în staţia CFR Făgăraş.
Concediu medical forţat
În aceste condiţii, autorităţile i-au anunţat pe făgărăşeni că vor primi certificate medicale pe perioada cât timp nu pot merge la muncă, pentru a-şi motiva absenţele de la serviciu. Nici copiii nu vor merge la şcoală, Inspectoratul şcolar anunţând că orele pierdute vor fi recuperate, ulterior, în regim intensiv. Subprefectul Szakál a dat asigurări că s-au luat toate măsurile pentru asigurarea alimentelor pentru cei 45.000 de locuitori, care vor fi aduse de la Braşov şi transportate către Făgăraş. Toate aceste măsuri drastice vor dura până când vor fi eutanasiate peste 10.000 de păsări, câte există în municipiu, după care se va trece la cele două operaţiuni de dezinfectare, care durează încă o săptămână. Până atunci, autorităţile vor menţine blocajul în jurul Cetăţii Făgăraşului.
190 de braşoveni au fost vaccinaţi
şeful Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, dr. Alexandru Grigoriu, a anunţat că au fost deja vaccinaţi 190 de braşoveni care fie au intrat în contact direct cu păsările bolnave, fie au acţionat pentru dezinfectarea locurilor infestate, iar 280 de persoane au primit Tamiflu. În zonele de focar au fost înfiinţate centre de permanenţă, deservite non-stop de medici specialişti, iar la spitalul din Făgăraş şi la cel de Boli Infecţioase din Braşov au fost izolate câte două rezerve în cazul în care apar pacienţi cu simptome ale bolii provocate de H5N1. De asemenea, o maşină a Ambulanţei a fost echipată corespunzător pentru transportul pacienţilor către Institutul de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş" din Capitală.
Avicola Braşov se luptă cu… reeşalonările
În toată această luptă cu virusul gripei aviare, managerii Avicola Braşov au de rezolvat şi alte probleme. Conducerea societăţii a solicitat Consiliului Local să-i reeşaloneze suma de 369.003 RON, pe care o datorează la bugetul municipiului reşedinţă de judeţ. Principalul motiv pentru care societatea solicită această facilitate fiscală îl constituie apariţia virusului gripei aviare pe teritoriul României, situaţie ce a generat suspendarea exporturilor de produse avicole, scăderea cererii de carne de pasăre şi ouă de consum. Mai mult, pentru a demonstra efectele virusului asupra societăţii, Avicola Braşov a obţinut un "Certificat de forţă majoră", eliberat de Camera de Comerţ şi Industrie Braşov.